Hallgassa élőben!
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Győr-Moson-Sopron megye számos településén hiányzik egy kisbolt

Újranyitná a bezárt falusi kisboltokat a kormány. Az országban 300 településről hiányzik ez a szolgáltatás. Az ott élők a közeli településekre járnak vásárolni vagy a mozgóárusokat várják. A községi ABC-k egyfajta közösségi helyek is, derül ki a Kisalföld körképéből.

A bezárt falusi kisboltok újranyitását, illetve a még működők fejlesztését ösztönzi a kormány. 2021-re 45 milliárd forintot különítettek el erre a célra. A nyert összeget ingatlanfejlesztésre, -vásárlásra, eszközbeszerzésre vagy bértámogatásra fordíthatják a pályázók: önkormányzati cégek, vállalkozások.

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta: egy-egy üzlet akár 60–70 millió forintos támogatást is kaphat.
A Magyar Falu Programban meghirdetett intézkedés célja, hogy a legkisebb községekben is javítsa az ott élők életminőségét, megállítsa a népességfogyást. A kétezer lélekszámúnál kisebb települések pályázhatnak. Ilyen közel 2400 van hazánkban, közülük 300-ban egyáltalán nincs bolt. Győr-Moson-Sopron megyében Mosonmagyaróvár környékén egy ilyen település van, Dunaremete.

– Több próbálkozásunk is volt, hogy megoldjuk ezt a kellemetlen helyzetet, de nem találtunk üzemeltetőt. A szomszédos településeken tudnak vásárolni a helyiek – mondta érdeklődésünkre Marovics Géza dunaremetei polgármester. A település egy a sok közül, ahol sok mindent megpróbáltak, de nem találtak üzemeltetőt egy kisbolthoz.

A szomszédban vásárolnak

A soproni régióban hét bolt nélküli községet számoltunk össze, a Rábaközben tízet.
– A falubeliek vagy átugranak a szomszédos községbe, ha gyorsan kell valami, vagy várják a zenélő autókat, amik hozzák a tejet, a húst, a kenyeret – tudtuk meg Molnár Vilmostól, az alig százlelkes Potyond polgármesterétől.
– Bolt nincs, de az épület megvan hozzá. Megkérdezzük a helyieket, igénylik-e a szolgáltatást, aztán majd dönt a képviselő-testület. A lehetőség jól hangzik, én is régóta szorgalmazom, hogy a hozzánk hasonló falvakban is elérhetőek legyenek az alapvető árucikkek – mondta el a véleményét Molnár Vilmos.
A pályázati kiírásnak része lesz egyébként a kötelezően tartandó árucikkek listája is. Ezenkívül a nyerteseknek öt éven át működtetniük kell az üzletet.

A mérgesi Gősi Károly bácsinak hiányzik a bolt, hiszen a bevásárlás során közösségi életet is élhetett. Találkozhatott a falubeliekkel, válthatott velük pár szót.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

Élelmiszer, gyógyszer, posta

Gyopáros Alpár kormánybiztos hozzátette: a támogatott boltokban az alapvető élelmiszerek mellett kínálhatnak majd például vény nélkül kapható gyógyszereket és elérhetőek lesznek akár a postai szolgáltatások is. Egyfajta közösségi helyként is szeretnék működtetni a helyiségeket.

Gősi Károly Mérgesen él. Bevásárlásait egy kedves ismerőse intézi helyette. A 83 éves Karcsi bácsi nem is annyira a polcokra kíváncsi, a vegyesboltot inkább mint találkahelyet hiányolja.
– Régen ott találkoztunk az ismerősökkel. Négyen-öten összejöttünk, megbeszéltük az ügyeket és nem éreztük egyedül magunkat. Mióta nincs a bolt, csak nézek ki az ablakon. Én örülnék nagyon, ha újra megnyitnák. Csak attól félek, hogy mivel kevesen vagyunk, egy vállalkozó sem lát benne nagy üzletet – fejtette ki a mérgesi nyugdíjas.

