A lojalitás szinten tartása

2022.06.23. 11:20

Kihívás a munkavállaló megtartása

A munkaerőpiac egyik legnagyobb kihívása a munkahelyi lojalitás megfelelő szinten tartása. Ezért is fontos a belső karriertervek kialakítása, ugyanis a cégek a saját mércéjük alapján lojálisnak bizonyuló munkatársakat kívánják a náluk meglévő karrierútra állítani.

Szabó Csilla

Fotó: Dreamstime

Megtartani nehezebb, mint megszerezni, vallják ma már egyre több munkáltatónál, és ez a mondat nem csupán a párkapcsolati tanácsadóknál hangzik el, hiszen e kijelentés az élet minden területére igaznak bizonyul – mondja Rádi Lujza HR és munkajogi tanácsadó. Ahhoz, hogy a munkavállalók egy jobb, szebb, elismertebbnek tűnő munkahely reményében ne álljanak fel, a munkahelyi lojalitás növelésében az elismerés fordulópont lehet. 

A munkavállalói elköteleződés minden teljesítménymutatóra komoly hatással van. A HR-szakember véleménye, hogy a munkavállalói lojalitás növeli a cég gazdasági hatékonyságát, ugyanakkor csökkenti a fluktuációt. A kutatások szerint a fenntartható dolgozói elkötelezettséget növeli a vezetés minősége, a célkitűzések ismerete, figyelni kell a munkaterhelésre és a munka-magánélet egyensúlyának betartására, minden munkavállaló számára egyértelművé tett vállalati imidzsre és a dolgozó felhatalmazására a saját tevékenységi körében. 

Ugyanakkor Rádi Lujza rámutat arra is, hogy még mindig vannak olyan vezetők, akik kézlegyintéssel intézik el ezt a problémát, pedig egyre nagyobb a hiány megfelelő szakemberből és a dolgozók önbecsülése is egyre hangsúlyosabb. Egy dolgozó felvétele, vagy a munkahelyhez csábítása sok esetben egy számára vonzónak vélt összeg biztosításával megoldható, de a munkavállaló megtartásához ez még kevés. Ehhez járul még az is, hogy az életpályamodell is változik. A fiatalabb generáció számára a lojalitás már nem jelent 20-30, vagy ne adj’ Isten 40 évet ugyanott munkával tölteni. Ha egy jobb lehetőség adódik, ma már könnyebben állnak fel az emberek és egy számukra – lehet, hogy csak első benyomásra – szimpatikusabbnak ítélt munkahelyre váltanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában