Komárom és környéke

2017.01.31. 12:01

Visszavonják felmondásukat a háziorvosok

<br>Megoldódni látszik a tatabányai orvosi ügyelet sorsa: a közgyűlés többletforrást szavazott meg a feladat ellátására június végéig, s a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. várhatóan elfogadja az új feltételeket és visszavonja a rendkívüli felmondást. A Kisalföld információi szerint júliustól sürgősségi orvosi ügyelet lesz a tatai mintára Tatabányán is.

Török Zsuzsa


Az orvosi ügyeletet ellátó tatabányai háziorvosok gazdasági okok miatt akarták felbontani az ellátási szerződést a megyeszékhellyel, valamint a társult önkormányzatokkal. Tatabánya az OEP-finanszírozást évi 40 millió forinttal egészítette ki az elmúlt öt évben, az ügyeletet ellátó orvosok viszont éves szinten 80 millió forint támogatást kértek a finanszírozási nehézségekre hivatkozva. 


A közgyűlés decemberben döntött arról, hogy nem ad pluszforrást az ügyelet működésére és közbeszerzési eljárást ír ki az alapellátási feladatra. [namelink name="Bereznai Csaba"] alpolgármester szerint a mostani rendszer sem pénzügyileg, sem humán erőforrás szempontjából nem tartható fenn. „Tatabányán mindenképpen át kell alakítani az orvosi ügyeletet" – nyilatkozott, s véleménye szerint a tataihoz hasonló, sürgősségi típusú ellátást kellene megvalósítani Tatabányán is. A Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft. a közgyűlési döntés után rendkívüli felmondással élt, így március 15. után a közbeszerzési eljárás végéig kétségessé vált a tatabányai orvosi ügyelet státusza. Az önkormányzat és a háziorvosok képviselői többször találkoztak és beszélgettek a kialakult patthelyzetről, s a legutóbbi tárgyalást követően a felek így nyilatkoztak: „Az álláspontok közeledtek egymáshoz. Törekszünk a megegyezésre."

 Gyermekorvosra váró kis beteg az édesanyjával. Fotó: KTJ

Gyermekorvosra váró kis beteg az édesanyjával. Fotó: KTJA múlt heti közgyűlésen a korábbi 3,3 millió forint havi támogatás helyett 4,5 millió forint került az ügyeleti ellátásra vonatkozó sorba.


A múlt heti közgyűlésen a korábbi 3,3 millió forint havi támogatás helyett 4,5 millió forint került az ügyeleti ellátásra vonatkozó sorba. Ez azt jelenti, hogy a Tatabánya Kistérségi Háziorvosi Ügyelet Nonprofit Kft.-nek az OEP-finanszírozáson kívül igényelt havi 6 millió forintot nem ítélte meg a testület, az eddiginél magasabb támogatásról viszont döntöttek a képviselők. Bereznai Csaba érdeklődésünkre így fogalmazott: „Szeretnénk, ha a háziorvosok a közbeszerzési eljárás végéig ellátnák az ügyeletet Tatabányán az új feltételek mentén. A költségvetésbe bekerült a havi 4,5 millió forint forrás." 


[namelink name="​Dr. Plavecz János"], a nonprofit társaság ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy valóban sikerül lezárni az ügyelet ügyét. „Azt ígértük, visszavonjuk a felmondást, ha a város segít a finanszírozási problémák kezelésében. Természetesen ellátjuk a feladatot a közbeszerzési eljárás végéig Tatabányán és térségében" – tájékoztatta a Kisalföldet dr. Plavecz János.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!