Hallgassa élőben!
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Győr-Moson-Sopron megye számos településén hiányzik egy kisbolt

Újranyitná a bezárt falusi kisboltokat a kormány. Az országban 300 településről hiányzik ez a szolgáltatás. Az ott élők a közeli településekre járnak vásárolni vagy a mozgóárusokat várják. A községi ABC-k egyfajta közösségi helyek is, derül ki a Kisalföld körképéből.

A bezárt falusi kisboltok újranyitását, illetve a még működők fejlesztését ösztönzi a kormány. 2021-re 45 milliárd forintot különítettek el erre a célra. A nyert összeget ingatlanfejlesztésre, -vásárlásra, eszközbeszerzésre vagy bértámogatásra fordíthatják a pályázók: önkormányzati cégek, vállalkozások.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: egy-egy üzlet akár 60–70 millió forintos támogatást is kaphat.
A Magyar Falu Programban meghirdetett intézkedés célja, hogy a legkisebb községekben is javítsa az ott élők életminőségét, megállítsa a népességfogyást. A kétezer lélekszámúnál kisebb települések pályázhatnak. Ilyen közel 2400 van hazánkban, közülük 300-ban egyáltalán nincs bolt. Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár környékén egy ilyen település van, Dunaremete.

– Több próbálkozásunk is volt, hogy megoldjuk ezt a kellemetlen helyzetet, de nem találtunk üzemeltetőt. A szomszédos településeken tudnak vásárolni a helyiek – mondta érdeklődésünkre Marovics Géza dunaremetei polgármester. A település egy a sok közül, ahol sok mindent megpróbáltak, de nem találtak üzemeltetőt egy kisbolthoz.

A szomszédban vásárolnak

A soproni régióban hét bolt nélküli községet számoltunk össze, a Rábaközben tízet.
– A falubeliek vagy átugranak a szomszédos községbe, ha gyorsan kell valami, vagy várják a zenélő autókat, amik hozzák a tejet, a húst, a kenyeret – tudtuk meg Molnár Vilmostól, az alig százlelkes Potyond polgármesterétől.
– Bolt nincs, de az épület megvan hozzá. Megkérdezzük a helyieket, igénylik-e a szolgáltatást, aztán majd dönt a képviselő-testület. A lehetőség jól hangzik, én is régóta szorgalmazom, hogy a hozzánk hasonló falvakban is elérhetőek legyenek az alapvető árucikkek – mondta el a véleményét Molnár Vilmos.
A pályázati kiírásnak része lesz egyébként a kötelezően tartandó árucikkek listája is. Ezenkívül a nyerteseknek öt éven át működtetniük kell az üzletet.

A mérgesi Gősi Károly bácsinak hiányzik a bolt, hiszen a bevásárlás során közösségi életet is élhetett. Találkozhatott a falubeliekkel, válthatott velük pár szót.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Élelmiszer, gyógyszer, posta

Gyopáros Alpár kormánybiztos hozzátette: a támogatott boltokban az alapvető élelmiszerek mellett kínálhatnak majd például vény nélkül kapható gyógyszereket és elérhetőek lesznek akár a postai szolgáltatások is. Egyfajta közösségi helyként is szeretnék működtetni a helyiségeket.

Gősi Károly Mérgesen él. Bevásárlásait egy kedves ismerőse intézi helyette. A 83 éves Karcsi bácsi nem is annyira a polcokra kíváncsi, a vegyesboltot inkább mint találkahelyet hiányolja.
– Régen ott találkoztunk az ismerősökkel. Négyen-öten összejöttünk, megbeszéltük az ügyeket és nem éreztük egyedül magunkat. Mióta nincs a bolt, csak nézek ki az ablakon. Én örülnék nagyon, ha újra megnyitnák. Csak attól félek, hogy mivel kevesen vagyunk, egy vállalkozó sem lát benne nagy üzletet – fejtette ki a mérgesi nyugdíjas.

