Komárom és környéke

2017.05.03. 13:35

Tényleges életfogytiglanra ítélték a tatai vállalkozót, aki megölte anyját és nevelőapját - fotók

Több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés miatt tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Tatabányai Törvényszék a 44 éves N. Norbert tatai vállalkozót, aki a gyanú szerint két évvel ezelőtt megölte édesanyját, R.-né Ú. Évát és annak férjét, R. Sándort Tatabányán. Az ítélet nem jogerős, a védelem fellebbezett.

Török Zsuzsa

 

Lövöldözésre ébredtek a Széchenyi utcában 2015. július 11-én. A városrész központját rendőrautók, terrorelhárítási szakemberek, rendőrök lepték el, az úton holttest, az egyik házból kiabálás, jajveszékelés hallatszott.  A bűntett elkövetésével az áldozatok fiát gyanúsították, aki a bíróság előtt korábban részletes vallomást tett, azzal a kitétellel, hogy nem emlékszik a gyilkosságokra, mert akkor éjszaka bódult állapotban volt, ivott és valaki kokaint is kevert a sörébe. Másfél évvel a bűntett után a vádlott megváltoztatta korábbi álláspontját, és a legutóbbi tárgyaláson feleségét nevezte meg felbujtónak: azt vallotta, az asszony kevert az italába kokaint. Tanúvallomások, szakértői vélemények és közvetett bizonyítékok támasztották alá, hogy N. Norbert készült tettére, tisztában volt annak súlyával, nem felindultan követte el a gyilkosságot és gyakorlatilag kivégezte anyját és nevelőapját, miközben öt rendőrt közvetlen életveszélybe sodort. 

Tényleges életfogytiglanra ítélték a tatai vállalkozót. Fotók: Mazán Tibor



A vád képviselője, dr. Bródi Béla tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre tett indítványt, és kérte a bírót, hogy az első vallomást vegye figyelembe. A védelem határozott idejű fegyházbüntetést kért N. Norbertnek, akit – dr. Dankó Zoltán ügyvéd szerint – az évek óta felgyülemlett méreg, az alkohol és a kokain együtthatása juttatott ide.


 „Zavart volt, de nem elmekórtanilag, szándékosan került bódult állapotba, szándékosan ivott és fogyasztott kokaint" – mondta dr. Detrői Ferenc bíró az ítélet indoklása során „nehéz természete volt az édesanyjának, én ezt elfogadom, de az erőszak nem megoldási eszköz a családi konfliktusra" – tette hozzá. Az utolsó szó jogán N. Norbert elcsukló hangon így szólt: „Megbántam és visszacsinálnám, ha tehetném." 


A férfit a tényleges életfogytiglan mellett  tíz évre eltiltották a közügyektől, és  4 millió 112 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős. 

 

 

N. Norbert tatai vállalkozó gyermekkorától konfliktusos kapcsolatban állt az édesanyjával, aki – a vallomások szerint – a már felnőtt fia életébe, céges ügyeibe és házasságába is beleszólt. A ma már nagykorú N. Erik gyámságával kapcsolatban is folyamatosan perben állt N. Norbert és édesanyja, R.-né Ú. Éva, aki Felsőgallán élt férjével, R. Sándorral. A bűntett előtti délelőttön a nevelőapa felkereste a későbbi vádlottat  és állítólag megfenyegette, hogy feljelenti az adóhatóságnál, mert terhelő bizonyítékai vannak ellene. Délután a vádlott családi körben sörözött a bokodi stégükön, ám estefele összeveszett feleségével, aki azt mondta: „Az anyád miatt fogok elválni tőled." A folyamatos családi konfliktusra ezek után tett pontot N. Norbert, amikor éjszaka beállított szüleihez engedéllyel tartott 45-ös kaliberű sportfegyverével. Nevelőapjával dulakodtak, a férfi kiszaladt a házból. Ekkor lőtt rá Norbert hátulról, majd közvetlenül a halántékára szegezett pisztollyal újra célzott. Édesanyját az otthonában lőtte fejbe, és hátba lőtte a már élettelen testet. 


A kiérkező rendőrökre tüzet nyitott, akik – mint bebizonyosodott – közvetlen életveszélynek voltak kitéve több mint egy órán keresztül. A hajnali fél négykor kezdődött dráma reggel 9-kor ért véget: N. Norbert megadta magát a Terror Elhárítási Központ szakembereinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!