Komárom és környéke

2019.02.24. 10:16

Orosz felirat került az etei katonai sírra

Oroszországból érkezett egy család a minap Etére. A második világháborúban elesett nagybátyjuk sírjára szereltek névtáblát. Békási Imre szerint a fiatalabb generáció felé ez ,,egy üzenet, hogy apáink, nagyapáink emlékét akkor ápolhatjuk szívből, ha az itteni katonákról is gondoskodunk".

Gecsei Ádám

„Nem ellensége hazánknak az az egykori orosz katona már, aki hazánk földjében nyugszik, hanem bölcsesség. Bölcsessége azon nemzetnek, kinek földje álmát rejti. Egyben feladata annak a nemzetnek a gondoskodás, hogy joggal remélhesse, az ő szeretteit is gondozzák más, idegen hatalmak" – fogalmazott Békási Imre amatőr sírgondozó, aki ismét egy orosz család segítségére volt.

Névtábla kerül az eddig ismeretlennek gondolt sírra. Felvételünkön Békási Imre és Ogoljuk Andrej.

Névtábla kerül az eddig ismeretlennek gondolt sírra. Felvételünkön Békási Imre és Ogoljuk Andrej.

– Bogacheva Natalya és Shaposhnikova Anna Moszkvából érkezett Etére, hogy régóta keresett nagybátyjuk, Csernij Leonyid Markovics emléke előtt tisztelegjenek. Ogoljuk Andrej barátom levéltári kutatásai alapján sikerült pontosítani, hogy Leonyid 1945. március 21-én Ete térségében esett el nagyon fiatalon, 21 éves korában – idézte fel Békási Imre, aki tevékenységéért átvehette korábban szerkesztőségünk „Az év embere" díját, de ő lett tavaly Komárom-Esztergomban az év önkéntese is. „A rideg szürke etei temetőben jelenleg ő az egyedüli, aki nevesítve lett a száz körüli szovjet elesett katona közül. Andrej és én segítettünk felszerelni az emléktáblát, így a családtagok már megnyugodva térhetnek haza a messzeségbe, hiszen sikerült szívszorító küldetésük: a nagybátyjuk emléke előtt tisztelegtek. Számomra ismét tanulságos és tanító jellegű volt a kegyeleti tevékenységben részt venni, hiszen a fiatalabb generáció felé egy üzenet, hogy apáink, nagyapáink emlékét akkor ápolhatjuk szívből, ha az itteni katonákról is gondoskodunk" – tette hozzá Békási Imre.


Imre egyébként tavaly szeptemberben is segített egy orosz hölgynek megtalálni a dédapját, aki még a második világháborúban vesztette életét Csép határában. Akkor is emléktáblát helyeztek el a síron Ogoljuk Andrejjel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!