Komárom és környéke

2015.04.15. 12:01

Május végén kiderül, becsöngethetnek-e Bársonyoson

Május 31-ig döntenek a bársonyosi alsó tagozat újranyitásáról. A törvény szerint, ha nyolc szülő kérvényezi az alsó tagozat helyben működtetését, akkor az intézményfenntartónak kötelessége ennek eleget tenni. Bársonyoson 14 alsós nebuló tanulna.

Gecsei Ádám


Május 31-ig dönt a minisztérium a bársonyosi alsó tagozat megnyitásának kérdéséről. Miután a Klik több iskolát összevont, a településen is megszűnt az iskola. Előtte Bársonyoson volt az alsó tagozat, míg a szomszédos Keréktelekin a felső, ám az összevonások óta Keréktelekin működik az intézmény. [namelink name="Kálnai Lajos"], októberben megválasztott polgármester, már kampányában foglalkozott az iskola újranyitásának kérdésével. Jelenleg 10 alsós diák jár Bársonyosról Keréktelekire. Még idén év elején a faluvezető egy fórumra várta a kisdiákok és a nagycsoportos gyerekek szüleit, ahol az volt a téma, hogy szeretnék-e a szülők, hogy újra legyen Bársonyoson alsó tagozatos iskola. Akkor 13 szülő nyilatkozott arról, hogy Bársonyosra járatnák gyerekeiket iskolába, függetlenül attól, hogy a gyerekek összevont osztályokban tanulnának. Nemrégiben érkezett levél a Kliktől és a kisbéri tankerülettől, hogy rendben találták a kérvényüket. Az ügy menetébe beletartozik, hogy a kerékteleki diákönkormányzatnak és az ászári és kerékteleki szülői munkaközösségnek véleményeznie kell a bársonyosi iskola újranyitásának kérdését. „Ezt sokan nem értik a faluban. Nem tudjuk, hogy az ászáriaknak miért kell véleményezniük az iskola indítását. Igaz, papíron Ászárhoz tartozik a kerékteleki kirendeltség, de ne egy ászári szülő döntsön a bársonyosi iskola sorsáról. Azért nem értem az egész véleményezést, mert a törvény világosan kimondja, hogyha nyolc szülő kérvényezi az alsó tagozat helyben működtetését, akkor az intézményfenntartónak ez kötelessége" – emelte ki Kálnai Lajos.

Csak ritkán nyitják ki a bezárt iskolát. Télen a fiatalok jártak oda felügyelet mellett pingpongozni, mesélte Kálnai Lajos.

Csak ritkán nyitják ki a bezárt iskolát. Télen a fiatalok jártak oda felügyelet mellett pingpongozni, mesélte Kálnai Lajos.

Mint kiderült, a most nagycsoportos óvodásoknak április 28-ig kell az adott iskolába beiratkozni. „Ez egy kicsit furcsa, mert Bársonyoson még nem üzemel az intézmény, ezért az öt kisgyereknek Keréktelekire kell beiratkoznia, de ha elfogadják a kérvényünket, akkor itt kezdhetik meg tanulmányaikat" – fűzte hozzá a polgármester. „Azt mondják a falubeliek, ha nem lesz rövid időn belül iskola itt, akkor vége a településnek. Az biztos, hogy csökkenne a lakosság és a vonzerő is" – mondta Kálnai Lajos. „Ismerve a magyarországi viszonyokat, utánanézünk más lehetőségeknek is: ha egy nemleges válasz születik májusban, akkor az Alkotmánybíróságig elmegyünk. Harcolni fogunk, mert ezt ígértem anno az embereknek. De a nemleges választ nem tudom elképzelni, mert a törvény az szent és sérthetetlen" – zárta a faluvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!