DADA: Dohányzás – Alkohol - Drog – AIDS

2021.09.23. 10:14

Megelőzni kell az áldozattá vagy elkövetővé válást!

A rendőrség komplex, általános iskolai bűnmegelőzési DADA programja arra hivatott, hogy a bűnelkövetéssel szemben egy jobb életet kínáljon a diákoknak. A cél nem más, mint megelőzni, hogy a fiatalok bűncselekmények áldozataivá vagy elkövetőivé váljanak.

Pankerné Szabó Csilla

A rendőrség általános iskolai bűnmegelőzési DADA programja egy Amerikából átvett komplex program, amely 1992-es hazai indulása óta hosszú utat járt be. Egy új szemlélettel érkezve azt mutatja már évtizedek óta, hogy a rendőrségnek helye és feladata van a fiatalok nevelésében. Szabó Csaba rendőr őrnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője ismertette, a DADA program keretén belül az a cél, hogy a diákok maguktól jöjjenek rá, miért nem jó számukra az önkárosító szerekhez nyúlni. Konfliktuskezelési alternatívák és stresszlevezetési ajánlások révén a tanulókat másfajta, valós megoldásokra vezetik rá.

Amerikából adaptált program

Az USA-ban 1982-ben a Los Angeles-i Iskolaszövetség és a helyi rendőrség közösen hozta létre a D.A.R.E. elnevezésű programot, amely ma már valamennyi szövetségi államban működik. Később a világ számos országa bevezette, mert nemzetközi összehasonlításban nagyon jó eredményeket ért el. A DADA ennek a magyar viszonyokra adaptált, átdolgozott változata. Mozaikszó, amelyben a betűk jelentése: Dohányzás – Alkohol – Drog – AIDS. A fogalmak egymásutánisága nem véletlenszerű, hiszen a betűk sorrendje is követni igyekszik a fiatalok próbálkozásait és az ezek következtében jelentkező veszélyeket.

Személyiségfejlesztés az életkorhoz igazítva

A rendőrség állományából, a feladatot önként vállaló, kiképzett hivatásos rendőr meghatározott tematika és tananyag szerint foglalkozást tart a tanulóknak. Az érintett korosztály életkori sajátosságaihoz igazított és egymásra épülő tematika a tanulók személyiségfejlesztésére építkezik. Távlati cél az, hogy a fiatalok maguktól jöjjenek rá, miért nem jó számukra az önkárosító szerekhez nyúlni, ne váljanak bűncselekmény áldozatává és elkövetőjévé, elsajátítsák a nemet mondás képességét azokra a dolgokra, amelyek az életüket, egészségüket veszélyeztetik.

Iránytű, tudás háttér az élethez

Szabó Csaba rendőr őrnagy kiemelte, hogy a programot kizárólag rendőr oktathatja, aki – rendőrségi gyakorlati tapasztalatokon alapuló – elsődleges, hiteles, elméleti és szakmai ismeretekkel, kommunikációs és pszichológiai készségekkel áll a tanulók elé. Az életszerűség, a rendszeresség és az élménypedagógiai elemeket alkalmazó foglalkozások a visszajelzések alapján sikeresek, ennek kulcsa a bizalmi viszony kialakulása az oktató rendőr és diákok között. Ez a kapcsolat megalapozza, hogy az érintett generáció a későbbiekben tudatosan fordul és kér segítséget a rendőrségtől. A foglalkozásokat szituációs- és szerepjátékok is színesítik, emellett a gyerekek által hozott problémákat szintén megbeszélik. A DADA valójában készség-, képességfejlesztő, helyes önértékelésre nevelő, önbecsülést építő program. A fiatalok számára a támogató és szerető szülői háttér pótolhatatlan, annak hiányában pedig minden segítő szándék felértékelődik, a nehezebb helyzetekben az odafigyelést ez a program is segíti.

A szeretetteljes, bizalommal teli családokban a gyerekek meg tudják osztani az élményeiket a szüleikkel – bármilyen témában, a gyerekek nem kortársaiktól szerzik be a különféle információkat, hanem szüleikhez fordulnak kérdéseikkel. Ha bizalmi légkör van a családban, már nagy gond nem lehet – mutatott rá a szakember.

A program komplexitásában egy jó iránytű a fiatalok későbbi életére, ha bármilyen veszélyeztetett helyzetben találják magukat, útravalót ad, egy olyan tudáshátteret az általános iskolás korosztálynak, amelynek segítségével a megfelelő időben az egészségét támogató, jó döntést tudja meghozni. Fontos eleme a tanári karral és a szülőkkel való folyamatos és rendszeres kapcsolattartás is. Szabó Csaba kiemelte, hogy a változó világhoz alkalmazkodva, a rugalmasság is része a programnak, ma már például a közösségi média veszélyeit is beépítették a tematikába. A középiskolás korosztály számára e programnak folytatása is született, „a nagytestvér”, az ELLEN-SZER. Mindkettő célja, hogy a gyermekek meg tudják különböztetni a pozitív és negatív befolyásolásokat, ki tudják számítani döntéseik, cselekedeteik következményét, eredményét. Képesek legyenek ellenállni a kortársaiktól vagy idegenektől érkező csábításnak, kínálásnak is, konfliktushelyzeteiket úgy oldják meg, hogy abból kikerülve, ne érezzék vesztesnek magukat. A DADA „dadáskodik”, „szeretve nevel”, hogy megtanulják felismerni a veszélyhelyzetet, ha kell, elutasítsanak, és mindenképpen beszéljenek róla, hogy mi történt, valamint képesek legyenek a jó döntéseket meghozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában