Esztergályosként kezdte, ma céget vezet

Veszkény - A veszkényi Nagy Béla egyszemélyes műhelyében kezdte az esztergálást, ma 80 alkalmazott munkáját irányítja. Multicégek is vannak a partnerek között, Hobbija a helytörténet.

A kezdet 1986-ban: egyszemélyes műhely a családi ház udvarán, egy esztergagéppel. A jelen: 80 alkalmazott, 2700 négyzetméteres termelőüzem, a legmodernebb felszerelés, nemzetközi multicégek a partnerek között, évi több millió alkatrész gyártása. Ez a veszkényi Metna kft. fejlődéstörténete röviden.

Az elmúlt huszonegy esztendő persze nem volt ilyen egyszerű a tulajdonos-igazgató, Nagy Béla számára. Voltak nehéz időszakok, buktatók, de okos tervezéssel, előrelátással sikerült úrrá lenni a nehézségeken.

Hogyan lehetne egyedül?

Nagy Béla a kapuvári gépállomáson kezdett dolgozni, miután kitanulta az esztergályosszakmát. A szakiskolával párhuzamosan elvégezte a csornai gimnáziumot is. Továbbtanulását a katonai behívó akadályozta meg. Leszerelése után röviddel családot alapított és szülőfalujában, Veszkényben építkezett. A Rába kapuvári gyára vette át időközben munkahelyét. Szakmáját, munkáját szerette, de folyamatosan azon törte a fejét, hogyan lehetne egyedül dolgozni, megvalósítani önmagát.

Biztató kezdet

A nyolcvanas évek közepén aztán lehetősége nyílt a gmk-ra, 1981-ben munkahelyet váltott, a Tordosa téesz melléküzemágában lett esztergályos. 1986-ban másodállású iparos lett. Otthoni műhelyében, egy esztergagéppel alapította meg vállalkozását, elsősorban a beledi Mezőgépnek szállított. Akkoriban persze nem gondolt rá, hogy egyszer majd 2700 négyzetméteren nyolcvan ember munkáját irányítja.

– Biztos piacom volt annak idején, a nagyvállalatok erősek voltak – mesélte Nagy Béla. – 1988-ban főállású iparos lettem és mezőgazdaságigép-alkatrészeket gyártottam. Aztán jött 1989–90, a stabil vállalatok megrogytak, szinte mindet privatizálták. Kerestem a lehetőségeket, próbáltam talpon maradni, de az elmúlt huszonegy év legnehezebb időszakát éltem át. Előremenekültem és fejlesztettem, az akkor legmodernebb CNC-esztergagépet szereztem be és akkor vettem fel az első alkalmazottat is. Közben stabilizálódott a piac, megtaláltuk a helyünket, korrekt kapcsolat alakult ki a megrendelőkkel. 1997-ben alapítottuk meg a Metna kft.-t tizenkét munkatárssal. Ekkor már három éve újra együtt dolgoztunk a Rábával is.

Nagy Béla szerint cége sikeréhez sok minden hozzájárult és ő kihasználta az adódó alkalmakat. Mint mondja, nagy áttörést jelentett számára az informatika fejlődése. Az első telefon, a fax, aztán később a számítógép, az internet. Nőtt a társaság létszáma, fejlődött a géppark. Egyre bonyolultabb munkákat vállalhattak el. És jött a következő „áttörés”.

Két éve családban

– László fiam végzett tanulmányaival és beállt mellém a kft.-be – folytatta Nagy Béla. – Két éve ő irányítja a termelést. Örülök neki, hogy ennyi idő után is tudunk együtt dolgozni, úgy érzem, jó csapat vagyunk. Nem mondom, hogy nincsenek vitáink, hiszen korunkból adódóan sok mindent máshogy látunk, de eddig mindig sikerült közös nevezőre jutnunk. Vele együtt fiatal generáció is érkezett a céghez, új lendülettel, megalapozott tudással, szakismerettel. Lehet rájuk számítani. 2002-ben újabb nagy álmom vált valóra, elkészült 1000 négyzetméteres csarnokunk. A Széchenyi-terv pályázatán nyertünk támogatást és kiköltözhettünk a családi ház udvaráról. Azóta persze bővítettük az üzemet és jelenleg is építkezünk. Jelenleg 80 munkatárs dolgozik a cégnél, a gépek három műszakban működnek. Több mint harminc megrendelőnk van, köztük vannak, akikkel évtizedes a kapcsolatunk. Évente több millió alkatrészt gyártunk, amelyeket beépítenek az USA-ban, Németországban, Hollandiában, Ausztriában, és ami újdonság, két éve Kínába is gyártunk.

