Komárom és környéke

2019.06.13. 10:19

Emléket állítanak Kincsem kortársának, 1876-ban megnyerte az Epsom Derbyt

Augusztusra Kisbér ló szobrát állítják fel a 81-es úti körforgalomban.

Gecsei Ádám

Az alkotást Engler András készíti, aki legutóbb Andrássy gróf lovas szobrát álmodta meg a budapesti Kossuth térre. Sinkovicz Zoltán, a járásszékhely polgármestere szerint Kincsemnek, a város másik híres lovának van kultusza már az egész országban, ellentétben Kisbérrel, aki 1876-ban az Epsom Derbyt is megnyerte.


Néhány éve vetődött fel Kisbéren, hogy lószobrot készíttessen a város. Mint már akkor is megírtuk, lóbarátok és szakírók keresték meg az önkormányzatot az ötlettel. Most pedig a város új életre keltésére kapott több mint 1 milliárdos összegből 25 millió jut a szoborállításra.

Kisbér Buccaneer és Mineral párosításából született. Érdekesség, hogy Buccaneer fedezte Kincsemet is, utódai közül három tőle származott.

Sinkovicz Zoltán polgármester elmondta, Engler Mátyás készíti az életnagyságúnál nagyobb lószobrot a városközponti körforgalomba. Az alkotó legutóbb Andrássy Gyula gróf lovas szobrát készítette a Kossuth térre.


Sinkovicz Zoltán elmondta, Kincsem neve (a város egy másik híressége) mára mindenkinek ismerősen cseng, de Kisbér neve is ismerős azok számára, akik lótenyésztéssel vagy -versenyzéssel foglalkoznak.


– A városunkban született 1873-ban, és a szülőhelye után kapta a nevét. 1876-ban tizenöt fős mezőnyben könnyedén öt lóhosszal győzte le ellenfeleit az Epsom Derbyn, majd néhány hét múlva Párizsban a francia Grand Prix-n szintén fölényesen győzött. Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt időszakban méltánytalanul került háttérbe, és ezt szeretnénk megváltoztatni, ehhez járulnánk hozzá a szobor felállításával – fogalmazott Sinkovicz Zoltán. Hozzátette: a csodaló három héttel később pedig az akkori legnagyobb francia versenyt, a Grand Prix de Paris-t is megnyerte.


„Négy ilyen ló van összesen a világon" – szögezte le a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!