Komárom és környéke

2019.03.06. 15:56

Kettős gyilkosság Tatabányán: 15 évre súlyosították M. Apolló büntetését - fotók

A gyilkosság idején 15 éves kamasz brutális kegyetlenséggel végzett két hajléktalannal.

kisalfold.hu

A Győri ítélőtábla a lehető legsúlyosabb büntetést szabta ki, ami az elítélt életkorára nézve csak kiszabható: 15 év fiatalkorúak börtönét. M. Apolló még nem töltötte be 16. évét, amikor szörnyű brutális, háromszorosan minősített gyilkosságokat elkövette.

Kettős gyilkosság Tatabányán: 15 évre súlyosították M. Apolló büntetését. Fotók: Mészáros Mátyás


Dr. Zólyomi Csilla tanácsa úgy látta: nem is volt szükség azoknak a szakértőknek a meghallgatására, akikre a védő indítványa vonatkozott, mivel úgy a vádlott vallomása, mind a tanúké s a különböző bizonyítékok megalapozták a megállapított tényállást és kiderült: a második gyilkosságot is egyedül követte el M. Apolló. Erre utal az Unikum-háznál készült kamerafelvétel, a kizárólag tőle származó vérnyom, vagy a tanúk vallomása. A fiatalok beazonosítottáőt a kamerafelvételen, így például antropológust szükségtelen volt kirendelni az ítélőtábla - s korábban a Tatabányai Törvényszék - megállapítása szerint.


Dr. Zólyomi Csilla tanácsa úgy látta, a korábban kiszabott 13 és fél évet a kiszabható legmagasabbra kell felemelni, s hozzátette: ha 20 éves elmúlt volna M. Apolló, akkor most az életfogytiglanon gondolkodna a tanács. A szigort részben a bűntettek brutalitása, részben az első cselekmény után tanúsított teljes közöny indokolta, amit az elítélt a sértettek irányában tanúsított. 


A most 17 éves fiatal azt mondta végül: jó lenne, ha ˝elnézést kérhetnék, akár így az tévén keresztül a sértettek családjától˝, megbánta tettét és szeretne minél előbb kijutni a börtönből, visszamenni az édesanyjához. 

Előzmények:

A 17 éves fiú a vád enyhítését kérte

 

M. Apollót tizenhárom és fél évre ítélte a Tatabányai Törvényszék tavaly szeptemberben, mert a vád szerint különös kegyetlenséggel ölt meg két hajléktalant 2017-ben, valamint ki is fosztotta őket. Az esetet februárban tárgyalta volna másodfokon a Győri Ítélőtábla, ám a dr. Zólyomi Csilla vezette bíróság elnapolta az ülést március 6-ra.

 

Az előzetes tájékoztatás alapján ítélethirdetés volt várható február 21-én az ítélőtáblán, végül másfél órával a kezdés után dr. Zólyomi Csilla bíró elnapolta a tárgyalást M. Apolló ügyében, mégpedig azért, mert az eseti gyám, akit annak idején kirendeltek Apolló mellé, nem jelent meg. Mint megtudtuk dr. Ferenczy Tamás szóvivőtől, a következő tárgyalási napra már idézést fog kapni. Van törvényes képviselője – édesanyja – Apollónak, aki ott volt a mostani tárgyaláson is, de még a nyomozás során eseti gyámot rendeltek ki mellé, ügyészségi indítványra, mert úgy értékelték, hogy érdekellentét van a szülő és a gyerek között, s kellett valaki, aki képviseli a fiú érdekeit. Hogy nem jelent meg az eseti gyám, formai okokból lehetetlenítette el a tárgyalás folytatását, hiszen „nyilatkozattételi jog illeti meg".

Kettős gyilkosság Tatabányán - Őrizetben a 15 éves fiú - fotók: Kiss T. József


Dr. Karácsony Ildikó ügyész perbeszédében felidézte, hogy a vádlott beismerő vallomást tett az eset után, mégpedig azt állította, hogy egyedül vert halálra két embert. A vádlott tagadta, hogy meg akarta volna ölni a két hajléktalant, ám Karácsony Ildikó szerint fejre és nyakra támadt Apolló, s tudnia kellett, hogy milyen létfontosságú szervek találhatók ott, tudhatta, hogy halált okoz a bántalmazással. Karácsony Ildikó szerint a fiú hidegvérrel hajtotta végre a cselekményt. Emlékeztetett, hogy ha idősebb lett volna a vádlott az esetkor, akkor életfogytiglant is kaphatott volna.


Dr. Szilvási Csaba, a vádlott ügyvédje védőbeszédét úgy kezdte: szerinte a bizonyítás első fokon alaptalan volt, hiszen amit lefolytatott a hatóság, az alapján nem lehetett más ítéletet hozni. „Ebben a tényfeltárásban vannak olyan feltehető kérdések, amelyeket tisztázni kellett volna. Nem állíthatok semmit, kérdéseket tettem fel, s kételyeimet a nyomozás, a vád és az ítélet nem tudta eloszlatni" – fogalmazott. Szilvási Csaba szerint az első vallomás – amelyen alapszik az ítélet – nem jogszerű keretek között zajlott. Az ügyvéd szerint egy kamerafelvétel van, amikor felismerhető az Unikum-háznál a vádlott. S itt egy szürke melegítőt visel, míg az első bűncselekménynél egy csíkos-fekete felsős ember látható, és az ügyvéd szerint egyetlen adat sincs arra vonatkozóan, hogy a vádlott átöltözött volna. Ezt a tanúk is megerősítik – a barátok, akikkel találkozott a szórakozóhelynél –, illetve azt is, hogy a két bűncselekmény között nem volt látható vérnyom Apolló ruháján. Kérte a felsorolt indokai alapján, hogy helyezzék hatályon kívül az elsőfokú ítéletet és tisztázzák a tényállást.

„Lehet, felesleges, de akkor tudnék nyugodtan aludni, ha ezekre a kérdésekre választ kapnék" – fogalmazott.

 

A 17 éves fiú az utolsó szó jogán kérte, hogy enyhítsék a vádat halált okozó testi sértésre. „Ott voltam, de nem gondolom, hogy egy 15 éves kisgyerek, vagyis én, ilyet tudnék tenni, hiszen ez anatómiailag képtelenség, hogy úgy megvertem volna valakit, hogy leszakad a mája, mert ott van a borda, hogy védje a májat. Nem hiszem, hogy én öltem volna meg két embert" – mondta Apolló. Mint ismeretes, egyik tárgyaláson már előállt egy történettel Apolló, miszerint Maci kényszerítette őt az első támadásra, a másodikban pedig messze nem volt akkora szerepe, mint az elsőben.

 

Apolló édesanyja szeretett volna kérdezni a bírótól, ám dr. Zólyomi Csilla emlékeztette: hallgatóként van jelen a nyilvános ülésen.

 

A perbeszédek után, mikor mindenki az ítélethirdetésre várt, jelentette be a bíró, hogy március 6-án folytatják a tárgyalást, ahol egy tanút, az eseti gyámot hallgatják meg.

Korábbi cikkeink az ügyben:
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!