Komárom és környéke

2016.06.07. 15:42

Halálbüntetést kért magára a 8 éves kislányát meggyilkoló tatabányai nő - fotók

Bipoláris depresszióval kezelt, borderline személyiség a tatabányai gyerekgyilkos, aki bűnösnek vallotta magát.

Újabb tanúk és szakértők meghallgatásával szeptember 6-án folytatódik Á. Anikó tárgyalása, erről döntött Élő András, bíró kedden, a Komárom-Esztergom Megyei Törvényszéken.  Az ügyész továbbra is tényleges életfogytiglani börtönbüntetést indítványoz a 42 éves vádlott számára, aki a vád szerint: védekezésre képtelen, 14 éven aluli személy ellen követte el, különös kegyetlenséggel a gyilkosságot.


Á. Anikó tavaly Húsvétkor 108 késszúrással ölte meg rábízott, nyolcéves kislányát, Laurát. 

Gyerekgyilkossági per Tatabányán. Fotó: Mazán Tibor




A szigetszentmiklósi férfi néhány napra engedte el a kislányt az anyához. Az apa nem érte el a nőt telefonon, s mikor végre tudott beszélni vele, az zavartan viselkedett, dadogott. A kislány eltűnése miatt kőrözést rendeltek el, és Húsvét hétfőn délelőtt találták meg a panzióban Á. Anikót és az akkor már halott, 8 éves Laurát. A nő – vallomása szerint –  azon dühödött be, hogy gyermeke édesapja új párját szólítja anyának és a tervezettnél előbb költözik a gyermek az édesapjával Németországba. Á. Anikó 108 késszúrással ölte meg a kis Laurát, a nyomozás adatai szerint „beszűkült tudatállapotban". A nő az első tárgyalást megelőzően öngyilkosságot kísérelt meg, így először kedden állt a bíróság elé.


A vádlott és a sértett ügyvédje zárt tárgyalást kezdeményezett, ezt a bíró elutasította. Az ügyészi iratismertetés során kiderült, hogy Á. Anikó bort, sört, pezsgőt ivott a tatai Sirály panzióban, hozzá pedig 30-40 darab nyugtatót szedett be. A kislányát – aki televíziót nézett – pezsgővel itatta, majd neki is nyugtatót adott. Ezt követően a bal szeménél megütötte a gyermeket és a nála levő késsel 108 alkalommal megszúrta. A nyolcéves kislány több halálos szúrást szenvedett el, 1-2 percen belül meghalt. „Az élettelen testet utána egy zsineggel még fojtogatta, emberi mivoltából kivetkőzve." – fogalmazott az ügyész.

Tavaly Húsvét hétfőn Tatán, egy tóparti panzióban találtak rá a brutálisan meggyilkolt gyermekre, aki a tavaszi szünetet töltötte anyjával, Á. Anikóval. Laura az édesapjával élt, az anya pszichés és alkoholproblémái miatt, melyek az utóbbi időszakban rendeződni látszottak. 

Á. Anikó az iratismertetés után vallomást tett: Bűnösnek érzi magát. Elmondása szerint: sokkot kapott attól, hogy elveszik és Németországba viszik a kis Laurát. Ezért kezdett el inni és gyógyszereket beszedni a gyermeke mellett. Csak arra emlékszik, amikor a bódulatból magához tért: „Megláttam a kést, azt hittem magamat szúrtam le." – mondta a bíróságon.


„Soha nem akartam bántani, olyan büszke voltam rá, olyan gyönyörű gyerek volt, a legszebb kislány a világon. Nem tudom felfogni, hogy csinálhattam ezt, nem tudom, mi történt, nem voltam magamnál, nem emlékszem semmire."- szólt Á. Anikó vallomása. „Megbántam, amit tettem, most szeretnék meghalni." – fogalmazott a nő, akinek a vallomása után F. Ervint szólították meghallgatásra. Laura édesapja nem kívánt vallomást tenni: „Minek ez az egész? A gyereket már nem fogják feltámasztani!" – mondta dühösen a férfi, aki Lauráról gondoskodott, annak ellenére, hogy a kislány hivatalosan az édesanyja gondjaira volt bízva.


P. Elvira, a vádlott korábbi barátnője elmondta, hogy Anikó az elmúlt években folyamatosan csúszott lefelé, még hajléktalan szállón is lakott. Ő sokat segített neki, bár kapcsolatuk megromlott a nő folyamatos részegeskedése miatt.


„Évekkel ezelőtt megállapították már Anikónál a bipoláris depressziót, a gyógyszerekre ivott, s akkor agresszívvé vált, megváltozott a tudata." – mondta P. Elvira, aki szerint „más már meghalt volna ennyi gyógyszertől és piától, Anikó táskája mindig ezekkel volt tele." P. Elvira a bíróságon elmondta továbbá, hogy szerinte Á. Anikó nem látta reálisan sose a helyzetét és néha a gyerekkel is magából kivetkőzve beszélt, ki akarta dobni az ablakon a kislányt, mondván: „Te vagy az oka, hogy nem lehetek apáddal." 


Á. Anikó ügyvédje, Dr. Nikula János a tárgyalást követően így nyilatkozott a Kisalföldnek: „Az igazságügyi elmeorvos szakértői vizsgálat szerint beszámítható állapotban volt Á. Anikó a gyilkosság elkövetésekor, ám borderline személyiségzavarban szenved. A védelem ezt az ellentmondást szeretné tisztázni további szakértők bevonásával. Ha bebizonyosodik valamilyen mentális rendellenesség, az nyilván enyhítő körülmény lehet számára."


Előzmény: 


Á. A. egy tatai panzióban gyilkolta meg 8 éves kislányát 2015 tavaszán. A legutóbbi tárgyalás előtt öngyilkosságot követett el, a keddin pedig beismerő vallomást tett és halálbüntetést kért - írja a kemma.hu.


A bírósági tárgyalás jelenleg is tart, hamarosan beszámolunk a részletekről.


Mint korábban írtuk, a gyermeket az édesapa nevelte az anya pszichés és alkoholproblémái miatt. A nő gyakran ittasan ment Lauráért az óvodába, sőt, korábban már öngyilkossággal és a gyermek megölésével is fenyegetőzött, lányának fehér koporsót kért.


A nő helyzete mostanában rendeződni látszott, az apa ezért egyezett bele, hogy a húsvéti hétvégét együtt töltsék. A férfi azonban gyanakodni kezdett, mert a nő napokon át elérhetetlen volt. A gyilkos anya barátnőjénél kért segítséget, így jutott el a tatai panzióhoz, ahová Á. A. Laurát vitte.


A nőt megtalálták a kibérelt házban, a szobában pedig ott volt a halott gyermek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!