Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

A Vakok Állami Intézete - februárban érkeztek az első lakók

,,Azoknak is láthatóvá tesszük Tatát, akik nem látnak" - fogalmazott Michl József a Vakok Állami Intézetének tatai telephelyén. Óriási érdeklődés mellett adta át a polgármester a látássérülteknek azt a makettet, mely Tatát ábrázolja és hosszú éveken át nyújt majd segítséget az intézet lakóinak a tájékozódásban.

A Vakok Állami Intézete tavaly építette fel új rehabilitációs központját Tatán az Európai Unió társfinanszírozásának köszönhetően. Több mint 1,5 milliárd forintból épült fel a 2600 négyzetméteres, impozáns komplexum, 8000 négyzetméternyi udvarral. Az épületet októberben adták át és a szükséges engedélyek után februárban költözhettek az első lakók. Jelenleg két férfi él az intézményben, átmeneti jelleggel, mely nem haladhatja meg az öt évet. Ez alatt az idő alatt megtanulnak mindent, amire szükségük lehet az önálló életvitelhez. 

​Hajner János programozó 28 évesen, Kaposvárról költözött az intézetbe: „Nekem tetszik a környék, voltunk az Öreg-tó körül, körbesétáltuk a Cseke-tavat, szimpatikus ez a hely. A várban is jártunk, megnéztünk egy kiállítást. Meg lehetett tapogatni a köveket, szobrokat" – mondja a fiatalember. 

​Michl József polgármestertől megtudjuk, hogy a makett az összekapcsolt Tata és Tóváros legszebb részeit ábrázolja. „A vízben állva nézünk körbe a városban" – fogalmaz Tata első embere, aki ezzel az ajándékkal szeretné megmutatni Tatát az intézet lakóinak. 
 
Látók és nem látók is kipróbálhatták a Tatát ábrázoló maketteket. Fotó: Kiss T. József​Szekeres Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa – mint elmondta – 1980-ban járt először Tatán, az edzőtáborban. „Befogadó közösség él itt, akik nyitottak a fogyatékos emberek felé. Jó helyen van ez az intézet" – hangsúlyozta köszöntőjében, mely során részletesen leírta ruházatát a zömmel látássérült közönségnek. Hozzátette, hogy ő egy „kerekesszékben ülő ember, ritkuló hajjal, rosszul megkötött nyakkendővel". Kroll Zsuzsanna a vakok nevében köszönte meg a makettet: „Számunkra egy képeslap a makett, nekünk ez pluszinformációt jelent."

A jó hangulatú ünnepség közös játékkal végződött: a polgármester bekötött szemű látóval és látássérülttel tesztelte a makettet, amit – mint elhangzott – hosszú éveken át tapogathatnak az érdeklődők.
Ideiglenesen lakhatnak itt
 Az intézmény rehabilitációs célokat szolgál, átmeneti jelleggel lehet itt élni, maximum 5 évig. Folyamatosan költöznek be a lakók, jelenleg ketten tartózkodnak életvitelszerűen a hotelrészben. Szabóné Berta Iréntől, a Vakok Állami Intézetének igazgatójától megtudtuk: ide nem kell beutaló, akár az utcáról is be lehet jönni az intézménybe segítséget kérni a rehabilitációhoz. Jelenleg 13 alkalmazott dolgozik itt, keresik még a szakembereket, főként gyógytornászt és tiflopedagógust várnak. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe tartott a sofőr a Suzukival az M1-esen, kis szépséghiba, hogy szemben a forgalommal - fotó

Győrbe tartott  a sofőr a Suzukival az M1-esen, kis szépséghiba, hogy szemben a forgalommal - fotó
A 60 éves férfi azt mondta a rendőröknek, nem tudta, hogy milyen útvonalon közlekedik. Tovább olvasom