Kert

2021.10.15. 08:05

Még segíthetjük a termések beérését, növekedését

A csillagászati ősz kezdete kellemes, szinte nyárias hőmérséklettel indult, a jó idő segítette a termések megfelelő beérését, a szőlő szüretelése is kedvező körülmények között folyhatott eddig. A kerttulajdonosoknak az egész évi munka mostanra meghozta a „gyümölcsét és zöldségét” is. A betakarításnak azonban még koránt sincs vége, ez évszak végéig szedhető termések még több napot kinn alszanak a szabad ég alatt, így van mire figyelniük a gazdáknak.

Pankerné Szabó Csilla

A házikerti zöldséges ágyásokban még bőven van betakarítani való, sőt még mindig segíthetjük a növényeket a növekedésben is – mondta Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja. Ha a paprika termése ilyenkor már apróbb, egy kis magnézium-szulfát a fényszegényebb időben hozzájárul a klorofilképződéshez és a növekedéshez. Tíz liter vízhez, ha egy kávéskanál keserű sót adunk, az segíthet a paprikának. Ha a kertművelésben csalánlét is használunk, a hatás még jobb lehet, és a paprika egészen a fagyokig terem. Már szedhetjük a fejes káposzta jól fejlett, 50 dekagrammnál nagyobb, legalább három takarólevéllel rendelkező fejeit és a hosszú tenyészidejű karfiolt. Őszi szüretkor földlabdával együtt szedjük fel a karfiolt, és ha tehetjük, nyirkos homokba, arasznyi mélyre ültessük. A fejletlen rózsájú töveket is földlabdásan szedjük fel, ha szorosan egymás mellé vermeljük, és világos helyen tartjuk, a szakember szerint a rózsájuk még tovább is tud növekedni. Az édesburgonyát szeptember közepétől október végéig takarítsuk be, és e hónap végéig, illetve a fagyokig az utolsó paradicsomokat is. De ajánlatos figyelni az időjárási előrejelzésre, és ha fagyos éjszakát mondanak, előtte mindenképpen szedjük le az összes, még száron lévő paradicsomot. A beéretteket hűtőszekrényben, a zöldeket kartondobozban tíz-húsz Celsius-fokos helyen tároljuk. Az utóérést segíthetjük, ha a zöld paradicsomok közé egy-egy almát vagy banánt helyezünk.

A zöldséges és a gyümölcsöskert terményeinek betakarítása még ad munkát a gazdának az ősz végéig. Fotóforrás: Ujhelyy Károly

Zöldségbomba a fagyasztóba

A paprikát is szedjük le, mert az első éjszakai fagy teljesen tönkre teszi a termést is. A pirosra beérettek a pincében, hűvös helyen még sokáig eltarthatók. A kisebb, fejletlen paprikákat felhasználhatjuk leveszöldségezésre, ha a kicsumázott paprika belsejébe zellerlevelet, petrezselymet és lestyánt tömünk. A fagyasztóban egészen tavaszig készen áll a zöldségbomba. Október végén, november elején még friss zöldségeket is fogyaszthatunk, például a vetéstől számított 50-60 nap múlva szedhető a szabadföldben termesztett hónapos retek. Az augusztus huszadikán elvetett fejes salátát pedig jó esetben, ha az időjárás engedi, egészen karácsonyig szedhetjük.

Szóló szőlő, mesélő alma, dércsípte naspolya

Ujhelyy Károly hozzátette, a gyümölcsöskert is sok munkát ad az ősz végéig. Ne késlekedjünk a Golden Delicious, Jonathan, Jonagold, Starking, és az Idared alma, valamint a körték szedésével -éréstől függően – legkésőbb október közepéig, kerüljenek a ládákba. A birsalma még maradhat, hiszen az október végén, november elején szüretelhető, amelynek utóérése kellemes illatot áraszt, így a lakásban is tárolható. Bár ma már kicsit kevesebb helyen ültetik, de a naspolya is igazán vitamindús gyümölcs, a fáról szedve ilyenkor még kemény. Utóérő, vagyis érlelés után megpuhul és színe sötétbarna lesz, íze édeskés fanyar, kásás állagú. Kiemelkedő mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Éretten a nyersen való fogyasztása mellett lekvár főzésre is alkalmas magas pektintartalma miatt. Tartalmaz még vasat és kalciumot, kiváló csonterősítő hatása van, a természetgyógyászat pedig gyulladáscsökkentő növényként ismeri. Október végén, november elején szüretelhető, régen szalmára terítve érlelték meg a kamrában. Leszedésével sokszor megvárták az első fagyot, ugyanis a somhoz és a kökényhez hasonlóan a naspolya is akkor a legfinomabb, ha népiesen szólva: „megcsípte a dér és szottyos lesz”.

Az egész évi kerti munka és a rengeteg ráfordított idő a mostanra beérett termések révén szemmel látható, kézzel fogható. Fotó: Illusztráció

 

A vastaghéjú szőlőfajták sokáig tárolhatók, ha az egészséges fürtöket 40-50 cm hosszú szakaszokban fűzve, kifeszített huzalokra, lécekre vagy ágakra aggatjuk úgy, hogy a fürtök ne érjenek egymáshoz, így saját termésű szőlő is kerülhet a karácsonyi asztalra. Ha van rá lehetőségünk, akkor a tárolóhelyiséget a tárolási idény előtt fertőtlenítsük, esetleg kénezzük ki. Birsalmából és fekete szőlőből különlegesen finom szőlőlekvárt készíthetünk, de a kísérletező kedvű háziasszonyok szívesen tesznek el ilyenkor szőlőszörpöt vagy szőlőzselét is. Az egész évi kerti munka és a rengeteg ráfordított idő a mostanra beérett termések révén szemmel látható, kézzel fogható és szájban ízlelhető, a belőlük készült finomságoknak pedig nincs párja, hiszen mindenben egy kicsit mi is „benne vagyunk” – foglalta össze Ujhelyy Károly hobbikertész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában