Arányok, formák, színe

2021.09.24. 14:55

Nem mindig tükrözi személyiségünket az otthonunk

Mutasd meg az otthonod, és megmondom, hogy ki vagy!” Bár ez a mondás többnyire fedezi a valóságot, de nem minden esetben. Gyürü Veronika lakberendezővel a berendezési tárgyakról, a harmóniáról, a kiegészítők adta lehetőségekről és a legújabb trendekről.

Pankerné Szabó Csilla

Az év bármely időszaka remek alkalom arra, hogy szemügyre vegyük lakásunkat, elgondolkodjunk akár azon is, miként is tehetnénk még szebbé, kényelmesebbé, vagy esetleg korszerűbbé otthonunkat.

Hozzáértés, ízlés és merészség is kell

Gyürü Veronika évtizedek óta lakberendezőként dolgozik, szerinte azért is érdemes a lakberendezésre figyelmet fordítani, mert a házunk, lakásunk az otthonunk, ahol mindenképpen szeretnénk jól érezni magunkat. Többnyire azt tartják, hogy az első pillantás elárulja a lakójának személyiségét, szerinte ez nem minden esetben igaz. Vannak, akik inkább divatból vásárolnak berendezési tárgyakat, amik az emberi tulajdonságot tükrözik, azok inkább a kiegészítők. Munkája során többször találkozik „jellegtelen” lakásokkal, amelyek nincsenek megformázva. Ahogy mondja, hozzáértés, ízlés, merészség is kell a lakberendezéshez. Ahogy nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma otthon sem, a tervezés során a lehető legtöbbet kellene kihozni az adottságokból, Gyürü Veronika számára ezt jelenti a kulturált lakás kifejezés.

Megfelelő térszerkezet a lakájossághoz

Az otthonunk az intim szféránk, ahol pihenünk, családi életet élünk, ahol lazíthatunk, nem baj az, ha nem túl nagy, megfelelő térszerkezettel minden kis lakást is lakájossá lehet varázsolni. A kis méretre nem negatívan kell tekinteni, tudni kell „sáfárkodni” a lehetőségekkel, és bármiből lehet álomotthont varázsolni. A lakberendező szerint a harmónia a legfontosabb, vannak, akik a dizájnos berendezést kedvelik, tapasztalata szerint a nőknél inkább a szép és kényelmes az elsődleges, a férfiak esetében előtérbe kerül a funkcionalitás, de találunk olyan otthonokat is, amelyek megannyi emléket hordozók. Antik bútorzat és okos otthon kevés helyen van, ez lehet egy életérzés, de anyagi okai is lehetnek. Menő a minimál high tech kiegészítőkkel, de többen fordulnak a tradicionálisabb vintage stílushoz is. Már sok helyen lehet látszógerendás házakkal találkozni, a vidéki stílus nagy divat. Gyürü Veronika sajnálattal tapasztalja, hogy egyre kevesebb helyen láthatunk az otthonokban könyvespolcokat, általában a televízió áll a középpontban, ami azért őt magát, mint könyveket és az olvasást szerető embert sokszor elgondolkodtatja.

Falnézet és 3D látvány

Egy lakás harmóniáját az arányok, formák, színek és a világítás összhangja adja, és a 3D mellett ugyanolyan fontos a pontos alaprajz és a falnézetek is. A formákkal lehet lágyítani a tereket és a szögletességet, amit a falak, ajtók, beugrók stb. adnak. A színeket bátran használjuk, szerinte kissé bátortalanok vagyunk ebben még, a szürke mindenhez megy, de a mustársárga, a kék és a zöld nagyon fel tudja dobni a lakásokat. A falszíneknél a világos tágít, de egyre bátrabban nyúlunk a sötétebb tónusokhoz, egy falat kiemelhetünk tapétával is, de kerülhet a falra szövet vagy laminált padló, egyéb falpanelek is. A világítással sokat lehet javítani a meglévő berendezéseken, szerinte jó, ha megjelennek az otthonunkban a hangulatfények, bensőségessé varázsolják a helyiségeket. Ma már környezettudatosabbak az emberek, a szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét kérik a konyhában, a házakra a napelemeket egyre többen szereltetik, a szigeteléssel is költséget takaríthatnak meg, de még nagyon kis réteg az, aki a berendezésnél is a környezettudatosságra figyel.

Lehetőségek az átrendezésben

A lakások átrendezésével kapcsolatban a lakberendező megemlíti, hogy ha nem is a teljes átrendezésben gondolkodunk, érdemes a kiegészítőket variálni, függönyök, párnák, lámpák cserejével más „megvilágításba helyezhetjük” az otthonunkat. Az életszakaszokhoz köthető költözések is lehetőséget adnak arra, hogy módosítsuk kicsit a meglévőt, vagy újat vásároljunk, esetleg készíttessünk. Az évszakváltásoknál is figyelhetünk arra, hogy az apróbb kiegészítőket átcseréljük, legyen az virág, gyertya, terítő, apróbb ünnepi díszek, a már említett függöny vagy párna mellett. Szakemberként úgy tapasztalja, hogy a lakberendezést tekintve az évek során változik az izlésünk, inkább a divatosat keressük.

Elképzelés és lehetőség találkozik

A lakberendező a lakás tulajdonosával együtt gondolkodik, fontos a folyamatos konzultálás és az egymás iránti bizalom, hogy a megrendelő elégedetten távozzon, vagyis éljen a szakember segítségével berendezett otthonában. A lakberendező segít az összhangot megvalósítani a terekben, komplexen szemléli a lehetőséget és a kívánságokat.

Jófajta eklektika

Gyürü Veronika a kényelmes és időtálló berendezési tárgyakat, a minőségi anyagokat kedveli saját otthonában is, nem ragaszkodik a pillanatnyi divathoz. A modern konyha mellett a nagymama szekrénye is helyet kapott az étkezőben. Mindenből kicsemegézi a neki tetszőt, a kiegészítőkben pedig ott van az érzelmi szál is, ahogy fogalmaz, jófajta eklektika jellemzi a háromgyerekes család otthonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában