Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Három- és hatfontos ágyúk is dörrentek a Monostori Erődben

Izgalmas délutánt tölthettek el a soroksári napközis tábor résztvevői a Monostori Erődben, mivel a második komáromi csata napján látogatták meg Közép-Európa legnagyobb épen maradt erődrendszerét.

– Van egy mondás: az a nemzet, amelyik nem becsüli a múltját, nem érdemli a jövőjét sem. Ezért gondoltuk azt, hogy elindítjuk azt a projektet, ami sorban bemutatja a komáromi csatákat. Az április 25–26-i ütközetet mindenki ismeri, kevesebben hallottak a július másodikairól, ami győztes csata volt, illetve sikerült felmérni az ellenség nagyságát. Az ezt követő július 11-i ütközetet sajnos elvesztettük, az augusztus 3-i pedig a szabadságharc utolsó győztes csatája volt – tudtuk meg Nagy Pétertől, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület vezetőjétől.

Elsütötték a hatfontos ágyút, Gábor Áron híres ágyújának pontos mását.
Elsütötték a hatfontos ágyút, Gábor Áron híres ágyújának pontos mását.


Az interaktív foglalkozáson a gyerekek nemcsak szemrevételezhették, hanem kézbe is vehették a szabadságharc gyalogsági, tüzérségi és lovassági fegyvereit. Megdörrentek az ágyúk is, a három- és a hatfontos. Ez utóbbi különlegességét adja, hogy Gábor Áron ágyújának tökéletes mása és csak ez az egy példány létezik belőle Magyarországon.

– Nagyon tetszett, amikor elsütötték az ágyút, és az is jó volt, hogy kézbe vehettük a fegyvereket – mondta a napközis tábor egyik résztvevője, Pál Ervin Szilárd.

Szilárd és Bence korabeli fegyverzettel állt strázsát.
Szilárd és Bence korabeli fegyverzettel állt strázsát.


– Ezek nekem is nagyon tetszettek, de az is jó volt, hogy felpróbálhattuk a felszerelést, többek közt a csákót is – tette hozzá Szabó Bence.

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület július 11-én megemlékezik a harmadik komáromi csatáról, míg augusztus 1-jén történelmi előadással várják az érdeklődőket, ahol az augusztus 3-i, negyedik komáromi csatáról lesz szó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több megbecsülésre van szükség

Az egészségügyben tevékenykedő szakembereket köszöntötték Tatán a Semmelweis-nap alkalmából. Tovább olvasom