Betakarítás és tárolás

2021.09.23. 10:15

Beérett a termés, elégedett a gazda

Az őszi mezőgazdasági munkák nem csak a szántóföldeken zajlanak intenzíven, hanem a kiskertekben is. A felkészülés első fontos lépése a termés tárolásának előkészítése, annak érdekében, hogy minél frissebben és minél hosszabb ideig megőrizzük a növények jó állapotát.

Pankerné Szabó Csilla

Szerencsés kertész az, akinek pincéje is van, viszont több aprólékos takarítási dolga is akad ebben az időben, hiszen a gombásodás elleni fertőtlenítést a tárolóedényeken és a helyiség falazatán is érdemes elvégezni. A légteret pedig kénlap égetésével tisztíthatjuk. Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja azt ajánlja, annyi tárolóedényt, polcot készítsünk elő, hogy a várható termés majd zsúfolás nélkül elférjen. Az almát, körtét például csak egysorosan helyezzük el, hogy könnyen kiválogatható legyen a rothadó gyümölcs. Először a hamarabb érőket (pl. a Golden almát) együk, a Starkingot is még a kásásodás előtt érdemes elfogyasztani. Vannak szárazfoltosságra hajlamos fajták, amelyet a kalciumhiány okoz, ilyen például a Mutchu. Ha észleljük az almán a pöttyös foltokat, használjuk fel minél hamarabb. A Zöldalma vagy a Húsvéti rozmaring késő tavaszig eláll.

Fáról szedve és válogatva

A frissen fogyasztható gyümölcsök csak néhány hétig tárolhatók. A szilvát a fogyasztás ütemében szedjük a fáról. A lekvárnak való sokáig fenn maradhat. A pálinkafőzésre szánt gyümölcsöt is válogassuk át, hogy csak egészségesek kerüljenek a tároló edénybe. A következő évi növényvédelmet a gyümölcsösben megkönnyítjük, ha a gyümölcsszüret alkalmával a gombás, moníliás, vagy egyéb okból sérült gyümölcsöket is leszedjük, kiválogatjuk, és azokat elássuk.

A zöldséges kertből a tárolóhelyig

A zöldséges kertben is sok a tennivaló. A burgonya betakarításának fő ideje szeptember, de vannak korábban és későbben érő fajták is. A felszedésüket szárazabb időszakban végezzük. Felszedés után ne tegyük ki a napsütésnek, mert bezöldül! Ujhelyy Károly elmondta azt is, hogy az uborka és a tökfélék is folyamatosan szedhetők, és akár két-három hétig még raktározhatók a szedéstől számítva. A zöldbabot ne hagyjuk fent sokáig, mert elöregszik! Mostantól kerülhet sor a káposzta őszi betakarítására is. Szedjük fel a sárgarépát, a karalábét, a céklát, a zellert, a póréhagymát, a spenótot, a szeptember második felétől pedig a karfiolt, petrezselymet, amelyből néhányat a téli friss petrezselyem zöldjéért a földben is hagyhatunk tavaszig. Szeptember végén, október elején már betakarítható a gumós édeskömény. Az édesburgonya betakarításának ideje szeptember közepe – október vége. Csak egészséges terméseket tegyünk a tárolóba, mert korai rothadásával a többit is megfertőzi.

Gyümölcs és zöldség elkülönítve

A gyökérzöldségeknél csak nyirkosságmentes állapotban kezdjük meg a tárolást. A téli tárolásnál ügyeljünk arra, hogy a zöldségféléket mindenképpen különítsük el az almától vagy egyéb gyümölcsöktől, mert az eltarthatóságot befolyásolja a közelségük. A rendszeres ellenőrzéssel, átválogatással megelőzhetjük a tömeges rothadás kialakulását. A hagymaféléket a külső kamrában, szellős helyen is tárolhatjuk, nem árt nekik a fagy. A paprikát a fagyokig szedhetjük, a pirosra beéretteket néhány hétig eltárolhatjuk. A paradicsomot féléretten is leszedhetjük és kartondobozban egy alma vagy banán társaságában utóérlelhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában