A szűrés életet menthet

2021.10.19. 15:31

A prosztatarák bárkire lecsaphat

A mosonmagyaróvári Flesch-központban debütált szombaton Gecsei Ádám újságíró dokumentumfilmje Lottóötös – Pár/beszéd a prosztatarákról címmel, amely a szűrés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Kovács Viktor

Ma már röntgennel, CT-vel, sőt, egyszerű vérvizsgálattal is elvégezhető a szűrés. Fotó: Kustor Réka

A bemutatón részt vett a film főszereplője, Molnár László egri üzletember is, aki tíz évvel ezelőtt elszenvedte és túlélte a betegséget. Azóta életmódot váltott, és a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet különböző fórumokon. Az alkotás rávilágított, hogy évente 4500 új esetet diagnosztizálnak a betegséggel, és ebből 1500-an ekkor már gyógyíthatatlanok. Holott a rendszeres szűrésekkel a prosztatarák az egyik leginkább megelőzhető daganatos betegség lenne. A film­vetítés mellett a rendezvényen lehetőség volt a Ments­Manust Mozgalomnak köszönhetően ingyenes PSA-szűrésre is. Igazolódott a statisztika: az 55 megvizsgált férfiból 18-nak magas volt a PSA-szintje, őket urológushoz irányították.

Ivanics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke is részt vett a filmbemutatón, és maga is elvégeztette a PSA-vizsgálatot. Fotó: Kustor Réka

Gecsei Ádám filmje egy meglehetősen erős mondattal nyit: „Minden férfi prosztatarákos lesz.” Igen ám, de nem mindegy, hogy mikor, ahogy a dokumentumfilmben szereplő dr. Lacó László mosonmagyar­óvári sebész-urológus felhívta rá a figyelmet. A férfiak többsége fél a vizsgálattól, mivel az betapintással történik – tartja a közhiedelem, de ez nem teljesen igaz, hiszen ma már röntgennel, CT-vel, sőt, egyszerű vérvizsgálattal is hatékonyan szűrhető a betegség.

dr. Lacó László mosonmagyar­óvári sebész-urológus.

Az egészség a legfontosabb

Molnár László, a film főszereplője a betegség leküzdése után arra tette fel az életét, hogy férfitársait a megelőzés fontosságára figyelmeztesse. A filmben őszintén vall többek között arról, hogy a küzdelem mellett örömteli pillanatokat is tartogatott a gyógyulás.

– A családi és a baráti kapcsolataimra gondoltam, a betegségem után ezek teljesen új megvilágításba kerültek. Kiderült, hogy ki az, akire valóban számíthatok az életben, és a fontossági sorrend is átértékelődött. Az egészség mindenekelőtt – a többi csak másodlagos –, és az, hogy minél több időt tölthessek azokkal, akik szeretnek és akiket szeretek – osztotta meg lapunkkal gondolatait a vetítés után Molnár László.

Molnár László, a film főszereplője.

A film ingyenesen elérhető az interneten

A rendező, Gecsei Ádám újságíró családi érintettség okán döntött úgy, hogy megrendezi a mozit és elérhetővé teszi azt minél több ember számára.

– Újságíróként mindig érdekelt a téma, a munkám során kiemelt figyelmet fordítok a férfiegészségre, 2019-ben cikksorozatot is készítettem a prosztatarákról, aztán úgy gondoltam, hogy a szavak helyett mozgóképen is foglalkoznék a témával, így született meg a Lottóötös – mesélt a film előzményeiről a rendező.

– Szeretném, ha minél többen látnák ezt a kampányfilmet, így az interneten ingyenesen elérhető lesz. Ajánljuk cégeknek, vállalkozásoknak, hogy felhívhassák a férfi alkalmazottak figyelmét a probléma jelentőségére. Szerencsére már több környékbeli településről, például Tárnokrétiről is jelezték, hogy szívesen levetítenék – mesélte Gecsei Ádám, aki az ünnepélyes bemutatón Molnár Lászlóval együtt megkapta a Férfi Egészséget Támogató Nagykövet megtisztelő kitüntetést Honti Dániel Lászlótól, a MentsManust mozgalom alapítójától.

Nagyköveti elismerések – Gecsei Ádám újságíró, a film rendezője, Honti Dániel László, a MentsManust mozgalom alapítója és Molnár László, a film főszereplője. Fotó: Kustor Réka

 

Évente kell szűrni

– Nemrég Győrben is volt szűrővizsgálat, de oda sajnos nem tudtunk elmenni, mert nem értesültünk időben róla. A Kisalföldben olvastuk, hogy lesz Mosonmagyaróváron, ezért vagyunk itt a barátommal. Minden évben egyszer elmegyünk együtt vizsgálatra, mivel sokat hallani róla, hogy a prosztata könnyen elrákosodhat, a bajt pedig jobb megelőzni – mondta lapunknak a 78 éves Schneider Ottó, aki barátjával együtt vett részt a szűrésen.

A filmmel kapcsolatos további információ a gecsei­[email protected] címen kérhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában