kkv pályázz!

2016.02.01. 20:11

Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése

15.000 Euró támogatást igényelhet március 21-től!

Felhívás célja: Jelen felhívás célja a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztését célzó tevékenységek támogatása. A támogatás különösen az adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és stabilitását segíti elő.

Rendelkezésre álló forrás: 14 milliárd Ft.

Támogatott kérelmek várható száma: 3.017 db

Támogatható tevékenységek

A támogatást igénylő az üzleti tervében vállalja, hogy, legfeljebb négy éves időszak elteltével a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meghaladja a 6000 eurót, vagy a mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele meghaladja a 6000 eurót.

Általános elvárások

- A támogatást igénylő a támogatási időszak alatt (2016 – 2020) egy alkalommal részesülhet támogatásban a „Mezőgazdasági üzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16” című felhívásra.

- Egy életvitelszerű tartózkodási helyről kizárólag egy kedvezményezett lehet jogosult a támogatásra, amennyiben egy életvitelszerű tartózkodási helyről több kérelem érkezik be, akkor a magasabb pontszámot elért pályázó lesz a kedvezményezett.

- Az a kedvezményezett, aki már részesült Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból - a fiatal mezőgazdasági termelők indulásához igényelhető támogatásból, az nem pályázhat a mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése VP2-6.3.1-16 felhívásra

Kötelező vállalások

- Az üzleti tervben vállalt időszak elteltével, a 4. év végére a mezőgazdasági termelő tevékenységből származó üzemmérete meg kell, hogy haladja a 6000 euro STÉ értéket, vagy a mezőgazdasági termelő tevékenységből és Annex 1 termék feldolgozási tevékenységből származó értékesítés nettó árbevétele a 6000 eurót.

- Az első részlet kifizetéséhez szükséges kifizetési kérelmet a támogatói okirat kézbesítésétől számított hat hónapon belül köteles benyújtani a kedvezményezett.

- Az utolsó részlet kifizetésnek feltétele, hogy legkésőbb a támogatói okirat kézhez vételétől számított 4. év végére megfelelően teljesíti az üzleti tervben vállalt kötelezettségeket.

- Kötelező képzésen való részvétel, mely a kedvezményezett számára térítésmentes. A kedvezményezettnek a támogatási okirat kézhez vételétől számított 24 hónapon belül igazoltan részt kell vennie a képzésen. A kötelező képzésen való részvételt a pályázó az utolsó kifizetési kérelem benyújtásáig köteles igazolni.

Megvalósítás időtartama, megkezdés lehetősége

A projekt fizikai befejezésére a Támogatói Okirat kézbesítését követő naptól számított legfeljebb 48 hónap áll rendelkezésre.

Megvalósítás helye

A támogatást igénylő életvitelszerű tartózkodási helye, mezőgazdasági szociális szövetkezet esetén pedig a székhely címe már a támogatás benyújtását megelőző év január elsején is a jogosult településen, vidéki térségen volt és ezt a projekt lezárásáig fent kell tartania.

A jogosult települések listáját a Felhívás 3. számú melléklete tartalmazza.

 

Támogatást igénylők köre

- főállású őstermelő, vagy mikrovállalkozásnak és mezőgazdasági termelőnek minősülő főállású egyéni vállalkozó, vagy szociális szövetkezet, amennyiben:

 igazolja, hogy a támogatási kérelem benyújtását megelőző naptári évben az Standard Termelési Érték (STÉ) módszertan alapján mezőgazdasági tevékenységből származó mezőgazdasági termelés értéke eléri a 3000 euro STÉ értéket, de nem haladja meg a 6000 euro STÉ értéket vagy ezzel megegyező nettó árbevételt ért el mezőgazdasági termelésből vagy mezőgazdasági termelésből és Annex 1 termék feldolgozásból az előző naptári évben, vagy a megelőző három év átlagában.

- rendelkezik MVH ügyfél azonosítóval

 

Benyújtás határideje

A támogatási kérelmek benyújtása 2016.03.21-től - 2018. 03. 20-ig lehetséges.

A bírálat szakaszos: 2016.04.22 - 2016.09.23 - 2017.03.03 - 2018.03.19

 

Támogatás összege

15.000 eurónak megfelelő forint összeg 5 évre.

 

Előleg

Az első kifizetési kérelem benyújtás alkalmával a támogatás a teljes összeg 75%-a. A fennmaradó 25% támogatási összeg igénylés az üzleti terv teljesítése előrehaladásának függvényében, legkorábban az első igényléstől számított 36 hónap elteltével tervezhető és igényelhető

Egyéb

A szakmai értékelés pontozás alapján történik. A minimum pontszám 49.

A kedvezményezett nem köteles elszámolásához / támogatás igényléséhez benyújtani a költség felmerülését alátámasztó dokumentumokat, illetve a NAV felé bejelentett iratmegőrzési helyén sem köteles a kapcsolódó dokumentumokat elkülönítetten tárolni, kezelni, de köteles azokat a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően megőrizni.

HOLLÁDI Henriett

Pályázati Szakértő - PÁTOSZ Tag

Minősített tanácsadó

30/773-9859

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!