Ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba!

2022.01.02. 05:55

Téli madáretetés: A fagyok megszűnéséig ajánlott

A klímaváltozás és a természetes élőhelyek csökkenése sajnos nem kerüli el a hazai madárpopuláció alakulását sem, de Magyarországon szerencsére továbbra sincs szükség az egész éves madáretetésre. A téli fagyok beálltától – időjárás függvényében – március végéig segíthetjük élelemmel és ivóvízzel a madarak védelmét, hogy a tavaszi költési időszakban minél több életképes fióka születhessen, akik felnőve nem csak énekükkel kápráztatnak el bennünket, hanem hasznosságukkal is.

Szabó Csilla

Forrás: Dreamstime

A téli fagyok beköszöntétől, azok tartós megszűnéséig ajánlott az itthon maradt vagy a télre hozzánk költöző madarak etetése. Családi házak kertjében, vidéken, de a városok parkjaiban is van lehetőség erre a tevékenységre. Rendkívül hasznos a madárpopuláció alakulásának szempontjából, és nagyon sok örömteli pillanatot kaphatunk, ismeretet szerezhetünk, ha télen magunk is figyelünk arra, hogy a közelünkben élő egyedek táplálákhoz és vízhez jussanak. És ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, a folytonosság a lényeg - ajánlotta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kisalföldi csoportjának elnöke, Antoni Gyula. A téli madáretetés a legtöbb fajt érintő, időjárástól függően, általában novembertől március végéig tartó madárvédelmi tevékenység. Nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad és a tőlünk északabbra fekvő, kellemetlenebb klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. Nagy támogatást jelent ezért, ha segítjük a madaraknak átvészelni a hideget, etetéssel pótolva a többi évszaknál kevesebb táplálékforrást. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőséges időjárás nagy hatással van rájuk, ezért az utóbbi évtizedekben még inkább fontos az élőhelyük védelme és a táplálékuk biztosítása.

 

Miért látunk kevesebb madarat?

 

Az utóbbi években egyre kevesebb madarat láthatunk, amelynek oka több tényezőre is visszavezethető. Antoni Gyula elmondta, hazánkban kb. 400 költőfaj ismert, a fajokat veszélyezteti az iparosodás és a mezőgazdasági területek csökkenése, valamint a klímaváltozás is. Bár a költőfajok száma némileg növekedett hazánkban, de az egyedpopuláció ugyanakkor a veszélyeztető tényezők miatt nagymértékben csökkent. Mindezekhez még az is hozzájárul, hogy az utóbbi években Eurázsia északi térségeiben is késik, illetve jóval enyhébb, hómentesebb a tél, ezért a hó elől délebbre húzódó énekesmadár-csapatok is később vagy kisebb számban érkezhetnek a Kárpát-medencébe, késnek vagy elmaradnak az vonuló fajok. Emellett az enyhe teleken a madarak könnyebben találnak táplálékot, ezért kevésbé húzódnak be a lakott területekre, és a téli etetési időszak kezdetekor a hazai vonulók és részleges vonulók már elhagyták az országot. A Magyarországon tartózkodó énekesmadarak pedig a közeledő hidegfrontok elől - amit egy-két nappal korábban, akár ezer kilométernél is nagyobb távolságról érzékelnek - szinte egyszerre a délebbi országokba húzódnak. A természetvédők szerint mindezek együttesen okozhatják azt az érzést, hogy az évtizedekkel ezelőtt megszokotthoz képest kevesebb példányt látunk télen a kihelyezett etetőkön.

Ha télen vállalkozunk a rendszeres madáretetésre, olajos magvakat, állati zsíradékot és gyümölcsöt, elsősorban almát vagy bogyós eleséget adjunk nekik. Forrás: Dreamstime

 

Az állandóság a fontos

 

A madarak rendkívül gyorsan megszokják és számítanak is az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre visszatérnek az etetők közelébe telelni, ezért váratlanul ne hagyjuk abba az eleség pótlását, mert főleg a kisebb egyedek nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek és el is pusztulhatnak. Az etetőre járó kistestű, gyakran néhány dekagramm súlyú kismadarak tartalékai a kemény mínuszok esetében sokszor csak annyira elegendőek, hogy átvészeljék a fagyos éjszakát. Ha nem töltjük fel az etetőt rendszeresen, az számukra végzetes lehet. A szakember szerint az emberi felelősség abban áll, hogy mérjük fel egyéni lehetőségeinket, és ha már etetünk, figyeljünk rá, ne fogyjon ki az élelem. A madarak, érzékelve a táplálék megfogyatkozását, egyre nagyobb körben keresgélnek, majd tovább állnak a környékről. Ne fosszuk meg őket az életet jelentő tápláléktól, de magunkat sem a vidám madárcsiviteléstől és a bennük való gyönyörködéstől.

