A teljes tiltás nem megoldás

2022.01.24. 12:34

Kütyüfüggőség

Az okoseszközök nélkül a mai világ már szinte elképzelhetetlen. A problémát azonban nem maguk a „kütyük” okozzák, hanem a túlzott használatuk.

Szabó Csilla

Forrás: Dreamstime

A gyerekek ma már úgy nőnek fel, hogy az online világ a személyiségük része lesz, nagy részük a virtuális térben éli életét, ott teremtenek kapcsolatokat és sok esetben csak ott érik élmények őket, ezért nagyon könnyen kialakulhat az okoseszközöktől való függőség – mutatott rá Horváth Krisztina, a győri Család- és Gyermekjóléti Központ óvodai-és iskolai szociális segítője. Szülőként nagyon fontos a felügyelet, a kontroll, és figyeljünk a jelekre: zárkózottság, beszűkültség, zavarodottság, teljesítménybeli romlás, az alapvető szükségletek elnyomása. A gyerekek a telefonjukba, számítógépükbe menekülnek a problémák elől, a negatív érzéseikre keresik a megoldást. Amennyiben nem tudják maguk mellett az okoseszközeiket, nyugtalanná válnak, ingerlékenyek lesznek. A baj akkor van, ha olyan mértékben bevonódnak az online térbe, hogy közben megfeledkeznek az őket körülvevő külvilágról, napi több órát töltenek számítógép előtt, a hobbijaikat, baráti kapcsolataikat hanyagolják. Realitásérzékük megváltozik, amely árthat a személyiségfejlődésüknek.

 

A szülői támasz hatékony segítség lehet a függőség megszüntetésében. 

Forrás: Dreamstime

A teljes tiltás nem megoldás, meg kell tanítani a gyermeket az okoseszközök helyes és mértékletes használatára, amit leginkább a szülők viselkedésmintáiból tanulhat meg. Érdemes otthon mobilmentes zónákat kialakítani, hatásos lehet a gyermek figyelmének elterelése, az értesítések kikapcsolása, a haszontalan applikációktól való megszabadulás. Örömforrás lehet a mozgás, a közös játék, minden olyan tevékenység, amivel a gyermeket el tudjuk csábítani az okoseszköz mellől. Mindenképpen ajánlott az őszinte beszélgetés, a gyermekkel való együttműködés, és fontos a szülő részéről a türelem, a fokozatosság alkalmazása, mert a függőség nem szüntethető meg egyik napról a másikra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában