Komárom és környéke

2016.07.27. 12:12

Tizenkét pincészet készül a II. Neszmélyi Borünnepre

Készülnek a neszmélyi gazdák a II. Neszmélyi Borünnepre és Halnapokra, amit augusztus 5-7. között rendeznek meg Tatán, a Kastély téren. Koncertek, szórakoztató programok, boros játékok várják a vendégeket, no meg a rétimajori halfőzők, akik tavaly is óriási sikert arattak ételeikkel.

Török Zsuzsa


Tizenkét szőlősgazda készül boraival a borünnepre, s mint a Neszmélyi Borút Egyesület elnökétől megtudtuk: egyre népszerűbbek, ismertebbek és sikeresebbek a neszmélyi borok. Turay Istvánnal, a Turay Családi Pincészet vezetőjével beszélgettünk.


– Január 1-jétől a Neszmélyi Borút Egyesület elnöke. Szegedi Csillát váltotta a székben.


– [namelink name="Szegedi Csilla"] nagyon jó és elismert szakember, sajnáljuk, hogy egyéb elfoglaltsága miatt nem vállalta tovább az elnöki teendőket. Szőllősi Mihály barátunk kért rá, hogy vigyem tovább én az egyesület dolgait. Sajnos nemrég itt hagyott bennünket. Mondjuk úgy, most már miatta is csinálom. Hiszen neki óriási szerepe volt a Neszmélyi borvidék fellendítésében, az itteni borok népszerűsítésében.

 

Turay István, a Neszmélyi Borút Egyesület elnöke.

Turay István, a Neszmélyi Borút Egyesület elnöke.



– Az elmúlt egy évben számos sikert könyvelhet el a borvidék. Azzal kezdődött, hogy az év bortermelője éppen Szőllősi Mihály lett.


– Igen, halála előtt két héttel vette át a kitüntetést. Nem is tudtuk, hogy beteg, haláláig dolgozott. Valóban óriási sikereket értek el a neszmélyi borok a Magyar Bormustrán és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen is. A dunaszentmiklósi Kősziklás Borászat pinot noir rozé borát Magyarország legjobb rozéjának választották és a VinAgora Champion díját is elnyerte. A Magyar Bormustrán a hetedik legeredményesebb pincészet lett a Kősziklás, a Neszmélyi borvidék pedig összesen hat arany- és hat ezüstérmet hozott el a versenyről, megelőzve ezzel például a Tokaji borvidéket. A Hilltop Neszmély és a Szőllősi Pincészet borai kerültek még a prémium kategóriába. 


– Ezeket is meg lehet majd kóstolni a Neszmélyi Borünnepen?


– Természetesen, hiszen a rendezvény elsődleges célja a neszmélyi bor dicsérete és népszerűsítése. Három napon át, péntektől vasárnapig várjuk a vendégeket a Kastély téren. Tizenkettő borászat és pincészet borait lehet majd megkóstolni, a kollégák bemutatkoznak a nagyközönségnek és a színpadi műsorszámok mellett lesznek játékos programok is, melyeken a vendégek boros ajándékokat nyerhetnek.

 

A Zsigmond Király Borlovagrend bevonulása.

A Zsigmond Király Borlovagrend bevonulása.



– A rendezvény nem csupán a neszmélyi bor ünnepe, hanem a hal is terítékre kerül.


– Tata a vizek városa. Ahogy évszázadok óta szőlőt termesztettek itt, úgy a haltenyésztés is mindig fontos volt. Az Öreg-tó eredete is onnan származik, hogy Zsigmond földuzzasztotta, hogy vizát tenyészthessenek benne, amit aztán Nyugat-Európába, a királyi udvarokba vittek marhabőrben. Tata most szerezte meg a halászati jogot az Öreg-tóra, jövőre talán már lesz valamilyen együttműködés a helyi csapattal, mi nagyon bízunk benne. Idén még nem helyi halat főznek a borünnepen, hanem Rétimajorból hozza majd az élő uszonyosokat az Aranyponty Zrt., amit itt dolgoznak fel, Tatán. Mi meg majd adjuk hozzá a jó hangulatot az egyre híresebb és kedveltebb neszmélyi borainkkal!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!