Hasznos tippek

2022.06.22. 10:22

Így klímázz okosan!

A rendszeres karbantartás és a hőmérséklet folyamatos szinten tartása az okos és nem utolsósorban egészséges klímázás titka a szakember szerint. Napjainkban, amikor a forró nyári hetekben csúcsot dönt a klímaberendezések vásárlása, nem árt tisztában lenni néhány alapszabállyal.

Wurmbrandt András

Fotó: Dreamstime

Kopácsi Zoltán, klímaszerelő érdeklődésünkre elmondta, az ilyen készülékek hosszútávon hatékony működtetésének legfontosabb titka a minimum évente történő karbantartás. Hozzátette, ha csak hűtésre használjuk a berendezést, akkor mielőtt a nyári szezon megkezdődik, és bekapcsolnánk a készüléket, ajánlott azt leellenőriztetni, kifertőtleníttetni és átmosatni egy szakemberrel, hogy teljes mértékben fel legyen készítve a szezonra. Rámutatott, ezt a laikusok nem tudják elvégezni, hiszen ők nincsenek tisztában vele, hogy hol moshatnak be a berendezésbe anélkül, hogy gondot okoznának például az elektromos kötéseknél. Kiemelte, a nyári szezonban, amikor hűtünk a klímával, bepárásodik a beltéri egység legbelső része, hiszen ott kondenzáció történik. A modern készülékekben van egy csepptálca, amibe lefolyik ez a kis víz, és a kondenzcsövön kifolyik a szabadba. Amikor használat után kikapcsoljuk az eszközt, az nedves marad, akár reggelig is, és megtapad benne a por, a penészgomba és a különféle baktériumok, amelyek légúti megbetegedéseket okoznak. A keringető kerékre is ráragad a por, illetve bepenészedhet, azt pedig csak klórmentes gombaölővel lehet tisztítani – jegyezte meg, majd úgy fogalmazott, a boltban kapható, citromos illatú denaturált szeszek csak dizájnertermékek, azoktól nem lesz tiszta a klímánk, pedig az egészségünk múlik ezen.

Tartsuk szinten a hőmérsékletet

Kopácsi Zoltán kitért arra is, ha a klímát a hűtés mellett fűtésre is használjuk, akkor évi két takarítás ajánlott: egy a hűtési szezon után, a fűtési mód megkezdése előtt, azaz valamikor szeptember-október környékén, egy pedig tavasszal, miután leálltunk a fűtéssel. Utóbbira leginkább azért van szükség, mert a por télen is száll, és a szűrőt ki kell tisztítani, illetve hogy a kültéri egység hatékonyan tudjon működni, ne legyen például szöszös, faleveles. Ha nincs megfelelően kitakarítva, előfordul, hogy csak fele hatékonysággal képes működni a klíma, kétszer annyi áramot fogyaszt, és ötször annyi időt megy, hogy megcsinálja azt a hőmérsékletet, mint amit egy új vagy karbantartott készülék – jegyezte meg. 

A klímaszerelő beszélt egy másik, az egészségre ártalmas problémáról is, ez pedig a hőmérséklet nem megfelelő beállítása. Kiemelte, alapszabály, hogy a kinti és a benti hőmérséklet-különbség ne legyen 5-6 foknál több. Ez azt jelenti, hogy ha kint 30 fok van, akkor bent ne állítsuk 25 foknál hidegebbre a klímát - sem a lakásban, sem az autóban. Úgy fogalmazott, sokan beállítják 18 fokra, amikor hazaérnek, nyomatják a 33 fokos kinti hőségben felhevült testükre a hideget, aztán amikor a lakásban 23 fok lesz, kikapcsolják a készüléket. Ehelyett célszerűbb egy konkrét hőmérsékletet, mondjuk a már említett 25 fokot beállítani, és rábízni a berendezésre, hogy tegye a dolgát, esetleg akkor is, ha nem vagyunk otthon – tanácsolta. Hozzátette, a kulcs a szinten tartás, sokkal kevesebb energiába kerül megtartani a 25 fokot, mint délutánonként újra és újra lehűteni a felmelegedett lakást. A szakember végezetül megjegyezte azt is, a hőérzet szempontjából rendkívül fontos a levegő páratartalma. Ha a klíma kivonja belőle a nedvességet, akkor a 26-27 fokos száraz benti levegő komfortos hőérzetet biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában