Komárom és környéke

2019.05.31. 14:54

Csúcsból a száz a célkitűzés

Mindössze négy év kellett ahhoz, hogy az ácsi erőemelő páros, Bazsó Mónika és Eck Ernő 95 Európa- és világcsúcsot állítson fel. Az idei szezonban az a céljuk, hogy ezt a számot minimum százra emeljék. Erre minden esélyük megvan, hiszen mindketten remek formában vannak és sorra nyerik a versenyeket.

Sárai Evelyn

Utoljára tavaly októberben, a világbajnokság után találkoztunk Mónikával és Ernővel, akik pár hetes pihenő után újult erővel vágtak neki a 2019-es erőemelő szezonnak. Ernő már 2018 végén új súlycsoportba került át, míg Mónika idéntől a nemzetközi versenyeken már nem masters I., hanem masters II. kategóriában emeli a súlyokat.

 

„A formába hozáshoz egy új edzőtermet választottunk, hetente háromszor járunk a szlovákiai Érsekújvárra, ahol sokkal modernebb eszközök állnak a rendelkezésünkre. Igaz, hogy többet kell utaznunk, de megérte a váltás, hiszen mindketten remekeltünk az eddigi versenyeken" – mondta el Eck Ernő.

 

Elsőként a WUAP-szervezet osztrák bajnokságán mutathatták meg fejlődésüket, ahol Ernő 305 kilogrammal Európa-rekordot állított fel felhúzásban, míg Mónika mindhárom számban rekorder lett, guggolásban 175 kilogrammal, fekvenyomásban 110 kilogrammal és felhúzásban 190 kilogrammal. Összetettben mindez 475 kilogrammot jelentett. 

Mónika és Ernő négy év alatt 95 Európa- és világrekordot állított fel. 

A május eleji magyar bajnokságon open és masters kategóriában egyaránt versenyzett és az ausztriai eredményeivel megegyező teljesítményt nyújtott, ami új országos csúcsot is jelentett egyben, továbbá azt, hogy mindkét korcsoportban övé lett a kategória- és az abszolút győzelem is.

 

„Óriási csatát vívtam egy mezőberényi hölggyel, a magyar bajnokság sorsa kettőnk között mindössze századokkal dőlt el az én javamra" – emelte ki Mónika. Ezen a versenyen 300 kilogrammos felhúzásával Ernőnek is sikerült országos csúcsot felállítania. 

 

Május 20-án a GPC-szervezet Európa-bajnokságot tartott Tiszakécskén, ahol Mónika guggolásban és erőemelésben is indult. Első nap 155 kilogrammos guggolásával Európa- és világrekordot döntött, de igazi erejét másnapra tartogatta, így sikerült guggolásban 172,5 kilogrammot, fekvenyomásban 105-öt és felhúzásban 193 kilogrammot teljesítenie.

 

„A guggolásban első nap abszolút és kategóriagyőzelmet arattam, erőemelésben a kategória első helyét szereztem meg, abszolútban harmadik lettem. Egy szlovák versenyző erősebbnek bizonyult nálam, de csak századokkal maradtam le mögötte" – tudtuk meg Mónikától. 

 

Ernő felhúzásban új Európa- és világrekordot állított fel 310,5 kilogrammal, ez kategóriagyőzelmet és abszolút harmadik helyet jelentett számára. 

 

„Ezt az évet eddig sérülésmentesen sikerült végigcsinálnunk, bízunk abban, hogy a folytatás is ilyen lesz. Sajnos a WUAP-szervezet júniusi Európa-bajnokságára nem jutunk el, de októberben az érsekújvári világversenyen mindketten ott leszünk, a cél pedig az, hogy az EB-n elért eredményeinket felülmúljuk és megdöntsük saját rekordjainkat" – tette hozzá Ernő. 

 

Emellett vár rájuk egy Balkán-kupa Horvátországban és egy öt világszervezet által megrendezett verseny, ami decemberben lesz Pozsonyban. 

 

Ketten együtt 2015 óta 95 Európa- és világcsúcsot állítottak fel, az év végére pedig szeretnék elérni vagy meghaladni a százat. Nincs ma még egy olyan erőemelő páros a világon, mint Mónika és Ernő, hiszen senki nem rendelkezik ennyi rekorddal. 

Jelenleg mindketten a professzionális erőemelő-szövetség elit versenyzői közé tartoznak, Mónika pedig jelenleg az egyetlen tagja annak a hazai 600–700 fős erőemelő mezőnynek, akinek eredményei alapján egyáltalán esélye van arra, hogy Amerikában is megmutassa tehetségét. „Ez egy nagy álom, de nem megvalósíthatatlan" – fejezte be a beszélgetést Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!