Komárom és környéke

2018.03.05. 08:00

A Baradlay testvérek érkeznek a nemzeti ünnepre

Újabb Jókai-regényt dolgozott fel a komáromi Magyarock Dalszínház. A kőszívű ember fiaiból készült történelmi musicalt március 15-én, csütörtökön 19 órakor mutatják be a nagyszínházban.

kisalfold.hu

Az 1848-as forradalom és szabadságharc huszadik évfordulóját Jókai egy regénnyel ünnepelte. Először folytatásokban jelent meg a Hon című folyóiratban, és csak később vehették kezükbe a szándékosan 48 fejezetből álló művet az olvasók. Az író 1869-ben, a kiegyezés után két évvel írta meg A kőszívű ember fiait.

A regényből készült történelmi musical a XIX. századba, a szabadságharc idejére röpít minket. A Habsburg-hű Baradlay Kázmér végrendelkezik, felesége azonban megesküszik, hogy szembemegy ura végakaratával, és hazahívatja külföldön szolgáló fiait, Ödönt, Richárdot és Jenőt. 1848. március 13-án Bécsben kitör a forradalom, melyben a két idősebb fiú részt vesz. A szabadságharc leverése után a gyengébbnek tűnő, mégis fényes pálya előtt álló legkisebb áldozza fel életét Ödön bátyjáért. A műben – ahogyan a valós életben is – a hazaszeretet, a testvéri és szülői önfeláldozás és a becsület mellett az árulás, az erkölcstelenség, a bosszú irányítja az embereket és a történelmet egyaránt.

A kőszívű ember fiainak egyik jelenete. Dalban mesélik el a Jókai-regényt.

Másik Lehel 2002 óta az amatőr keretekből induló Pro Urbe Komárom díjas Magyarock Dalszínház oszlopos tagja, korrepetitora, zeneszerzője. Lehel a Jézus Krisztus szupersztár címszerepében tűnt fel először a győri színpadon, majd következett a Beatles.hu, a Swing! és hamarosan az István, a király címszerepe. A szereposztásban több ismerős névvel találkozhatunk: Medveczky Szabolcs, a Győri Nemzeti Színház korrepetitora a musical egyik zeneszerzője; Másik Lehel színész, zeneszerző; Mahó Andrea színésznő.


Cikkünket a Kisalföld hetente hétfőn megjelenő Kultúra mellékletében olvashatják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!