Értékelni és megbecsülni

Balázs Vince, Mérges polgármestere mintegy válaszolva Karcsi bácsi felvetésére megjegyezte: ha a pályázati feltételek kedvezőek lesznek, találnak vállalkozót. A községvezető 15 éven keresztül volt boltosa a falunak, tudja, miről beszél, ahogy azt is, hogy nem könnyű a feladat.

„Egykor idejártunk kenyérért, tejért” – mutatta meg az üres kisboltot Molnár Vilmos, Potyond polgármestere. Most az önkormányzat raktáraként hasznosítják a helyiséget.
Fotó: Cs. Kovács Attila / Kisalföld

– Óriási lehetőség ez a településeknek, ám nagyon fontos, hogy a falvakban élők értékeljék. Ha megnyitnak a kisboltok, azt a magunkénak kell éreznünk, támogatnunk kell, mert csak így tud fennmaradni. Nem azt kell nézni, hogy mondjuk tíz forinttal drágább, mint esetleg a bevásárlóközpont. Ez a bolt itt lesz karnyújtásnyira és nem tizenöt-húsz kilométerre. A mérgesi önkormányzat minden támogatást megad majd a vállalkozónak, aki lát bennünk fantáziát. Egy pici faluban a vegyesbolt a központ, ahol találkozhatnak és beszélhetnek egymással a falubeliek. Bízom benne, hogy belátható időn belül ismét lesz Mérgesen is ilyen központi hely – tette hozzá Balázs Vince.

Gyopáros Alpár a pályázattal kapcsolatban azt is elmondta: akár ezer is lehet a támogatott üzletek száma és várhatóan már ősszel utalják a megítélt összegeket.

Hozzászólások

hirdetés
A Dal 2021: Hamarosan kiderül, melyik lesz az év magyar slágere
Szívszorító levelet olvastak fel Szilágyi István özvegyének temetésén
Szűk körben vettek végső búcsút szilágyi István özvegyétől, Joli nénitől. A szertartás legmeghatóbb pillanata volt, amikor felolvasták az unoka levelét.
Napi keresztrejtvény
Napi sudoku – könnyebb verzió
Napi sudoku – nehezebb verzió
Gyász
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapánk, apósunk, testvérünk és rokonunk, KELEMEN IMRE életének 81. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 2-án, kedden 15 órakor lesz a győri Szabadi úti köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló szerettei
„Tiéd a csend, a nyugalom, miénk a könny, a fájdalom. Akartunk mi annyi jót és szépet, de a sors életünkben mindent összetépett. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagyapám, testvérünk, apósunk és rokonunk, BERTA TIBOR IMRE csornai lakos életének 66. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2021. március 1-jén 13 órakor lesz a csornai Szent Antal-temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett, így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek. Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett férjem, drága apánk, nagyapánk, apósom, dédink és rokonunk, BÖGI TIBOR ALAJOS ménfőcsanaki lakos 84 éves korában csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni temetése szűk családi körben megtörtént. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
„Már nincs holnap, ennyi volt az életünkben, sirassatok csendesen, mert én a szívetekben élek. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága testvérünk, sógorunk, nagybátyánk és rokonunk, CSÁNYI LÁSZLÓ kónyi lakos életének 73. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. március 2-án 15 órakor lesz a kónyi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor lesz a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
,,Ne búsuljatok, nekem már nem fáj semmi, ha eljön az este, csillagként tudok üzenni. Tekintsetek fel az égre, ott fogok ragyogni, szívetek egy darabja voltam, mit nem lehet pótolni. Szívünkben soha el nem múló fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Szeretett Fiam, Férjem, Vejünk, Sógorunk és Rokonunk, DR. HAFFNER TAMÁS közgazdász életének 32. évében elhunyt. Szeretett halottunkat Pécsett helyeztük örök nyugalomra. Gyászoló család
„Ha az ember meghal, minden dolga olyan, akárcsak sohasem lett volna. Egy helyen marad meg igaz valója: a fénysugáron, mely leválik róla.” (Faludy György) A Gyászoló Család tudatja mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HAVASI ZOLTÁN 2021. február 15-én, életének 96. évében elhunyt. Drága halottunkat 2021. március 2-án, kedden 14 órakor kísérjük utolsó útjára Mosonmagyaróváron, a régi óvári temetőben.
„Jézus mondja: Én vagyok a feltámadás és az élet, aki hisz énbennem, ha meghal is, él. (Jn.11,25) Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KOVÁCS VILMOSNÉ szül. Tóth Anna életének 94. évében csendesen elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. március 3-án, szerdán 15 órakor lesz a sokorópátkai temetőben. Előtte engesztelő szentmise 14.15 órakor kezdődik a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Hittünk, bíztunk, reménykedtünk, hogy tévedés talán, rettenetes a fájdalmunk, hogy nem élhetünk együtt tovább. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok. Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett lányom, feleségem, édesanyánk, testvérem és rokonunk, MEIDLINGER NIKOLETTA életének 45. évében, hosszan tartó betegség után elhunyt. Temetése március 1-jén, hétfőn 15 órakor lesz a szentjánosi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
Megtörtént a felfoghatatlan, megtörtént a visszafordíthatatlan. Szeretett gyermekem, ZSOLNAI ISTVÁN életének 49. évében elhunyt. Gyászolja: édesanyja, Balázs testvére, unokaöccse, rokonok, ismerősök.
„A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam.” (2 Tim. 4,7) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága férjem, édesapánk, nagypapám, apósom, testvérünk és rokonunk, RENDES GÉZA életének 79. évében csendesen elhunyt. Búcsúztatásáról szűk családi körben később gondoskodunk. Gyászoló család
„Váratlanul ért halálod, búcsú nélkül mentél el. Aludd szépen örök álmod, soha nem felejtünk el. Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett fiam, testvérünk, sógorunk, nagybátyánk és rokonunk, RÁBA LAJOS életének 65. évében váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása március 1-jén, hétfőn 15 órakor lesz az óvári temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család
„Ha rám gondoltok, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rám gondoltok, mosolyogjatok, mert én már Istennél vagyok! Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ PÁLNÉ életének 92. évében, 2021. február 19-én csendesen elhunyt. Temetésére szűk családi körben kerül sor a győr-révfalui temetőben. Gyászoló család
„Véget ért a szenvedés, szívében nyugalom, Miénkben, kik itt maradtunk, el nem múló fájdalom.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesanyánk, nagymamánk, testvérem és rokonunk, SÜMEGI FERENCNÉ szül. Kőhalmi Erzsébet életének 71. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. március 2-án, kedden 15 órakor lesz a kisbarátfalui temetőben. Előtte, 14.30 órakor engesztelő szentmisét mondatunk a helyi templomban. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ÖTVÖSNÉ KUTSERA MÁRIA életének 73. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatója 2021. március 2-án, kedden 13 órakor lesz a győr-nádorvárosi köztemető régi ravatalozójában. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló szerettei
„Pihenj, te drága szív, már megszűntél dobogni, szerető jóságod nem tudjuk feledni. Mert elfelejteni téged soha nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled.” Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága édesanyám, nagymamánk, dédink, anyósom és rokonunk, ÖZV. VARGA JÓZSEFNÉ szül. Szalay Ilona bodonhelyi lakos életének 91. évében csendesen elhunyt. Temetése 2021. március 1-jén 15 órakor lesz a bodonhelyi temetőben. Engesztelő szentmise a temetés előtt, 14.15 órakor a helyi templomban. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útján elkísérik, és gyászunkban velünk éreznek. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Gyászoló család