Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Esztergom továbbra is költségvetés nélkül

Kétórás, indulatos és személyeskedő vita után Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere elnapolta a helyi képviselő-testület pénteki ülését, amelyen arról kellett volna dönteni, hogy miből fedezzék a polgármester által törvénytelenség gyanúja miatt alá nem írt költségvetési rendeletben foglalt, 1,1 milliárd forint hiányt; a pénzre az állam által átvett intézmények városi finanszírozása miatt lenne szükség.
A polgármester a vitában többször kijelentette, hogy hiába fogadták el korábban hiánnyal a költségvetést, azt az aljegyző törvényességi észrevétellel látta el, ő pedig nem a megfelelő helyen írta alá. Leszögezte, az államháztartási törvényt sérti, hogy úgy alkotott költségvetést a testület, hogy a hiány forrását nem jelölte meg. Ha a képviselők megjelölik a hiány fedezetét, a rendeletet érvényes módon aláírja - tette hozzá Tétényi Éva.

Steindl Balázs, a helyi Fidesz-frakció vezetője a vita során szintén többször ismertette azt az álláspontját, hogy a polgármesternek nincs joga a testület intézkedéseit felülbírálni. Megemlítette, hogy a tavalyi költségvetési adatszolgáltatás elmaradása miatt már az április normatívát felfüggesztették, és költségvetés nélkül az állam a további finanszírozást is befagyaszthatja, illetve érvényes büdzsé nélkül a város működésképtelenné válhat.

A frakcióvezető az ülésen felolvasta a megyei kormányhivatal aljegyzőnek írt állásfoglalását, melyben az áll: "a képviselő-testület által elfogadott rendeletet - jogszabálysértés esetén is - csak a képviselő-testület helyezheti hatályon kívül. A polgármester a képviselő-testület által elfogadott rendeletet nem bírálhatja felül azzal, hogy nem írja alá".

Tétényi Éva úgy fogalmazott: szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy a testület tudatosan törvénytelen döntéseket hoz és addig működik ezek alapján, amíg arról a bíróság ki nem mondja a törvénytelenséget. Utalt arra, hogy az adósságrendezés során korábban az Alkotmánybíróságnak kellett megsemmisítenie a Fidesz-frakció szavazataival meghozott határozatokat.

A polgármester azt mondta, a testületben mindenki tudja, hogy Esztergom nem tudja kigazdálkodni az állam által rárótt 1,1 milliárd forintos követelést, mely az állam által átvett intézmények fenntartását jelenti. Közölte, az összegre inkasszós jogot biztosítottak a kincstárnak, mely az első 147 millió forintot rá is terhelte a számlára. Mint hozzátette, az állam eljárása megakadályozza az elfogadott adósságrendezést és ez hátrányosan fogja érinteni a bankokat is.

Steindl Balázs frakcióvezető kiemelte, szerinte nincs olyan jogi kategória, hogy a képviselő-testület törvénytelenül hoz meg egy rendeletet. A döntést a polgármesternek alá kell írnia és a kormányhivatal vizsgálhatja a törvényességet. Úgy véli, hogy egy nem létező, ki nem hirdetett rendeletet módosítani sem lehet, első tehát a polgármester aláírása.

Tétényi Éva azt közölte, hogy ha a testület nem hajlandó törvényes költségvetést alkotni, akkor a kormányhivatal fogja azt megtenni, és működésképtelenség miatt feloszlatás is előfordulhat. A polgármester hozzátette, hogy ha a Fidesz-frakció megjelöli a hiány forrását, azonnal a ülésen érvényes módon aláírja a költségvetést.

Miután a vita során a felek álláspontja nem közeledett, Németh József fideszes képviselő indítványára a költségvetés megalkotását levették a napirendről. Ezt követően Tétényi Éva polgármester szünetet rendelt el, majd közölte, hogy konzultált a kormányhivatallal, és az ülést hétfő délután három órára napolja el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álmában lepte meg a párt a tolvaj

Egy tatabányai tömblakás volt a fogda előtti utolsó állomása egy tatabányai férfinak kedden… Tovább olvasom