Váratlan események

– Igyekszem megköszönni a községnek mindazt,  amit itt elértem. Arra törekszem, hogy valamit visszaadjak nekik abból, amit én kaptam szülőfalumtól – fogalmazott Nagy Béla.

A Metna kft.-nél további tervek is vannak. Szeretnének az alkatrészgyártás mellett összeszerelést is végezni. Vannak persze akadályok, mert hiába áll rendelkezésükre a technológia, gondot okoz, hogy nem stabil a gazdaság és a szakmunkásképzés rendjének változása.

– Az európai uniós csatlakozástól reméltük, hogy nem következhetnek olyan változások, mint például az energiaárak 20–30 százalékos emelése egyik napról a másikra. A politika beleszól a gazdaságba, újabb és újabb terheket ró a vállalkozásokra. A fejlesztésre fordítható pénzeket korlátok közé szorítja. Az euró és a forint árfolyama akár 30 forintos sávban is mozoghat.

Nagyék azért bíznak az eredményes folytatásban. Azt persze tudják, hogy a cég sikeres működtetéséhez huszonnégy órás szolgálatot kell irányítaniuk. Szabadidejük így nem sok van. Ha mégis szakítanak maguknak, akkor Nagy Béla szívesen utazik, főleg olyan tájakra, amelyeknek „történelmük” van.

A történelem egyébként a hobbija a vállalkozónak. Ezen belül is a helytörténet. Támogatja például helytörténeti kiadványok megjelentetését, és most azt tervezi, hogy közreműködik a Veszkény múltját feldolgozó könyv kiadásában is. De nem csak így segíti faluját, minden jó ügyre szívesen áldoz, például az iskolára, a sportra, a helyi alapítványra, a helyi útépítésre.

– Igyekszem megköszönni a községnek mindazt, amit itt elértem. Arra törekszem, hogy valamilyen formában kárpótoljam a helyieket és valamit visszaadjak nekik abból, amit én kaptam szülőfalumtól – fogalmazott Nagy Béla.

