Komárom és környéke

2015.05.26. 11:09

Dacoltak az időjárással – Esőben és sárban harcoltak a magyarok és a törökök

Az év legnagyobb durranása, a Tatai Patara az esős időjárás miatt kevesebb látogatót vonzott, mint tavaly, de így is tízezren kilátogattak Európa egyik legrangosabb történelmi fesztiváljára. Pálffy kapitány 1597-es furfangos és dicsőséges tettére, a petárdás kapurobbantásra nyolcadik alkalommal emlékeztek a vizek városában.

Török Zsuzsa


A hagyományos rendezvény főszervezőjének értékelése szerint a mintegy kétezer közreműködő a rossz idő ellenére kitett magáért és a programra kilátogatók is láthatóan jól érezték magukat a 8. Tatai Patarán.

Szombaton az időjárás vette át a rendezést a 8. Tatai Patarán, ahová ezért csak óvatosan merészkedtek ki a látogatók a folyamatos záporok miatt. Több programot áthelyeztek, a II. Nemzetközi Patara Néptánc Találkozó a művelődési házban kezdődött pénteken, és csak másnap délután költöztek ki az együttesek a Neszmélyi Borudvarba, amikor végre abbamaradt a tavaszi zápor.

Mindenki állta a sarat

„A több mint ötszáz táncos és barátaik fantasztikus hangulatot teremtettek" – mesélte lelkesen [namelink name="Zombori Mihály"] főszervező, aki a Kisalföldnek azt is elmondta, hogy a hazai és külföldi hagyományőrző csoportok egyetlen egyeztetett programot sem mondtak le, a sár és az égi áldás dacára. „Ötszáz hagyományőrző érkezett, többen, mint ahányan jelezték, és minden iskolai osztály és szervezett csapat megjött, amely előzetesen bejelentkezett. Egy nagy létszámú baráti társaságot Németországból korhű ruhákban láttunk, amelyeket maguk varrattak, kifejezetten a Patarára. Ők végigtáborozták a három napot, szalmán aludtak, főztek maguknak és dacoltak az időjárással!" – nevet a főszervező.

Hagyományőrző csapatok felvonulása és lőgyakorlata  a város központjában. Fotó: Kiss T. József

Hagyományőrző csapatok felvonulása és lőgyakorlata a város központjában. Fotó: Kiss T. József

Korhű tárgyalás

A Neszmélyi Borudvar csak szombat kora estére telt meg emberekkel, így a nyilvános középkori tárgyalást még soha senki ilyen közelről nem élvezhette a Patarák történetében. [namelink name="Dr. Becker Tibor"], a Magyar Jogász Egylet megyei szervezetének elnöke és szinte az egész Komárom-Esztergom megyei ügyvédi kar felvonult a borudvar színpadára, hogy egy korabeli tortúrát mutasson be az érdeklődőknek. A tárgyalás alapját eredeti periratok képezték, a részt vevő bírák, ügyész és nótárius, szolgabíró, sőt, még a vádlottak is Tatán és környékén dolgozó jogászok közül kerültek ki. Egy középkori istenkáromló – Dobrovics György – és egy boszorkány – Preisz Dorottya – állt a tekintetes Vármegyei Törvényszék elé, mindketten Kocson élő lakosok. A két „istentelen, va-
sonálló rabszemély" tagadta a vádakat: a boszorkány a bűbájoskodást és rontást, az istenkáromló pedig a paráználkodást, ezért tortúra alá vetették őket, ami a középkorban a vallatás bevett módszere volt. A tortúra kezdetén nádszálat vertek a vádlott körmei alá, kihúzták a fogát, letépték a körmét, s aki ezek után sem vallott, valószínűleg ártatlan volt. Legalábbis a törvényszék szerint. Dr. Becker Tibor narrátorként segítette a nézőket, a kollégák pedig hitelesen játszották el a korhű színjátékot. Végül Dobrovics uram megúszta 25 botütéssel az istenkáromlást, de Dorottyát, a boszorkányt megégették. A város ismert ügyvédje, dr. Torda Csabáné mellett senki sem tanúskodott, hiába kiabálta, hogy „Emberek, hát elfelejtettétek, mennyit segítettem nektek?". A boszorkányégetést követően még a nap is kisütött, és a hagyományőrző csapatok felvonulására megtelt a Kastély tér környéke. Keresztény és oszmán csapatok küzdöttek meg egymással a Rondella bástyánál létrás ostrom során és vívtak kézitusát a várárokban. Ekkor már – gumicsizmában és esőkabáttal felszerelkezve ugyan – egyre dagadt a tömeg és a tűzzsonglőr-bemutatót sem mosta el az eső.

Siker siker hátán

„A Patara történetét feldolgozó magyar és török gyermekfoglalkoztatók, játszóházak fedett helyre költöztek, és nyilván az időjárás is közrejátszott abban, hogy a kiállítások az Esterházy-kastélyban és a Kuny Domokos Múzeumban, a várban óriási sikert arattak. A Magyar Honvédség Klapka György Gépesített Lövészdandárja is kitett magáért: az aknakereső robot, a toborzósátor folyamatosan az érdeklődés középpontjában volt. A katonák kedvesen foglalkoztak a látogatókkal. Új programelemként szerepelt az ökumenikus mise és a Pünkösdi dallamok címmel életre hívott kórustalálkozó, mindkettőről nagyon jó visszajelzéseket kaptunk" – mondja Zombori Mihály.

Pálffy kapitány patarája, azaz petárdája idén is nagyot durrant Tatán, és a várat visszafoglalták a magyar katonák a törököktől. A vasárnapi eseményt már jó időben szemlélhette meg a közönség. „Az időjárás ellenére a mintegy kétezer közreműködő kitett magáért és a kilátogató összességében tízezer ember láthatóan jól érezte magát a 8. Tatai Patarán" – értékelte a rendezvényt a főszervező.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!