Életmód

2022.01.03. 05:55

Kicsit szomorkás: van megoldás a téli lehangoltságra

A legjobb az volna, ha egy útmutatót kapnánk kézhez szeptember utolsó napján, hogy miként élvezzük az előttünk álló hideg, szürke hétköznapokat egészen áprilisig. Ha ilyen mindenkire vonatkozó itiner nincs is, tippeket azért kaphatunk a pszichológustól, és egy az örök napfény otthonában, Miamiban élő lánytól is.

Wurmbrandt András

Életünk lehangolt epizódjai gyakran esnek napfényhiányos időszakra. Fotó: Dreamstime

Előszöris tisztázzuk, az időszakos rosszkedv, ami kedvtelenségben, unottságban, nem akarásban és morcos hangulatban jelentkezik, amikor beköszönt a késő ősz, és vele együtt a szürke hétköznapok, nem egyenlő a depresszióval, ami egy hosszan tartó, kezelésre szoruló lelki állapot. 

 

Mi jelzi a depressziót?

 

Lukácsné Dávid Krisztina klinikai szakpszichológus szerint létezik a téli depresszió, mint a depresszió egyik szezonális formája, azonban ha néhány napig nincs kedvünk kimozdulni, amikor folyamatosan esik az eső, még nem kell rosszra gondolni. Hozzátette, van egy kilenc tételes lista, amiből ha öt tünetet huzamosan - legalább két héten keresztül - érzünk magunkon, akkor már érdemes szakemberhez fordulni. Ilyen a nap nagy részére jellemző levert hangulat, az örömképesség csökkenése, a jelentős testsúly csökkenés vagy gyarapodás, a túl sok vagy túl kevés alvás, a fáradtság érzése, önmagunk értéktelennek érzése vagy a bűntudat, a csökkent gondolkodási vagy koncentrációs képesség, vagy az az állapot, amikor az ember csak egyszerű, automatizált műveleteket tud végrehajtani, illetve a halál gondolatával való foglalkozás. 

A pszichológus ugyanakkor rámutatott, életünk depressziós vagy éppen csak lehangolt epizódjai gyakran esnek a napfényhiányos őszi-téli időszakra, és ennek evolúciós okai is vannak. Amikor évezredekkel ezelőtt beköszöntött a hideg idő, kevesebb volt a táplálék, akkor az ősember a túlélés miatt visszahúzódott, kevesebbet mozgott. Ez az ösztön ma is bennünk van, annak ellenére, hogy már más ritmusban élünk, ez a kettősség pedig bizonyos embereknél mentális zavarokat okoz.

 

Technikák a levertség ellen

 

Lukácsné Dávid Krisztina mindemellett természetesnek tartja, hogy napsütésben, fényben és melegben boldogabbnak érezzük magunkat, már csak azért is, mert ilyenkor fizikálisan is egészségesebbek vagyunk, ami hat a lelkünkre is.

A szakpszichológus rámutatott, sokféle technika létezik arra, hogy kikeveredjünk a téli levertség állapotából, de mindegyiknek alapja az önismeret. Hiszen, aki ismeri magát, az már a kezdeti tünetek jelentkezésekor tudja alkalmazni azokat a technikákat, amik nála beválnak, és így viszonylag könnyen kikeveredik a „szürke hétköznapokból”. Hozzátette, egy jó társaság, a sport, a tanulás, egy új hobbi elkezdése vagy éppen egy pszichoterápia mind segítség lehetnek.

 

Az örök napfény sem mindig ideális

 

Aki pedig teheti, vagy van az újrakezdéshez bátorsága, költözzön melegebb éghajlatra- tesszük ezt már mi hozzá viccesen. Gödrösi-Béres Vivien két éve telepedett át férjével Budapestről Miamiba. Ahogy fogalmaz, az óceán mellett, napfényben, pálmafákkal sokkal nagyobb kedve van az embernek elindulni otthonról, még dolgozni is. Nem véletlenül terveznek ott hosszútávra, hiszen a nagy mennyiségű D-vitamin hatalmas erőt ad az emberi szervezetnek.

Ugyanakkor rámutatott az árnyoldalakra is: a nagy meleg miatt szinte állandóan megy a klíma, amitől könnyen meg lehet fázni, az erős napsugárzás pedig károsítja a bőrt. Minden boltbamenet után váltóruhára van szükség, az izzadás miatt- jegyezte meg. Viviennek, aki ugyan Amerikában született, de Magyarországon nőtt fel, hiányoznak az évszakok, ugyanis Miamiban azok szinte eltűntek. 

„Itt nincsenek meg a téli, forró csokizós esték a családdal, az újdonság hangulata, amikor leesik az első hó, vagy éppen kezdenek nyílni újra a virágok. Innen is hiányzik valami”- jegyezte meg.

Címkék#depresszió

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában