Kisalföldi Históriák

2011.10.12. 12:41

„Győri virágok, beszéljetek helyettünk!” - Merénylet Erzsébet királyné ellen

„A legsúlyosabb, legkegyetlenebb megpróbáltatás ért engem és házamat. Hitvesem, trónom ékessége, hű társam, aki életem legnehezebb óráiban vigaszom és támaszom volt, kiben többet vesztettem, mint azt kimondhatnám - nincs többé! Egy rettenetes végzet elragadta őt tőlem és népeimtől… Egy gyilkos kéz…a nők legnemesebbike ellen emelte tőrét és vak, czéltalan gyűlölettel átdöfte azon szívet, mely gyűlöletet nem ismert és csak a jóért dobogott”- írta Ferenc József 1898. szeptember 16-án Schönbrunnban kelt levelében, felesége, Erzsébet halála miatt érzett fájdalmában. A hazánkban gyakran csak a magyarok királynéjaként emlegetett hölgyet, Genfben gyilkolta meg egy merénylő 1898. szeptember 10-én.

A bajor hercegkisasszonyból császárné lett

Erzsébet királyné bajor hercegkisasszonyból vált uralkodónővé. Családtagjai csodás előjelnek vélték, hogy 1837-ben karácsony előestéjén, december 24-én, vasárnap látta meg a napvilágot, ráadásul egy foggal született. Gondtalan, vidéki gyermekéveit Possenhofenben töltötte, ahol igazi „vadócként" élhetett: lovagolt, vadászott, fára mászott. Ferenc Józseffel kötött házassága után viszont, bekerült a bécsi udvar szigorú szabályok és korlátok között zajló világába. Közismert, hogy anyósa, Zsófia teljes mértékben át kívánta formálni a fiatal császárné személyiségét, sőt feleségként és anyaként is próbálta kritizálni őt. A viszony hamar elmérgesedett a két nő között, és Erzsébet egészségi állapota megromlott. Az orvosok levegőváltozást javasoltak számára: először Madeira szigetére vonult vissza, majd Korfura. Utazásai ezt követően egyre gyakoribbá váltak, és 1898 szeptemberében érkezett Sztáray Irma kíséretében Genfbe. A magyar származású társalkodónő emlékiratából tudjuk, hogy Erzsébet szerette ezt a várost, rokonszenvesnek és szépnek találta; valamint itt hódolhatott nagy szenvedélyének, a fagylaltevésnek is.

 

A merénylet

Az uralkodónő utolsó napjáról, 1898. szeptember 10-éről így írt Sztáray grófnő:"...Reggel pont kilenc órakor jelentkeztem a Királynénál. Éppen fésülködését végezte...Tizenegykor elhagytuk a hotelt...vettünk egy hatalmas verklit és hozzá 24 zenedarab hangjegyét...Őfelsége élvezettel sütkérezett a napfényben, gyönyörködött az utcán tovahullámzó forgatagban, de rajtam erőt vett a nyugtalanság...A tó partján haladtunk előre...jóval előttünk meglátok egy embert, ki mintha kergetődznék, egy útszéli fa mögül kiugrik és a másikhoz rohan; innen átcsap a tó melletti vasrácshoz, majd újra egy fához...keresztül-kasul cikázva, felénk közeledik...úgy tesz, mint ki nagyot botlik, előrelódul és öklével a Királynéhoz sújt...". Csak később derült ki, hogy az ismeretlen nem meglökte, hanem a szív tájékán megszúrta Erzsébetet. A merénylő Luccheni olasz anarchista volt, aki a genfi rendőrség előtt cinikus magaviseletet tanúsított, és a megbánás legkisebb jelét sem mutatta tette miatt.

 

A merénylet pillanata - 1898. szeptember 10.

 

A merénylet pillanata - 1898. szeptember 10.

 

A gyász

Erzsébet halálhíre általános megrendülést keltett Európában. Hazánkban különös mítosz övezte a királynét, aki dacolva anyósa magyarellenességével, megtanulta nyelvünket és érdeklődéssel fordult nemzetünk történelme iránt. Nem csoda, hogy a merényletet követően emlékét országszerte, így Győrben és környékén is méltóképpen próbálták megőrizni.

 

Hisztéria Győrben

A Győri Hírlap 1898. szeptember 11-én tudósította olvasóit a tragédiáról. A gyászkeretes, rendkívüli kiadás Erzsébet portréjával jelent meg és a következő gondolatokkal tisztelgett a királyné emléke előtt: „...Nincs elég könny hozzá, mely elsirathassa, nincs elég szív hozzá, melybe bevésve őrizhetnők drága nevét. Meghalt egy asszony, egy koronás asszony - sirassuk az asszonyt!". Külön cikkben emlékeztek meg arról is, hogy az emberek késő estig várakoztak a nyomda előtt, hogy minél hamarabb hozzájuthassanak a lap egy-egy példányához. Valóságos népcsoportosulás alakult ki, és a Karmelita-téren a közlekedés órákig megakadt; a pályaudvaron szintén hatalmas tömeg gyűlt össze, hiszen a lakosság türelmetlenül várta a bécsi és a budapesti lapokat. A tudósítás arról is beszámolt, hogy a Baross úton megrohanták a lapokat terjesztő lányokat, és erőszakkal próbálták elvenni tőlük az újságokat. Dulakodás alakult ki, melynek csak egy rendőr erélyes közbelépése vetett véget.

