Komárom és környéke

2018.08.25. 09:15

Alacsony vízállás a Dunán - Ellopták az 1933-as követ Dunaalmásnál - fotók

A Duna nagyon alacsony vízállása miatt olyan tárgyak is előkerülnek a folyó medréből, amelyeket korábban elrejtettek a hullámok. Dunaalmásnál például az a kő, amelyet a helyiek ősei helyeztek el még 1933. február 13-án azzal a céllal, hogy emlékeztessék az embereket a Duna alacsony vízállására.

Kiss T. József

Az 1933-ban lerakott kő csak ritkán bukkant elő, legutóbb 2011 novemberében, amikor is az egyik helyi lakos, Horváth Gábor lencsevégre kapta. Akkor még nem gondolta, hogy szinte utoljára látja ezt a dunaalmásiak számára kedves emléket.


A Duna 2018 augusztusában ismét annyira visszahúzódott medrébe, hogy a vízállást jelző kő ismét felbukkant.

Alacsony vízállás a Dunán - Ellopták az 1933-as követ Dunaalmásnál

Többen ezt a tárgyi emléket megosztották a közösségi oldalakon, Horváth Gábor is, aki elfoglaltsága miatt csak este tudta azt lefényképezni. Az utolsó képet a dunaalmásiak „ereklyéjéről" valószínűleg mégsem ő készítette, hanem Ollé Árpád, a település polgármestere augusztus 19-én, vasárnap délelőtt. Az ötlet az volt, hogy egy idei dátummal ellátott követ helyeznek a meglévő mészkő mellé a Duna medrébe. Ez a terv meghiúsult, az 1933-ban állított kőnek „lába kélt", valakinek minden bizonnyal megtetszett és hazavitte a mintegy félmázsás mementót. Még egy darabot le is pattintott belőle, s ezek a kövek ott hevernek a folyómeder szélén.

A kikötőtől nem messze, a posta vonalában a medrébe visszahúzódó Duna-parton az ext rém aszály idején volt látható az a kő, amelybe, úgy tudom, egy Tárnok nevű dunaalmási kőfaragó véste bele az akkori dátumot. 1933. február 13-án és helyezték el az édesvízi fehér mészkövet a mederben"

– fogalmazott Ollé Árpád, Dunaalmás polgármestere.

Azóta csak ritkán bukkant elő a kő, legutóbb 2011-ben. Azt terveztük, hogy mellé teszünk egy faragott, dátummal ellátott követ. Sajnos, ezt már nem tudtuk megtenni, vasárnap délutánra eltűnt, valaki ellopta. De nem mondtunk le erről az ötletről, a kikötő szomszédságában, frekventáltabb helyen elhelyeztünk egy »vízállásjelzőt«. Mócher Péter helyi kőfaragó hamar bevéste a 2018. augusztus 21-i dátumot és egy baráti társaság el is helyezte azt a mederben, jelezve az utókornak az extrém aszályos időszakot"

– folytatta Ollé Árpád.


A dunaalmásiak közösségi oldalakon többen kérik, akinek tudomása van a kőről, vigye vissza, tegye a helyére, sokat jelent ez a helyi közösségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!