Zöldségkörkép

2022.11.23. 20:06

Győr-Moson-Sopron megyében is kevesebb lesz a hazai termés

Az energiaárak növekedését a hazai zöldség- és gyümölcstermesztők is megsínylik. Győr-Moson-Sopron megyében a legtöbben geotermikus energiával fűtenek, de a világítás drasztikusan megdrágult. A kevesebb termést külföldi áruval kell majd pótolni.

Dániel Viktória

Az abdai Greencoop Hungary Kft.-nél az utolsó fürtöket szedik, a pihentetési időszakban a cégcsoport külföldi partnerei látják el az üzleteket. Barta Csabát fotóztuk le munka közben. Fotó: Csapó Balázs

A lébényi Zeiler Hungária Kft. termálkutakkal biztosítja a termeléshez szükséges hőt, az áramért viszont közel ötször többet fizetnek.

– A növények téli megvilágítása azonban olyan sok energiát igényelne, hogy idén el sem tudjuk indítani, ezért más alternatívákkal próbálkozunk – mondta el Szabó András cégvezető. – Az viszont egyértelmű, hogy jelentősen kevesebb lesz így a hozam, hozzávetőleg körülbelül tízezer kilogramm mínuszt jelent, ami jelentős ár­­bevétel-kiesés.

A lébényi Zeiler Hungária Kft. elsősorban paradicsomot termel, de 2021-től már kígyó­uborkát is, amit szintén nagyon jól fogadtak a hazai és külföldi vásárlók.

A külföldi üvegházak is nehéz helyzetben

– Az elmúlt évben nőtt a hazai termékek iránti kereslet, de még mindig rendkívül árérzékeny a magyar piac – folytatta Szabó András cégvezető.

– A zöldség és gyümölcs mennyiségét tekintve valószínűleg lesz elég télen is. Viszont a hazai termelők mellett a belga és a holland üvegházak is nehéz helyzetben vannak. Sok helyen nem vagy csak mérsékelt mennyiséget tudnak termelni. A hiányt marokkói és spanyol importtal lehet pótolni, azonban a távolság miatt az innen származó paradicsomot zölden vagy félzölden kell leszedni és úgy szállítani. Emiatt ízben és beltartalmi értékekben nem tudják azt a színvonalat hozni, mint a hazai friss termés.

A cégvezető elmondta: nehéz alternatívát találni, mivel télen a nap nem süt eleget a nap­elemekhez, szélerőművek telepítése pedig rendkívül nehéz és költséges. Ugyanakkor keresik a helyi energiaforrásokat, valamint egy LED-lámpás korszerűsítést is terveznek a közeljövőben, amivel akár 30–40 százalékkal csökkenthetik az energiafelhasználásukat.

Új alternatívákat keresnek a lébényi Zeiler Hungária Kft.-nél, hogy kevesebb világítással is meg tudják oldani a termelést. Képünkön Virág Levente, a vállalat logisztikai munkatársa. Fotó: Cs. B.

Bőségesebb a termés a tavalyinál

Abda mellett található a régió egyik legnagyobb üvegháza, ahol még rengeteg paradicsom vár szedésre. A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai GreenCoop szövetkezet tagja, évente mintegy 2 ezer tonna terméssel.

– Egyelőre nem észleltünk jelentős árnövekedést, mivel élnek a korábban megkötött szerződések – mondta el Balogh Imre ügyvezető.

– Mivel geotermikus energiát használunk, nem kellett változtatni a működésen, így a kialakult helyzet egyelőre nem befolyásolja a termelést sem mennyiségben, sem minőségben. Sőt, a tavalyi 2 ezer tonnánál kicsit több, 2,2 tonna termésre számítunk az idén. A mostani időszak kihívásaival szembenézve mindent megteszünk a dolgozóink jóléte érdekében, ideértve az infláció­­- követő bérezést.

Megújuló energiaforrás – kevesebb nehézség

Az ügyvezető elmondta: tapasztalataik szerint nehezebb helyzetben vannak azok az üvegházak, amelyek fosszilis energiával fűtenek, a megújuló energiaforrást használó létesítményeket kevésbé érinti a mostani helyzet. A Greencoop Hungary Kft. üvegházában november végéig leérik a paradicsom, ezt követően a termőterület fertőtlenítése és az új palánták telepítése következik. Ebben az időszakban a csoporthoz tartozó más üvegházak látják el a partner­üzleteket friss zöldséggel.

– Mivel nem megvilágított üvegházban vannak a növények, nálunk nincs téli termesztés. Épp most érnek az utolsó zöldségek. Az árainkat pedig mindig az aktuális magyar piacnak megfelelően választjuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!