Értékelni és megbecsülni

Balázs Vince, Mérges polgármestere mintegy válaszolva Karcsi bácsi felvetésére megjegyezte: ha a pályázati feltételek kedvezőek lesznek, találnak vállalkozót. A községvezető 15 éven keresztül volt boltosa a falunak, tudja, miről beszél, ahogy azt is, hogy nem könnyű a feladat.

„Egykor idejártunk kenyérért, tejért” – mutatta meg az üres kisboltot Molnár Vilmos, Potyond polgármestere. Most az önkormányzat raktáraként hasznosítják a helyiséget.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

– Óriási lehetőség ez a településeknek, ám nagyon fontos, hogy a falvakban élők értékeljék. Ha megnyitnak a kisboltok, azt a magunkénak kell éreznünk, támogatnunk kell, mert csak így tud fennmaradni. Nem azt kell nézni, hogy mondjuk tíz forinttal drágább, mint esetleg a bevásárlóközpont. Ez a bolt itt lesz karnyújtásnyira és nem tizenöt-húsz kilométerre. A mérgesi önkormányzat minden támogatást megad majd a vállalkozónak, aki lát bennünk fantáziát. Egy pici faluban a vegyesbolt a központ, ahol találkozhatnak és beszélhetnek egymással a falubeliek. Bízom benne, hogy belátható időn belül ismét lesz Mérgesen is ilyen központi hely – tette hozzá Balázs Vince.

Gyopáros Alpár a pályázattal kapcsolatban azt is elmondta: akár ezer is lehet a támogatott üzletek száma és várhatóan már ősszel utalják a megítélt összegeket.

