Komárom és környéke

2014.07.17. 16:15

Bezár a komáromi Nokia - 1800 munkahely szűnik meg

A termelést Ázsiába viszik át. A leépítések a beszállító alvállalkozókat is érintik. A Microsoft és az önkormányzat is segítséget ígér a dolgozóknak.

kisalfold.hu

Nokia - A szlovák munkahivatal is bekapcsolódna a megoldásba

A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is be akar kapcsolódni a Nokia komáromi gyára bezárásának következményeként előálló foglalkoztatási probléma megoldásába - közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken. A Nokia mobil üzletágát megvásárló Microsoft, amely a következő egy évben 18 ezer munkahelyet akar megszüntetni világszerte, csütörtökön jelentette be, hogy bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót - köztük jelentős számú szlovák állampolgárt is - foglalkoztat.

A szlovák munkahivatal azt közölte, hogy bár egyelőre hivatalos úton sem a munkáltató, sem a magyar partnerszervezetük nem értesítette őket a várható elbocsátásokról, a sajtóban megjelent információk alapján azt tervezik, hogy bekapcsolódnak a problémamegoldásba. A magyar munkaügyi hivatallal együttműködve, átmeneti tevékenységű kirendeltséget hoznának létre a Nokia komáromi gyárában és részt vennének a tervezett állásbörze szervezésében is.

A szlovák hivatal ezen felül az elhelyezkedés segítését célzó tanácsadói szolgáltatás beindítását és más aktív helyzetmegoldó intézkedéseket is tervbe vett, ezek sorában számol az iparengedélyek kiváltását ösztönző anyagi segítségnyújtással is. Helena Tarabcíková, az ÚPSVR révkomáromi irodájának szóvivője szerint a Nokia komáromi gyárában megközelítőleg 500 szlovák állampolgár dolgozik.

Ilyen magas számú potenciális új munkanélküli komoly problémákat okozhat az országos átlagnál jóval magasabb munkanélküliséggel küzdő dél-szlovákiai régióban, konkrétan a révkomáromi járásban, amelynek munkahivatala mindössze 50 szabad munkahelyet tud kínálni az állás után érdeklődőknek. A révkomáromi járásban, az idén nyári adatok szerint, a munkanélküliek aránya meghaladja a 19 százalékot, ami abszolút számokban több mint tízezer álláskeresőt jelent. A révkomáromi régióban kimutatott munkanélküliségi arány közel négyszerese a pozsonyinak és jóval magasabb mint az országos átlag, amelyet idén májusban - éves szinten enyhe csökkenést jelezve - 12,8 százalék volt.

Önkormányzat: a város minden segítséget megad a dolgozóknak

Komárom városa minden tőle telhető segítséget megad a Microsoft cégcsoport  komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak - közölte az önkormányzat csütörtökön honlapján.   

A céggel, a kormányzattal és az érdekképviseleti szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek és együttműködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielőbb a versenyszférában találjanak állást.  
   
Kiemelték, hogy a városvezetés az elmúlt időszakban átfogó  iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy  további befektetők települjenek Komáromba, és heteken belül egy több  száz főt érintő munkahelyteremtésről tudnak majd beszámolni.  
   
A Nokiát felvásárló Microsoft működésének világszintű  racionalizálásával indokolta a gyárbezárást, a cég mintegy 18 ezer  munkavállalót küld el világszerte.


Akciótervet dolgozott ki a kormány

A  Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elemből  álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium  (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte  Szijjártó Péter a KKM parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.  
   
Az államtitkár csütörtökön utasította a befektetési  ügynökség vezetőit, hogy azonnal gyorsítsák fel az előrehaladott  tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban  komoly munkahelyteremtéssel járó termelő beruházást akarnak  létrehozni.   
   
A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fűzi a stratégiai  megállapodásból fakadó együttműködést annak érdekében, hogy  Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövőben egyre inkább  kutatás-fejlesztési központnak számítson - tette hozzá.  
   
Bejelentették a dolgozóknak a döntést

A dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztető tárgyalásokat.

A mai napon nem volt termelés a Nokia-gyárban, így a dolgozókért különbuszokat kellett küldeni, tudta meg a kemma.hu.

A Nokia felvásárlásának részeként a komáromi gyár is a Microsofthoz került; a tavaly ősszel bejelentett folyamat a közelmúltban zárult le, amikor a nokiás dolgozóknak be is jelentették, hogy mostantól a Microsofthoz tartoznak.

A kemma.hu azt írja, a munkaszervezésre jellemző volt, hogy sms-ben tájékoztatták az alkalmazottakat, mikor kell vagy épp nem kell bemenniük dolgozni, számolhatnak-e szabadságaikkal vagy sem.

A Microsoft közleménye a bezárással kapcsolatban:

• A Microsoft üzletpolitikájában a mobiltelefonok szerepe különbözik a Nokiánál korábban megszokottól. Amíg a Nokia célja önmagában a sikeres hardver megalkotása volt, addig a Microsoft célként tűzte ki a vásárlói igények kielégítését a vállalat platformjával, szolgáltatásaival és alkalmazásaival a saját hardverén keresztül. A Microsoft Devices Group-on belül egy egységes telefon üzletágat tervezünk létrehozni.

• A célok eléréséhez a következő öt területre helyezzük a hangsúlyt:
o Piac teremtése a Windows Phone számára
o Ikonikus táblagépek piacra dobása kiegészítve OEM partnereinket
o A tárgyalásokhoz és együttműködéshez szükséges újgenerációs eszközeink fejlesztése
o A Windows új interakciós modellekkel való bővítése
o Innováció az Xboxszal és rajongói táborának növelése

• Sajnos, a gyártási hálózatunk többlet kapacitása és az üzleti környezet miatt ma bejelentettük terveinket a komáromi gyár bezárására. A gyár jelenleg mintegy 1800 embert foglalkoztat, és kapacitása már egy ideje jelentősen kihasználatlan.


• Ennek a tervnek semmi köze a Komáromban dolgozók teljesítményéhez – büszkék vagyunk munkatársainkra és az eddigi kiváló munkájukra.

• Felelős vállalat lévén minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetőségek felkutatásához.

• A helyi jogszabályoknak és a konzultációs folyamatoknak megfelelően tárgyalásokat kezdeményezünk a munkavállalói érdekképviseletekkel.

• Megkezdjük a tárgyalásokat az országos és a helyileg érintett hatóságokkal, hogy közösen megoldást keressünk az átmeneti időszakra és támogatásunkról biztosítjuk a helyi közösséget.

• A tervek előrehaladtával további részleteket tudunk majd megosztani a nyilvánossággal.

 • A Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország felé. Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintő beruházásainkat.



Korábban:

A termelést Ázsiába viszik át. A leépítések a beszállító alvállalkozókat is érintik.

Bezárják a Nokia komáromi gyárát – tudta meg a Népszabadság a helyi szakszervezettől. Értesülésük szerint a leépítéseket szeptembertől kezdik meg három lépcsőben. November 30-án tesznek lakatot az üzemre. További részletek >>

Hamarosan saját információkkal frissítjük a cikket.

Az első elbocsátások 2012. márciusában kezdődtek. A témában írt korábbi cikkeinket itt találják >>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!