Komárom és környéke

2018.04.20. 15:36

Handpan, a varázshangszer is hallható lesz a Mediawave Együttléten

A győri ToSoDa Projekt 2016 tavaszán alakult Kácser Tamás, Szombathelyi Patrik, Dankowsky Áron együttműködéseként. Az azóta eltelt két évben számos fesztiválon, több országban is muzsikáltak már, áprilisban pedig a Mediawave-re is jönnek. Őket kérdeztük.

- Óriásit szóltatok tavaly a sajtóban és a közösségi médiában azzal, hogy elindult a MAG Instruments projektetek. Patrik, ha minden igaz, utazással töltötted az utóbbi éveket, innen jött a hangszerkészítés inspirációja? Külföldön mennyire népszerű ez a hangszer?

 

- Hát igen, tavaly kicsit felkapott minket az internet - főként a rólunk megjelent hvg.hu-s írás nyomán. Néhány hónappal ezt követően már ténylegesen elindultunk, és azóta is folyamatosan készítjük a hangszereket. Rengeteg az érdeklődő itthonról és külföldről is, sokan csak érdeklődnek, de rendesen jönnek a megrendelések, nem pihenünk. Tavaly nyár óta szépen megújult a munkahelyünk, és a handpannel párhuzamosan több más hangszer készítésével is kísérletezünk.


- Ha én, mint teljesen képzetlen, szeretnék handpanezni, mit tanácsoltok, hogy kezdjem, mennyi idő alatt tudom elsajátítani?

-A handpan hangszerben az a csodálatos, hogy mindenféle zenei előképzettség nélkül is viszonylag hamar lehet elérni vele sikerélményt. Kell hozzá minimális ritmusérzék, meg egy kis intuició, fantázia, és a gyakorlástól függően viszonylag könnyen bele lehet jönni. Őszintén mondom, ez egy olyan hangszer, ami képes megváltoztatni nagyon sokak életét, ezt magam és a környezetemben is sokan tapasztalják.


- Beszéljünk a ToSoDa projektről, hogy jött létre a zenekar?

- A MAG Instruments-nél Bognár Péter és Hársfalvi Richárd, valamint Dankowsky Áron és jómagam alkotjuk a csapatot, A ToSoDa Projekt-ben Áronnal, és Kácser Tomával zenélünk közösen.


- Több helyszínen is koncerteztek a Mediawave-en. Nem titok, hogy szorosan kötődtök a rendezvényhez..

- A Mediawave-hez való kötődés lassan 20 éves. Még középiskolásként örömmel buliztam a Mediawave-bulikon, aztán később átváltottam egy ennél konstruktívabb fesztiválozásra. Voltam önkéntes, szerkesztettünk fesztivál újságot, 2005-2006-ban pedig az akkori főhelyszín, a Rómer Ház üzemeltetésében is aktívan részt vettem, és nem csak a fesztivál alatt, hanem egész évben segítettem a szervezőket.

- Kit vártok az idei Mediawave-en?

- Már évek óta nem keresünk konkrét programot, csak átadjuk magunkat az együttlét utánozhatatlan pörgésének. Minden évben van sok ismeretlen, de nagyon kellemes zenei meglepetés, biztosak vagyunk benne, hogy idén is így lesz.

Az első Hang, általános nevén handpan néven ismert hangszert 2001-ben alkotta meg a svájci Sabina Schärer és Felix Rohner a steel-drum és néhány indiai és afrikai hangszer nyomán. Az elvarázsoló dallamokat adó hangszer Magyarországon is egyre népszerűbb, és természetesen idén is hallhatjátok a 28. Tartóshullám Mediawave Együttléten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!