Komárom és környéke

2016.01.20. 10:57

Visszaköltözött a véradó

A tatabányai véradó hétfőtől a régi helyén, de megújult épületben várja a véradókat a megszokott nyitvatartási időben. Hétvégén megtörtént a költözés, a donorok a XXI. századi elvárásoknak megfelelő körülmények közé érkezhetnek.

Török Zsuzsa


A Tatabányai Területi Vérellátó épületét az alapoktól újították fel az Európai Unió pályázatának köszönhetően, összességében 270 millió forintból.


Mint ahogy arról már többször beszámoltunk olvasóinknak, a novemberi átadást egy betörés hátráltatta, továbbá nem várt nehézség is adódott: beszakadt aljzatokkal, gödrökkel találták szembe magukat a munkások a felújítás kezdetén.


Mostanra minden a helyére került, a véradó csapata a teljesen megújult épületbe költözött vissza. Az eszközparkot is lecserélték: vérvételi ágyak, rázómérlegek, vadonatúj hűtők érkeztek Tatabányára, és új kiszálló járművet kapott a területi vérellátó központ.

 

A véradó hétfőtől a régi helyén, de megújult épületben várja a véradókat. Fotó: Kiss T. József


Mint megtudtuk, az épület tervezése során nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a vér útjának megfelelően alakítsák ki – mind elrendezésben, mind méretében – a helyiségeket, ahol az új eszközök a vérkészítmények előállításának sebességét és biztonságát növelik. Az informatikai fejlesztés emellett lehetővé teszi a vérkészlet-gazdálkodás hatékonyságának növelését is.


A véradók modern, XXI. századi körülmények között adhatnak vért, internetezhetnek. A wifi bevezetése a donorok kényelmét szolgálja.


Várják a segítőket

A tatabányai és környékbeli véradókat január 18-tól újra a Semmelweis utca 2. szám alatti épületben várják véradásra, hétfőtől csütörtökig 8–15, pénteken 8–12 óra között. Személyi igazolvány, lakcímkártya és tajszám szükséges a véradáshoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!