 

Tisztelgés a királynő emléke előtt

A város és a vármegye elöljárói, valamint közigazgatási szervei szintén őszinte gyászukat fejezték ki a tragédia után. Goda Béla alispán 1898. szeptember 11-én kelt levelében értesítette a járási főszolgabírókat, a települések elöljáróit, valamint a lakosságot Erzsébet királyné tragikus haláláról. Elrendelte, hogy minden középületre tűzzék ki a fekete zászlót, valamint kezdeményezte, hogy a felekezetek gyászmisét tartsanak, és közös imával emlékezzenek meg az elhunytról. Négy nap múlva, Győr vármegye törvényhatósági bizottságának rendkívüli közgyűlésén is méltatta az eltávozott királyné emlékét. Erényei közül kiemelte, hogy szakított a hagyományokkal és a magyar nyelvet meghonosította a királyi udvarban. Indítványára a bizottság elhatározta: Erzsébet halála miatt érzett mély fájdalmukat jegyzőkönyvben örökítik meg. A királyné arcképét a vármegye díszterme számára lefestették, a hivatalos levelezéseket pedig, fél éven keresztül fekete gyászpecséttel látták el. Továbbá részvéttáviratot küldtek Ferenc Józsefhez, és a nemzeti gyász külső jeléül a temetés napját követő 30 napon keresztül a bizottság tagjai bal felkarjukon fekete szalagot voltak kötelesek hordani.

A Bécsben tartott gyászszertartásra koszorút küldtek, ahol a vármegyét egy háromtagú küldöttség képviselte a temetésen, 1898. szeptember 17-én. Győr polgármestere, Zechmeister Károly kezdeményezte, hogy a város nevében szintén helyezzék el a kegyelet virágait Erzsébet sírjánál. Az óriási díszes koszorút Földi Lajos helyi kertész készítette el: 150 cm hosszú, 1 méter széles; a szalag egy-egy ágának hossza 250 cm, szélessége pedig 35 cm volt. Selyemszalagján a következő feliratot lehetett olvasni: „A szeretett királynénak - Győr szab. kir. város közönsége.". A Győri Hírlap a következő szavakkal indította útjára a gyászkoszorúkat: „...Menjetek győri virágok, beszéljetek helyettünk - mondjátok meg, hogy szívünkben volt a gyökeretek s onnan téptünk le frissen benneteket."

 

Feketébe öltözött a város

Erzsébet királynő holttestét a kapucinusok bécsi templomának kriptájában helyezték örök nyugalomra. A temetés napján, Győr városa egy siralomház képét mutatta: már kora reggel gyászszínbe borították az üzletek kirakatait, és mindenhová a királyné arcképét helyezték; a gázlámpákat fátyollal vonták be; a házakról fekete zászlók lógtak; az utcákon gyászruhás nők és férfiak sétáltak. Az iskolákban szünetelt az oktatás, a közhivatalokban munkaszünetei nap volt, a vagongyár dolgozói délután beszüntették a munkát, az egyházak pedig gyászistentiszteleteket tartottak. Délután négy órától városszerte zúgtak a harangok egy órán keresztül. Így búcsúzott Győr városa Erzsébet királynőtől!

 

Erzsébet-ligetek

Darányi Ignác földművelésügyi miniszter 1898. november 19-én, Erzsébet napon leiratban kezdeményezte, hogy az ország minden városában és településen emlékfákat ültessenek az elhunyt királyné emlékére. Ennek szellemében megyeszerte határoztak arról, hogy Erzsébet - ligeteket alakítanak ki és gondozásukkal a helységek egyes elöljáróit, illetve lakóit bízzák meg. A levéltári források hűen tükrözik azt az őszinte tiszteletet, amely a királyné halála után alakult ki a községek lakosságában. Talán a legmeghatóbb és legkedvesebb ünnepséget Csikvándon tartották 1899. április elsején. Ekkor ültették el a településen azokat a fenyőket, szomorúfűzeket és vadgesztenyefát, amelyek méltó módon őrizték meg az utókor számára a királyné emlékét. Győrben a régi vármegyeháza (ma Liszt Ferenc út 13.) udvarára egy - egy hárs- és akácfát, valamint egy fenyőt telepítettek. Győr város képviselői pedig arról döntöttek, hogy átkeresztelik a Karmelita-teret Erzsébet - térre, valamint 1899-ben Nádorvárosban egy parkot neveztek el az elhunyt királyné tiszteletére.

Napjainkban, a Sissiként ismert királyné, a zárt és előírások szerint működő XIX. századi környezetben, a XX. századi emancipált nőt testesítette meg. Talán emiatt nem értették meg őt, és érezték viselkedését olykor furcsának. De tény, hogy nagy hatást gyakorolt a kortársaira, az utókorra, valamint az alattvalóira. Még a legkisebbek gondolataiban is ott rejtőzött. Erről tanúskodik egy óvodai történet 1898-ból, amikor az ötéves kisfiú így fohászkodott:

„- Oh, ha én Istenke vojnék...

- Ugyan mit csinálnál akkor édes fiacskám? - kérdezte az óvó néni.

- Hát fejtámasztanám a kijájnét, hogy a kijáj bácsi ne sijjon."

 

Diványi Gyula: Gyászdal - Erzsébet királyasszonyról

Zokogva sír Magyarország,

Nincsen aki vigasztalja,

Koporsóban fekszik holtan

A magyar nép édesanyja.

Jaj de nehéz megtört szívén

Sűrű, gyászos szemfedője,

Egész nemzet bánatából,

Könnyeiből van az szőve.

 

Angyal kellett az Istennek,

Királyunknak őrangyala,

A fájdalom Golgotáján

Kiszenvedett dicső anya.

Földi trónnál boldogabbra

Szállott fel, a magas égbe,

Onnan küldi le áldását

Árván maradt nemzetére.

 

 

 

Selmeczi-Kovácsné Dancsecz Mónika

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!