Hozzászólások

Észtország óvatosan lazít a korlátozásokon
Május 17-től az egyetemek és iskolák szigorú óvintézkedések mellett visszatérhetnek a tantermi oktatásra.
Nébih: nem került az országba génmódosított dísznövény-szaporítóanyag
A vizsgálat az egynyári dísznövények szaporítóanyagait forgalmazó kereskedőre, és 4 belföldi termesztőre terjedt ki.
A Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat
A bajnok Ferencváros kapta a Fair Paly-díjat a vasárnap befejeződött labdarúgó OTP Bank Liga 2020/21-es idényében.
Rakétaesőt zúdított Tel-Avivra és Izrael központi részére a Hamász
A vaskupola légvédelmi rendszer ellenrakétái befogták a rakéták túlnyomó többségét.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Édesanyám, Nagymamám, NEUMANN SÁNDORNÉ szül. Eredics Mária 78 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 11 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető új ravatalozójából. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló családod
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Szerető szíveddel oly sokat adtál, Isten kegyelméből megváltást kaptál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk és rokonunk, PAYRITS JÁNOSNÉ szül. Pinezits Katalin életének 83. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2021. május 15-én, szombaton 14 órakor lesz a kópházi temetőben. Utána engesztelő szentmisét tartunk a kistemplomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Hosszú volt az út, mely most véget ért, fáradt teste megpihenni tért. Türelmesen várt az Úr hívó szavára s megnyugodva lépett az örök hazába. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyánk, nagymamánk, anyósunk, dédink, PÁRIZS JÓZSEFNÉ szül. Rádler Erzsébet életének 98. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz a röjtökmuzsaji temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmisét mutatunk be lelki üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RADICS JÓZSEF életének 84. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én, pénteken 14 órakor lesz a győri Szentlélek-templomban szentmisével egybekötve. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
,,Csendesen alszik, megpihent végleg, angyalok bölcsője ringatja már. Nem jöhet vissza, hiába hívjuk, emléke a szívünkben otthont talál. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, dédink, apósunk és rokonunk, SIMON LÁSZLÓ rábatamási lakos vadász életének 80., házasságának 61. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én, pénteken 17.30 órakor lesz a rábatamási temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 16.45 órakor a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Kérjük, szíveskedjenek a kihelyezett gyűjtődobozba elhelyezni a koszorúkra, virágokra szánt összeget, amelyet a helyi templom javára szeretne felajánlani a család. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH GYÖRGYNÉ szül. Holényi Emma Hugi, Emike életének 66. évében csendesen elhunyt. Családi körben vettünk tőle búcsút a mosoni temetőben. Gyászoló család
„Elhull a virág, eliramlik az élet…” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ZVEZDOVICS FERENC „Kockás” életének 80. évében békésen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 15 órakor lesz a győr- nádorvárosi köztemető új ravatalozójában. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Búcsúzik Tőle fia: Zorán, Zoltán Csaba, unokája: Laura, testvére: Magda.
Szeretettel emlékezünk, sógorunk, keresztapánk, KOVÁCS JÓZSEF halálának 10. évfordulójára Rábacsécsényben Ha felszáll egy lélek az égbe, odafenn egy új csillag születik. Ragyogó fényével jelzi, hogy többen lettek az angyalok. Szerető sógornőd: Nóra, sógorod: Tibor, keresztlányaid: Zsanett, Babett.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSEH LÁSZLÓ FERENC darnózseli lakos életének 71. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 15-én, szombaton 13 órakor lesz a darnózseli temetőben. Lelki üdvéért engesztelő szentmise 12.15 órakor a helyi templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Gyászolják: Szerető Felesége, Lányai, Vejei, Unokái, Rokonai, Barátai.
„Én vagyok a feltámadás és az élet, aki bennem hisz, még ha meghalt is, élni fog.” (Jn 11,25) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett édesanyánk, nagyanyánk, testvérem, anyósom és rokonunk, DR. EÖRI TERÉZIA növénynemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa életének 82. évében, hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után a családja körében csendesen elhunyt. Szeretett hozzátartozónkat 2021. május 14-én, pénteken 16 órakor a fertőszéplaki temetőben helyezzük örök nyugalomra. Előtte, 15 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a lelke üdvéért a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család Dr. Horváth Beatrix, 9436 Fertőszéplak, Szent István utca 14.
,,Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt már időm, el kellett indulni. Szívetekben hagyom az emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek fel az égre! Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett testvérünk, sógornőnk, nagynénénk, keresztanyánk, rokonunk és ismerősünk, DUBI ILONA életének 73. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2021. május 14-én 13 órakor lesz Ásványrárón a rárói temetőben. Előtte, 12.15 órakor engesztelő szentmise a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Napsugár és csillagok világa jó szívednek örök álmát őrzik. Tiszta lelked fönt a magas égben, a síron túl is felettünk őrködik. Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FINTA VIKTÓRIA csornai lakos életének 35. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 14-én 13 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapám, nagypapám, apósom és rokonunk, JUHÁSZ ZOLTÁN a Rába-gyár nyugdíjasa életének 86. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 17-én, hétfőn 12 órakor lesz a győrszentiváni régi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család
,,A végső utadra indulj megnyugodva, a szeretetünk elkísér égi otthonodba. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Testvérünk, Nagybátyánk, Sógorunk és Rokonunk, MINTLER SÁNDOR életének 64. évében örökre megpihent. Hamvasztás utáni búcsúztatója május 14-én, pénteken 16 órakor lesz a nyúli temetőben. Lelki üdvéért a temetés előtt, 15.15 órakor tartunk engesztelő szentmisét. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és sírjára a kegyelet virágait elhelyezik. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Elmentél tőlünk, mint a lenyugvó nap, de a szívünkben élsz tovább, és örökre ott maradsz.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Drága Édesanyám, Anyósom, Nagymamánk, Dédink, Rokonunk és Ismerősünk, ÖZV. VARGA FERENCNÉ életének 96. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. május 13-án, csütörtökön 14 órakor lesz a börcsi temetőben. Előtte, 13.15 órakor engesztelő szentmisét tartunk a római katolikus templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család