szponzorált tartalom
Akár tíz évig is velünk maradhatnak az eldobált csikkek
A dánok Dortmundban fogadják a Liverpoolt
Dortmundban rendezik meg december 9-én a Midtjylland-Liverpool mérkőzést.
Tizenöt évre ítélték az Aum Sinrikjo szekta oroszországi vezetőjét
A Japánban létrehozott Aum Sinrikjo 1995-ben lett világszerte hírhedté, amikor tagjai szarin ideggázzal követtek el támadást a tokiói metróhálózaton.
Letartóztattak egy bosnyák férfit, aki elütött egy rendőrt Sopronban
A férfit közúti veszélyeztetés, hivatalos személy elleni erőszak és súlyos testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsítják.
Igazságszolgáltatási vezetők: sikeres a korrupcióellenes fellépés
A belügyminiszteri tárca 2020-ban is következetesen és eredményesen küzdött a korrupció ellen.
Gyász
Bánatos szívvel emlékezünk ID. SZLAVONICS ZOLTÁN halálának 6. évfordulóján. Suhanva száll az élet tova, ami elmúlt, nem jön vissza soha. Várni valakit, ki nem jön többé, Emléked őrizzük szívünkben örökké! Szerető családod: Feleséged, Fiaid, Lányaid, Vejeid, Menyeid, Unokáid, Dédunokáid.
Soha el nem múló fájdalommal és szeretettel emlékezünk NAGYNÉ KOPÁCSI MÁRIA halálának 7. évfordulóján. Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább. Még akkor is, ha nem élnek már bennünk remények és csodák. Fájó szívvel emlékezik rád: Szerető Férjed és Családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy DR. NAGY SÁNDORNÉ szül. Kiss Erzsébet 2020. november 16-án, 69 évesen elhunyt. Szerettünket 2020. december 2-án 13 órakor a kópházi temetőben helyezzük örök nyugalomra. Emléke örökre szívünkben él. A gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FARKAS ISTVÁN Öcsi 78 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. november 28-án, szombaton 13 órakor lesz a győrsági régi temetőben. Előtte engesztelő szentmisét 12.30 órakor mondatunk a helyi katolikus templomban. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elmegyek, mert el kell mennem... Az elválás nagyon nehéz... belátom! Szólítottak, nincs mit tennem... Isten veled, földi élet... s családom!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH MIKLÓS 63 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 28-án, szombaton 14 órakor lesz a tápszentmiklósi temetőben. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Fáradt teste megpihenni tért, nehéz út volt, amit Ő megélt. Elment tőlünk, mint a lenyugvó nap, de szívünkben él, s örökké megmarad.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett feleségem, édesanyánk, nagymamánk, rokonunk és ismerősünk, HUJBER LÁSZLÓNÉ szül. Baranyai Emma életének 76. évében itt hagyott minket. Temetése 2020. november 29-én, vasárnap 14 órakor lesz a téti katolikus temetőben, evangélikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Nem leszel magányos, odafenn már várnak. Adj, uram, örök nyugodalmat az édesapánknak.” Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, ID. SZABÓ SÁNDOR életének 72. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2020. december 1-jén, kedden 15 órakor lesz a gyirmóti temetőben. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni. Nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre!” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, anyósom, nagymamánk, dédnagymamám, testvérünk, sógornőm és rokonunk, KÁRPÁTI ISTVÁNNÉ szül. Mizsei Mária, a Gyógyszertárközpont volt dolgozója életének 78. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2020. november 30-án, hétfőn 11 órakor lesz a győr- nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„A szeretet az élet. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyánk, Nagymamánk, Dédmamánk, KÓTAI LÁSZLÓNÉ szül.Takács Rozália tanítónő beledi lakos életének 83. évében elhunyt. Temetése december 1-jén 15 órakor lesz a beledi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.30 órakor kezdődik a beledi katolikus templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„A világ vándora voltál, s most az egek országútját járod. Nézz vissza ránk mosolyogva, ha szemünket könnyezni látod.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MOLNÁR TIVADAR HM Vezérkari Alezredes 70 éves korában szerettei körében csendesen elhunyt. Temetése 2020. november 30-án, hétfőn 12 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Utolsó útjára szűk családi körben kísérjük. Gyászoló család
„Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert Én már Istennél vagyok. Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyánk, Anyósunk, Nagymamánk, Dédmamánk, Testvérünk, Sógornőnk és Rokonunk, NEUPERGER LÁSZLÓNÉ szül. Körmendi Mária életének 87. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. december 1-jén, kedden 15 órakor lesz a győrzámolyi temetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára a kegyelet virágait elhelyezik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Beteg teste elpihent már, de a lelke még velünk jár. Mert nem hal meg, kit eltemetnek, csak az, kit elfelednek.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, testvérünk, anyósunk és rokonunk, SZABÓ GYÖRGYNÉ szül. Kertész Gizella, a fertőd-eszterházi óvoda volt óvónője életének 74. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. november 30-án, hétfőn 13.30 órakor lesz a fertőd-süttöri temetőben. Előtte engesztelő szentmise 13 órakor kezdődik a fertőd-süttöri Szent András-templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TASCHNER JÁNOSNÉ szül. Szabó Ildikó Zsuzsanna életének 72. évében elhunyt. Temetése 2020. december 1-jén 14 órakor lesz a soproni Szent Mihály-temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. Kérjük a távolságtartást, valamint a részvétnyilvánítás mellőzését. Gyászoló család
„Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből most megváltást kaptál. Tested pihen csak az anyaföld mélyében, emléked tovább él szeretteid szívében. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VÁMOSI JÓZSEFNÉ Magdus néni életének 90. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2020. november 30-án, hétfőn 13 órakor lesz a győrsági régi temetőben. Engesztelő szentmisét 12.30 órakor tartunk a helyi katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Köszönetnyilvánítás Hálás szívvel mondunk köszönetet minden kedves rokonnak, barátnak, ismerősnek, hogy édesapánk, RÉGNER JÓZSEF temetésén részt vettek, fájdalmunkban osztoztak, és a kegyelet virágait sírján elhelyezték. Ezúton mondunk köszönetet dr. Cseh Sándor háziorvos lelkiismeretes segítő munkájáért. Gyászoló család