Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Hárman járnak szentmisére Csépen

Három hívőnek celebrál szombatonként előesti szentmisét Bajkai Csaba Csépen. Az esperesplébános elmondása szerint, amikor 2018 nyarán a településre került, szembesült a problémával. Illetve a templom állapotával, amit utoljára 1977-ben újítottak fel. Mint mondta: ,,Hiába akar egy lelkipásztor templomot építeni, ha az nem épül a lelki közösség által."
A 2011-es népszámlálási adatok szerint 347-en laktak Csépen, 28 százalékuk volt római katolikus. Bajkai Csaba esperesplébános elmondta: 1993 és 2019 között három keresztelő volt a faluban, 1997 óta egyetlenegy sem. Az említett 26 év alatt négy katolikus házasságkötést tartottak a 108 négyzetméteres Szent Család-kápolnában. „A faluban ezen időszak alatt 59 katolikus halt meg, tehát huszonhat év alatt az utánpótlás mindössze három hívő" – fogalmazott Bajkai Csaba esperesplébános.

A csépi templom kápolnának épült, a főoltárképét Molnár C. Pál készítette. „Volt, akiben felvetődött akérdés, hogy eredeti-e a mű. Másfél hónapja találkoztam egy művész-restaurátorral, aki eljött, levette a festményt, s megvizsgálta. Megállapította, hogy eredeti, valamikor 1950 körül készülhetett" – folytatta Bajkai Csaba, aki a tavalyi papi áthelyezések idején lett Csép plébánosa.
 
Bajkai Csaba 2018 óta tart misét a faluban. A csépi lakosság közel harmada katolikus, mégis csupán hárman járnak az istentiszteletre.
Bajkai Csaba 2018 óta tart misét a faluban. A csépi lakosság közel harmada katolikus, mégis csupán hárman járnak az istentiszteletre.

„Amikor először eljöttem ide, nagyon meglepődtem a templom állapotán. Tíz éve foglalkozom felújításokkal, van már annyi tapasztalatom, hogy egy-egy repedésre ránézve sejtem, mi okozhatja a gondot. Itt pedig van jó néhány, illetve a sekrestye is beázik, lavórokban gyűjtjük az esővizet. Amikor megláttam, eldöntöttem, hogy meg kell menteni ezt a kis kápolnát" – idézte fel Bajkai Csaba, aki szerint felújítható az épület.

„Megdöbbentem, amikor megtudtam, hogy mindössze hárman járnak szentmisére. Tudtam, hogy kicsi a közösség, de azt nem gondoltam, hogy ennyire. Ekkor mondtam, hogy addig viszont nincs értelme a felújításról beszélni, ameddig lélekben meg nem újul a település. Új alapokra kell helyezni a hitéletet, s meg kell szólítani az embereket, vagyis elsőnek egy közösséget kell felépíteni. Ugyanakkor fel kell tenni azt a kérdést is, hogy a jelenlegi pár fő templomba járó idős emberrel meddig tartható fenn a katolikus közösség Csépen" – emelte ki Bajkai Csaba.
 
A Szent Család-kápolna rendbetétele is szerepel az atya tervei között, ám szerinte elsőnek új alapokra kell a faluban helyezni a hitéletet.
A Szent Család-kápolna rendbetétele is szerepel az atya tervei között, ám szerinte elsőnek új alapokra kell a faluban helyezni a hitéletet.

„Hiába akar egy lelkipásztor templomot építeni, ha az nem épül a lelki közösség által. Szeptember 1-jén úgy döntöttem, hogy megszólítom a helyi katolikus családokat egy baráti hangvételű levélben. Ebben bemutatkoztam, illetve hívtam őket a templomba. Türelmesen vártam. Három hónap elteltével sem érkezett visszajelzés. Pozitív és negatív sem, s eggyel sem lettünk többen. Általában ketten-hárman ülnek szentmisén. A sekrestyés, egy egyházi iskolába járó fiatal és egy idős asszony szokott eljönni szombat este. Vasárnap pedig a sekrestyés reggel 8-tól tart imaórát, de nem hallgatja senki" – tájékoztatott az esperesplébános. Hozzátette: jelezte az egyházmegye felé a problémát, s a püspök türelmet kért, valamint azt, hogy imádkozzanak a közösség megújulásáért.

„A legfontosabb valóban az lenne, hogy a közösség először lélekben újuljon meg, de nem adtam fel azt sem, hogy a közeljövőben megszépüljön a templom is. 1977-ben volt az utolsó nagyobb felújítás, 2013-ban pedig a lábazatot tették rendbe, illetve belülről gipszkarton került a falra. Most 15 millió forintra pályáztunk, amiből a tetőt és a külső falazatot újítottuk volna fel. Sajnos elutasították a kérelmünket. Jelenleg a templom levéltári anyagát is keresem, mivel nagyon kevés dokumentáció maradt fenn helyben. Szeretném tudni, hogy mikor épült pontosan, kik voltak az adományozók" – zárta Bajkai Csaba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taizs Gergő még nem tartja magát költőnek, de máris felfigyelt rá egy neves kiadó

Taizs Gergő még nem tartja magát költőnek, de máris felfigyelt rá egy neves kiadó
A költészet napjára időzítve jelent meg Taizs Gergő első kötete a Tatabánya Alkotó Művészeiért Alapítvány gondozásában Utasok címmel. Tovább olvasom