kkv pályázz!

2014.10.20. 15:43

Lényeges változások az új pályázati rendszerben

Jelentős változásokat iktat a kormány a 2014-2020-as pályázati rendszerbe. Jelszó: "jól előkészített, életképes projektek támogatása"

- Célzott-fókuszált beavatkozások

Azaz a kormány meghatároz listákat, melyből egyértelműen kitűnik, hogy ki az, aki pályázhat és ki az, aki nem pályázhat. Ebből fakadóan pedig a potenciális pályázati igénynek a szintje is alacsonyabb ahhoz képest, mintha boldog-boldogtalan indulhatna a pályázaton. Az egyes szaktárcák felelősségi köre, hogy meghatározzák, hogy az egyes pályázatokkal mely szektort kívánják támogatni.

 - Életképes fejlesztések támogatása

Csak olyan fejlesztésekhez akarnak támogatást adni, amelyek önállóan is megállnak a lábukon. Tehát ha egy vállalkozó a pályázat megjelenését követően kap észbe, hogy neki milyen jó is lenne az adott kiírás, hiszen ő is építene valamit, akkor az nem egy jól előkészített, kiérlelt projektötlet.

 - Előkészített fejlesztések támogatása

A Kormány szeretné egyre inkább beszűkíteni azt a mozgásteret, ami az előző fejlesztési ciklusban nagyon sokszor jellemző volt, hogy majd a kiíráshoz találok valami fejlesztési ötletet. Egy másik visszaélésnek is szeretne valamelyest gátat szabi. Olyan kiírásokat jelentetnek meg, amelyekben igenis fontos, hogy mennyire előkészített egy fejlesztés és ne a kiírás miatt kezdjenek el projektekben gondolkodni a pályázók, hanem a meglévő projektekhez próbálják meg alternatív lehetőségként bevonni az EU-s forrásokat is. Ha valaki jogerős építési engedéllyel rendelkezik még azt megelőzően, hogy megjelent volna a pályázat, az azt jelenti, hogy az valóban egy olyan fejlesztés, ami a saját lábán is megáll. Például követelmény lesz a pályázat beadásakor építési engedéllyel rendelkezni.

 - Több idő áll lesz a felkészülésre

A kormány magára nézve egy még szigorúbb szabályrendszerről döntött: már nem negyedéves, hanem éves ütemezéseket kell nyilvánosságra hoznia a pályázatok megjelentetésében. Tehát a 2014-2020-as fejlesztési ciklus éves tervekre bomlik, amelyeken belül az adott évre vonatkozóan az összes pályázati kiírást, ütemezést be kell mutatni, így ezzel tudnak majd kalkulálni a vállalkozó.

 - Igazságos pályázati rendszer

A pályázati kiírást követően csak 20 nappal jelenik meg a pályázati kitöltő program, amelyekbe mindenki beviheti a saját pályázatához kapcsolódó adatokat. Majd a pályázat kiírását követően leghamarabb 30 nappal nyílik meg az elektronikus pályázatbenyújtási lehetőség. Ez azt jelenti majd, hogy mindenkinek, aki beregisztrált az adott pályázatra, csak ekkortól válik aktívvá a pályázat beadásának gombja a rendszerben. Ennek pont az a célja, hogy a jól értesült, vagy a sokszor magukat ilyennek feltüntetők, de valójában semmivel sem jobban értesült, csak ügyesebb szereplőket ki lehessen iktatni a rendszerből. Mindenkinek 30 napja van ismerkedni az adott pályázati kiírásokkal, és csak ezen időpont után tudja mindenki azonos feltételekkel beadni elektronikusan a pályázatot.

 - Gyors döntési folyamat

A pályázatok elbírálása a benyújtástól számított 30 napon belül megtörténik, mely jogszabályból adódó kötelezettsége a kiíró szervezetnek. Ez a határidő meghosszabbodik az esetleges hiánypótlások és tisztázók kérdések határidejével (+15, +7 nap). A 30 napos döntési idő egyszer hosszabbítható további 30 nappal.

 - Költségtakarékos projektek támogatása

A jövőben 3 különböző szállítótól kell majd árajánlatot kérni a fejlesztés költségeinek alátámasztására. A múltban ugyanis láttunk több olyan eset is előfordult, amely szerint ugyanaz a gép, vagy eszköz jellemzően 20-40 %-al többe került akkor, ha uniós pályázatot nyitottunk meg eszközbeszerzések támogatására. Ez jelentős auditkockázatot is jelent és az ilyen visszaélések megakadályozása érdekében reagál a kormány azzal, hogy az új rendszerben már minden egyes termék vásárlásakor igazolni kell azok piaci árnak való megfelelését. Nagyon komoly problémának látjuk azt, hogy az elmúlt időszakban sokan ingyenpénznek tekintették az uniós forrásokat és ez egyes esetekben felfelé húzta a beszerzési költségeke

 

HOLLÁDI Henriett

Pályázati Szakértő

30/773-9859

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!