Pályázattal ösztönzik az ABC-k újranyitását

2021.02.23. 08:04

Győr-Moson-Sopron megye számos településén hiányzik egy kisbolt

Újranyitná a bezárt falusi kisboltokat a kormány. Az országban 300 településről hiányzik ez a szolgáltatás. Az ott élők a közeli településekre járnak vásárolni vagy a mozgóárusokat várják. A községi ABC-k egyfajta közösségi helyek is, derül ki a Kisalföld körképéből.

Mészely Réka, Cs. Kovács Attila

„Egykor idejártunk kenyérért, tejért” – mutatta meg az üres kisboltot Molnár Vilmos, Potyond polgármestere. Most az önkormányzat raktáraként hasznosítják a helyiséget.

Forrás: Kisalföld

Fotó: Cs. Kovács Attila

A bezárt falusi kisboltok újranyitását, illetve a még működők fejlesztését ösztönzi a kormány. 2021-re 45 milliárd forintot különítettek el erre a célra. A nyert összeget ingatlanfejlesztésre, -vásárlásra, eszközbeszerzésre vagy bértámogatásra fordíthatják a pályázók: önkormányzati cégek, vállalkozások.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: egy-egy üzlet akár 60–70 millió forintos támogatást is kaphat.

A Magyar Falu Programban meghirdetett intézkedés célja, hogy a legkisebb községekben is javítsa az ott élők életminőségét, megállítsa a népességfogyást. A kétezer lélekszámúnál kisebb települések pályázhatnak. Ilyen közel 2400 van hazánkban, közülük 300-ban egyáltalán nincs bolt. Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár környékén egy ilyen település van, Dunaremete.

– Több próbálkozásunk is volt, hogy megoldjuk ezt a kellemetlen helyzetet, de nem találtunk üzemeltetőt. A szomszédos településeken tudnak vásárolni a helyiek – mondta érdeklődésünkre Marovics Géza dunaremetei polgármester. A település egy a sok közül, ahol sok mindent megpróbáltak, de nem találtak üzemeltetőt egy kisbolthoz.

A szomszédban vásárolnak

A soproni régióban hét bolt nélküli községet számoltunk össze, a Rábaközben tízet.

– A falubeliek vagy átugranak a szomszédos községbe, ha gyorsan kell valami, vagy várják a zenélő autókat, amik hozzák a tejet, a húst, a kenyeret – tudtuk meg Molnár Vilmostól, az alig százlelkes Potyond polgármesterétől.

– Bolt nincs, de az épület megvan hozzá. Megkérdezzük a helyieket, igénylik-e a szolgáltatást, aztán majd dönt a képviselő-testület. A lehetőség jól hangzik, én is régóta szorgalmazom, hogy a hozzánk hasonló falvakban is elérhetőek legyenek az alapvető árucikkek – mondta el a véleményét Molnár Vilmos.

A pályázati kiírásnak része lesz egyébként a kötelezően tartandó árucikkek listája is. Ezenkívül a nyerteseknek öt éven át működtetniük kell az üzletet.

A mérgesi Gősi Károly bácsinak hiányzik a bolt, hiszen a bevásárlás során közösségi életet is élhetett. Találkozhatott a falubeliekkel, válthatott velük pár szót.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Élelmiszer, gyógyszer, posta

Gyopáros Alpár kormánybiztos hozzátette: a támogatott boltokban az alapvető élelmiszerek mellett kínálhatnak majd például vény nélkül kapható gyógyszereket és elérhetőek lesznek akár a postai szolgáltatások is. Egyfajta közösségi helyként is szeretnék működtetni a helyiségeket.

Gősi Károly Mérgesen él. Bevásárlásait egy kedves ismerőse intézi helyette. A 83 éves Karcsi bácsi nem is annyira a polcokra kíváncsi, a vegyesboltot inkább mint találkahelyet hiányolja.

– Régen ott találkoztunk az ismerősökkel. Négyen-öten összejöttünk, megbeszéltük az ügyeket és nem éreztük egyedül magunkat. Mióta nincs a bolt, csak nézek ki az ablakon. Én örülnék nagyon, ha újra megnyitnák. Csak attól félek, hogy mivel kevesen vagyunk, egy vállalkozó sem lát benne nagy üzletet – fejtette ki a mérgesi nyugdíjas.

Értékelni és megbecsülni

Balázs Vince, Mérges polgármestere mintegy válaszolva Karcsi bácsi felvetésére megjegyezte: ha a pályázati feltételek kedvezőek lesznek, találnak vállalkozót. A községvezető 15 éven keresztül volt boltosa a falunak, tudja, miről beszél, ahogy azt is, hogy nem könnyű a feladat.

„Egykor idejártunk kenyérért, tejért” – mutatta meg az üres kisboltot Molnár Vilmos, Potyond polgármestere. Most az önkormányzat raktáraként hasznosítják a helyiséget.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

– Óriási lehetőség ez a településeknek, ám nagyon fontos, hogy a falvakban élők értékeljék. Ha megnyitnak a kisboltok, azt a magunkénak kell éreznünk, támogatnunk kell, mert csak így tud fennmaradni. Nem azt kell nézni, hogy mondjuk tíz forinttal drágább, mint esetleg a bevásárlóközpont. Ez a bolt itt lesz karnyújtásnyira és nem tizenöt-húsz kilométerre. A mérgesi önkormányzat minden támogatást megad majd a vállalkozónak, aki lát bennünk fantáziát. Egy pici faluban a vegyesbolt a központ, ahol találkozhatnak és beszélhetnek egymással a falubeliek. Bízom benne, hogy belátható időn belül ismét lesz Mérgesen is ilyen központi hely – tette hozzá Balázs Vince.

Gyopáros Alpár a pályázattal kapcsolatban azt is elmondta: akár ezer is lehet a támogatott üzletek száma és várhatóan már ősszel utalják a megítélt összegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!