 

Miből mennyit?

 

Nagyon sok rovarevő faj elvonul a hideg beköszöntével, akik hazánkban maradnak, télen átállnak a magok, gyümölcsök, bogyók fogyasztására, és sok madár északról is hozzánk érkezik, hogy élelmet találjon. Ebben segíthetjük őket, ha vállalkozunk a rendszeres etetésre. Olajos magvakat, állati zsíradékot és gyümölcsöt, elsősorban almát vagy bogyós eleséget adjunk nekik, boltokban kaphatóak a különböző változatok, a napraforgómagot mindegyik faj kedveli. Figyeljünk arra is, hogy a penészes, nagyon dohos magokat ne tegyünk ki, mondhatjuk azt, amit magunknak adnánk, azt kínáljuk nekik is – tette hozzá az elnök és kiemelte, sós magot soha ne szórjunk ki, és semmiképpen nem szabad kenyérrel, péksüteménnyel, morzsával etetni őket, mert az nem tesz jót az emésztőrendszerüknek, az átnedvesedett, penészes falatkák komoly bélgyulladást okoznak náluk. A zsíradékot a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna; a széles körben árusított cinkegolyó; lágysajt- vagy vajtégla tartalmazzák, és a főtt sárgarépa, krumlihéj is táplálék lehet, a kissé rothadó alma igazi ínyencfalatnak számít. Nem szabad elfelejteni, a madaraknak szüksége van ívóvízre, tálkában, virágalátétben rakjuk ki azt számukra, a fagyos időben gyakran cseréljük friss vízre, ami lehet langyos is, mivel később fagy be, tovább tudják oltani szomjukat vele. A madarak télen is szeretnek fürdeni, látványuk felér egy szórakoztató műsorral, figyeljük meg őket, mert megéri, vidám képet kaphatunk a fajok együttéléséből. Kémlelhetjük őket távcsővel, a fotósok lélegzetelállító felvételeket készíthetnek róluk. Nemcsak az interneten kereshetünk a témában írásokat, képeket, madáretetés során a valóságban szerezhetünk élményeket, a természet megismerésével fontossá válik számunkra annak védelme is. Ha a madarakat télen gondosan etetjük, bár csak egy kis lépést tettünk egyénenként, de a sok kicsi sokra megy elvén, már óriási lépést teszünk a szárnyas fajok védelméért, de tulajdonképpen a természet és az emberiség jövőjéért is.

 

Madáretetőbe rakva vagy a földre szórni a magokat

 

Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felett vagy kimondottan az ágak között érzik jól magukat, ezért az etetőkön több szinten is kínáljuk fel az eleségeket. A legegyszerűbb, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a magot. A tálcás etetőre fúrjunk néhány két-három milliméter átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat. A dúcetetők magtartóval ideális eszközök olyan helyen, ahol ritkábban fordulunk meg. A függeszthető etetők is igen sokfélék lehetnek a szépen kidolgozott fa házikótól, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetetőkön át a kreatív kézimunkával készülőkig. Az ablaketetők a társas- és panelházak lakóinak ajánlott, de kertes házban is alkalmazhatóak.

 

Ragadozók ellen

 

A téli madáretetés során megfigyelhetjük, hogy az eleségre érkező kismadarak óhatatlanul magukhoz vonzzák a ragadozóikat is. A településeken a macskák mellett a ragadozómadarak is megjelennek, de a kutyák is el-elkaphatnak belőlük. Azzal, hogy az etetőn rendszertelenül és csak rövid ideig tartózkodnak a madarak, megnehezítik a szárnyas és szőrmés ragadozóik dolgát, és a különböző madárfajok egymás közötti kommunikációja, viselkedése segíti a rájuk vadászók előli „menekülést”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában