Fel- és leszerelés centírozás

2021.10.16. 08:45

Mire figyeljünk a gumiabroncsok cseréjénél?

Van, aki saját maga végzi, van, aki a szakemberre bízza a „piszkos” munkát, azaz gumiszervizben cserélteti le a téli vagy nyári gumikat. Sok mindenre kell figyelni a váltásnál ahhoz, hogy a felszerelt gumiszett a helyére kerüljön és autónkkal biztonságosan közlekedhessünk.

Pankerné Szabó Csilla

Ráérős időnkben magunk is megtehetjük a gumicserét, elbabrálgathatunk az emeléssel, le- és felszereléssel, a tisztítással, pumpálással. Bár a váltásnál mindenképpen érdemes egy kiegyensúlyozást is csináltatni, hiszen a gumik kopnak, deformálódnak, ezáltal veszélyessé is válhatnak a használat során. Ezt viszont csak szakszervizben tudják elvégezni. Jóval többen vannak azok az autótulajdonosok, akiknek beosztott minden percük vagy kényelmesebbek, vagy csak bizonytalanabbak, és gumiszervizben végeztetik el a cserét. Szakemberre bízzák a „piszkos” munkát, aminek vannak előnyei, legfőképpen a szakértelem és a biztonság. – mondta el Fekete Zoltán, a Gyárvárosi Gumiszerviz és a GyőriGumi webáruház vezetője, aki részletesen végigvezetett bennünket a folyamaton, hogy lássuk, mi mindenre kell figyelni egy gumicserénél.

Sok mindenre kell figyelni a váltásnál ahhoz, hogy a felszerelt gumiszett a helyére kerüljön és autónkkal biztonságosan közlekedhessünk.

A szakszerűen felemelt autóról, a gumisszaki leveszi a téli vagy nyári kerekeket, átnézi őket, minden rendben van-e, ha problémát talál, jelzi, és amennyiben javítható, azt „orvosolja”. Megnézi a fékek, spirálrugók állapotát, ilyenkor a féltengelycsukló gumiharangját is szemre vételezi. Megnézi, milyen állapotúak a felszerelendő abroncsok: megvan-e az előírt profilmélység, nincs-e szálszakadás, nem túl öreg-e az abroncs. Cseréli az elöregedett szelepeket, ellenőrzi, hogy a kerékcsavarok vagy anyacsavarok jók-e. Beállítja a guminyomásokat még a pótkerékben is, majd elvégzi a centrírozást.

Fekete Zoltán kiemelte, különösen fontos odafigyelni a kerekek kiegyensúlyozottságára annak érdekében, hogy elkerüljük a menet közben jelentkező kellemetlen vibrációt. Szánjunk rá időt, hogy szakember végezze, mert a kerekek megfelelő kiegyensúlyozottsága nem csak a jármű egyenletesebb gördülését eredményezi, hanem csökken a gumiabroncsok kopásának mértéke, valamint az autó felfüggesztése sem károsodik. A gumis szakember ezután teszi fel helyükre a kerekeket, a téli vagy nyári gumikat csomagolja. Ma már több helyen vállalják a cseregumik tárolását, hiszen nem mindenkinek áll rendelkezésére megfelelő tárolóhely. És végül, ami a legfontosabb, a kellő nyomatékra rá kell húzni a csavarokat – figyelve, hogy az összefogott, összehúzott alkatrészek ne károsodjanak, de a megfelelő tartással, rögzítéssel, rendelkezzenek. Ha közeleg a nyári vagy téli gumik cseréjének ideje, akár csak kiegyensúlyozásra, akár teljes gumicserére vesszük igénybe a szervizt, az előre bejelentkezéssel elkerülhetjük a sorban állást, a felesleges várakozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában