Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

A harmadik könyv - prózában foglalja össze gondolatait biciklizésről, utazásról, olvasásról, borkóstolásról Kakuk Tamás

A tatabányai újságíró, költő - Kakuk Tamás - harmadik könyve jelent meg Biciklibelső címmel, Sopotnik Zoltán szerkesztésében. Ezúttal prózában foglalja össze gondolatait biciklizésről, utazásról, olvasásról, borkóstolásról. Naplótöredékek, kisesszék, kritikák, jegyzetek gyűjteménye a kötet, melynek sajtóbemutatója - stílusosan - a vértesszőlősi kerékpáros-pihenőben volt, ahová a szerző trekking biciklin érkezett.

– Ez egy új hobbi az életében, amire most lett ideje vagy régóta közlekedik „drótszamáron"?

– Legalább tizenöt éves szerelem a biciklizés, egy kedves ifjú barátommal kezdtük csinálni. Komoly edzéseket tartottunk és a kötetből majd kiderül, komoly túrákat is tettünk, volt, hogy napi száz kilométereset. Azt szeretem benne, hogy beidézi a szabadság érzését. Ahogy tekersz a szabad levegőn, a gondolatok is szabadon szállhatnak.

– Nincs egy éve sem, hogy legutóbbi könyve, A Jóreménység fokától délre apropóján beszélgettünk. Elképesztő tempót diktál magának, mióta nem aktív munkavállaló.

– Ha jól teljesítesz a munkahelyeden, viszonylag kevés teret adsz az egyéb kapacitásaidnak. Említettem akkor, hogy volt egy hosszú időszak az életemben, mikor nem írtam. Valahol mindig ott szunnyadozott bennem, s most utat keres magának. Van egy alapszabály: addig kell ütni a vasat, amíg meleg. Muszáj csinálnom ahhoz, hogy megmaradjon a vágy és újabb területeket próbáljon elfoglalni abból a világból, amit lélekben felépítettem magamnak.

– Miért fontos önnek a Biciklibelső?

– Egy szülőnek minden gyermeke fontos. Nekem is fontos minden könyvem. A mostani leginkább azért, mert most van a bemutatója. Szép lett ez a kötet is, szépen megtervezték, szép Kovács Attila fotója a címlapon. Elégedett vagyok, hogy megírtam és megjelent. Vannak emberek, akik elolvassák, akik visszajeleznek, elmondják a gondolataikat. Egy könyv megírása, megjelenése – ez a siker számomra.
 
Kakuk Tamás harmadik könyve jelent meg Biciklibelső címmel, bemutatója egy kerékpáros-pihenőben volt. Fotó: KTJ
Kakuk Tamás harmadik könyve jelent meg Biciklibelső címmel, bemutatója egy kerékpáros-pihenőben volt. Fotó: KTJ


– Mi a következő úti cél? Merre teker tovább?

– A mostani munkámat nagyjából negyven éve határoztam el, hogy megírom. Most a felénél tartok. Talán az lesz a következő, ha sikerül úgy befejezni, ahogy szeretném. Ha valaki nagyon kíváncsi rá, akkor a Prae nevű irodalmi folyóiratban egy fejezetet olvashat belőle a 2015/1-es számban. 

– A szűkebb környezetén túl milyen rálátása van arra, hogy mennyire ismerik Kakuk Tamást, az írót, a költőt? Hol a helye a mai magyar irodalomban? 

– Butaság lenne elhelyeznem magam a mai nagyon erős, kortárs palettán. Bizonyára vannak, akik ismernek a szakmából és vannak, akik nem. Ez teljesen természetes. Éves szinten néhány alkalommal jelen vagyok valamilyen irodalmi folyóiratban. Az is egy jó visszajelzés, hogy az Írók Boltjában, az Andrássy úton lehet kapni a könyvet. Az is jó visszajelzés, hogy az Élet és Irodalom könyvajánlójába bekerült a Biciklibelső. Annak is örülök, hogy jelennek meg kritikák, írások a könyveimről. És fontos, hogy kapok elfogulatlan visszajelzést, üzeneteket íróktól, költőktől. Ez is ad erőt és inspirációt a folytatáshoz. 
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Régészeti szenzáció az Ipari Parkban: Az 5000 éves emberpár egymást átölelve fekszik a kettős sírban

Régészeti szenzáció az Ipari Parkban: Az 5000 éves emberpár egymást átölelve fekszik a kettős sírban
A Tatabányai Ipari Parkban egy építkezésen, késő rézkorban élt, mintegy 5000 éves emberpárt találtak. A zsugorítva eltemetett testvérek vagy szerelmesek egymással szemben, egymást átkarolva fekszenek a kettős sírban. A területet lezárták, a beruházó cég példásan együttműködik a múzeummal, és biztosítja a régészeti feltárást. Tovább olvasom