Forgalmi kisokos

2022.04.19. 10:54

1. rész Hogyan engedjük el a mentőautót?

Az életmentők akkor tudnak a leghatékonyabban dolgozni egy mentési helyzetben, ha a mentőgépkocsi-vezetők megkapják a segítséget a közlekedésben részt vevő többi szereplőtől is.

Fotó: Dreamstime

A Szép Mentés felmérésből az derült ki, hogy a különböző közlekedési szituációknál érezhető a bizonytalanság a mentőautó elengedését illetően, három sofőrből csupán egy tudta, hogy mi a teendője. Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány segítségével ráirányítjuk a figyelmet a helyes közlekedési magatartásra, hogy magabiztosabban cselekedjünk, ha a mentőautó elengedéséről van szó. Sorozatunk első részében az alapokat mutatjuk be: mik a mentőautó megkülönböztető jelzései és milyen kötelezettségeink vannak?

Megkülönböztető jelzésen a villogó fény (piros, kék) és a sziréna együttes használatát értjük. A megkülönböztető jelzéseket használó járművek részére (legyen az mentő, rendőr, tűzoltó) minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan tovább haladását – félrehúzódással, és akár  megállással – lehetővé kell tenni.

A sziréna használata nem csak azért fontos, hogy mielőbb a kórházba, a beteghez vagy egy baleset helyszínére érjenek, de ezzel biztosítják folyamatos haladásukat is: a hirtelen lassulás vagy gyorsulás, fékezés traumát okozhat a szállított betegnek.

Miért sárga a mentőautó?

Nagyon egyszerű a válasz: jobban láthatók így a járművek. A fehérről sárgára történő színváltásnak megvolt az oka a 2010-es évek elején: egyre gyakrabban lehetett látni a különböző hibaelhárító egységek (gáz -és villamosművek, közlekedési vállalatok) autóit is megkülönböztető jelzést használni. Így még fontosabbá vált a mentők számára a jól látható, biztonságos vonulás. A sárga szín mellett a jármű oldalán fényvisszaverő csíkok, a motorháztető alatt beépített villogó kék-piros fényjelzés is növeli a járművek láthatóságát annak érdekében, hogy akadályoztatás nélkül tudják végezni munkájukat az életmentők.

KSZ, Országos Mentőszolgálat Alapítvány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában