Komárom és környéke

2016.05.10. 11:57

Észak-Komáromban több a magyar elsős

Szlovákiában a korábbi évekhez képest kicsit később, áprilisban zajlottak a beiratkozások. Az eddigi adatok szerint országos átlagban csökkent a magyar iskolába adott gyermekek száma, ez azonban szeptemberig változni fog. Észak-Komáromban viszont az elmúlt tíz évben nem volt annyi a magyar elsős, mint a 2016/2017-es tanévben lesz.

Sárai Evelyn


A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének statisztikai adatai szerint idén áprilisban a 258 felvidéki magyar általános iskolában 3402 leendő elsős kezdi meg a tanévet. Tavaly 3575-en voltak. Ugyanakkor az SZMPSZ véleménye szerint szeptemberig növekedni fog az elsősök száma, mert ahogy az korábban is előfordult, a hátrányos helyzetű régiókban csak szeptemberben íratták be a gyerekeket az iskolába. Nyitra, Beszterce és Kassa megyében csökkent, míg Pozsony megyében, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban nőtt a magyar kiselsősök száma.


 – Tavaly 228, míg idén 233 magyar elsős lesz Észak-Komáromban. A városban hét magyar tannyelvű általános iskola működik, ebből hat az önkormányzat kezelésében van, egy pedig egyházi fenntartású. A szám a tanév indulásáig biztosan változni fog, többeket utaltak a pedagógiai-pszichológiai tanácsadóba, így esetükben a szakemberek döntenek arról, hogy mehetnek-e már iskolába vagy még nem. A szlovák tannyelvű iskolákban a tavalyi adatokhoz képest 2 fővel csökkent a létszám, 133-ról 131-re – tudtuk meg az Észak-komáromi Városi Hivatal Oktatásügyi és Kulturális Főosztályának vezetőjétől, Bajkai Jánostól.


 

Szép Emma annak a Munka Utcai Alapiskolának az első osztályos tanulója, ahová most is a legtöbb gyermeket íratták be.

Szép Emma annak a Munka Utcai Alapiskolának az első osztályos tanulója, ahová most is a legtöbb gyermeket íratták be.




A legtöbb elsőssel most is a Munka Utcai Alapiskola számolhat majd. Információink szerint az is növeli a magyar kisiskolások számát, hogy a Bethlen-alap évek óta 17.200 forintnak megfelelő eurót folyósít azoknak a szülőknek, akik magyar iskolába íratják gyermeküket. Ezért sok roma kisebbséghez tartozó család dönt magyar tannyelvű intézmény mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!