Vetőmagkínálatban bőséges a választék

2022.03.05. 14:23

A palántanevelés a kertészet egyik „nehézipara”

A palántanevelés növénytani ismereteket, lelkiismeretes növénygondozást, és sok esetben gyakorlatot igényel, de a kiskerttulajdonosok egyetértenek abban, hogy a korábban bevált zöldségfélék mellett mindig várakozással teli időszak, ugyanakkor figyelmet követel, ha újdonságokkal is próbálkoznak nemcsak a magválasztásban, de a palántanevelési technológiában is.

Szabó Csilla

Újdonságokkal is próbálkozhatunk nemcsak a magválasztásban, de a palántanevelési technológiában is. Fotók: Dreamstime

A tavaszra várva jó időtöltésnek tűnik, ha ellátogatunk valamely nagyáruházba vagy mezőgazdasági szakboltba, hogy a vetőmagkínálatba keresgéljünk. Nem panaszkodhatunk a bőséges választékra, sőt elég sok időbe telik, ha ott kezdünk tájékozódni a növény tulajdonságairól, ezért érdemes inkább felkészülten érkezni – mondja Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja. Sokan a palántanevelést a kertészet egyik „nehéziparának” nevezik, a vetőmagok választásánál az elsődleges szempont a kiskertekben mindig a rezisztencia legyen, hogy minél kevesebbet kelljen permetezni. A korábban bevált zöldségfélék mellett kipróbálhatunk néhány újdonságot is, ha van rá kedvünk és ültetési lehetőségünk. Hasznos tanácsként említi a hobbikertész, hogy otthonunkban a vetőmagok tárolásánál vetési idősorrendben rendszerezzük a tasakokat, így kevésbé fordul elő, hogy májusban találunk rá olyan vetőmagos tasakra, amit márciusban kellett volna elvetni.

 

Eszközök beszerzése

 

A palántanevelést legkorábban márciusban a paprika és paradicsommagokkal kezdhetjük. Ajánlatos előtte beszerezni palántaföldet, hogy steril körülményeket biztosítsunk a magok számára. Először csoportosan kisebb edénybe vetünk, majd ha a palánta eléri a sziklevél utáni első lombleveles állapotot, akkor ültetjük át négy centiméter átmérőjű műanyag poharakba. Aki csak néhány palántát akar nevelni, például a balkonra, elegendő azonnal műanyag pohárba vetni két-három szem magot, és később a legerőteljesebbet meghagyni. Amikor a palánta eléri a 20 centimétert, akkor nagyobb cserépbe kell átültetni és ajánlott tápdúsabb földbe, sőt keverhetünk bele hosszan lebomló komplex műtrágya granulátumot is. Lehetséges már tőzegcserepeket is vásárolni. Az ebben nevelt palántát cserepestől ültethetjük ki végleges helyére.

 

A hely megválasztása

 

A palántanevelési hely megválasztása nagy körültekintést igényel. A magok csírázásához 20-25 Celsius-fokos talajmelegre van szükség, ezért ajánlott azokat a fűtőtest közelébe helyezni. Ujhelyy Károly azt javasolja, hogy a kelésig takarjuk le a földet a gyors kipárolgás ellen, és majd az öntözéshez használjunk kamillatea főzetet az egész palántanevelés időszakában. A hőmérséklet és a fénymennyiség összefügg, ha a magas talajhőmérséklet kevés fénnyel párosul, a palánták felnyúlnak, száruk gyenge lesz, életképtelenné válnak. Az egy oldalról érkező fény a palántákat erőteljesen elgörbíti, ezért rendszeresen forgatni kell a cserepeket. Kiültetés előtt a palántákat szoktatni kell a külső környezeti, hőmérsékleti viszonyokhoz. Legelőször április elején a káposztafélék, a karalábépalánták kiültetése lehetséges. A kényesebb palántákkal - mint például a paradicsom, paprika, padlizsán-félék - várjuk meg a májusi fagyok elmúltát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában