Megjelenés a pályázás során

2022.01.15. 06:27

Hogyan készüljünk az állásinterjúra?

Amikor megcsörren a telefon, és a hőn áhított munkahelyről állásinterjúra hívnak bennünket, már szinte a kezünkben érezzük a munkaszerződést. A sikerhez azonban egy nagy lépést még meg kell tenni, a legjobb formánkat kell hozni az online vagy személyes beszélgetés során.

Szabó Csilla

Fotó: Dreamstime

Rádi Lujza HR és munkajogi tanácsadó ismertette, egy komoly állásinterjú legalább egy, másfél órás, de akár hosszabb is lehet, ahol az interjúzáshoz értő HR-esek a szakmai tudásunkat és a viselkedésünket kívánják felmérni. Tehát alaposan felkészülve kell belevágni. Már a pályázatunk beadásakor érdemes mélyrehatóan tanulmányozni a vállalat történetét, méretét, piaci helyzetét, hogy pontosan mivel foglalkozik. Gondolkodjunk el előzetesen, hogy a megpályázott állást a kiírás alapján milyennek képzeljük el ebben a szervezetben. Szinte biztos, hogy erre irányuló kérdés elhangzik az interjú során, ne érjen bennünket meglepetésként. Lehet, hogy hetek teltek el azóta, hogy a pályázatot beadtuk, nyomtassuk ki ismét az önéletrajzot és a motivációs levelet, és tudjuk fejből betűről betűre. Ne kelljen az interjú alatt az éveket számolgatni, hogy mikor, mi történt velünk a korábbiakban.

 

A HR és munkajogi tanácsadó kiemelte, az interjúra pontosan érkezzünk! A késés ebben a szituációban megbocsáthatatlan. Ez igaz akkor is, ha a beszélgetés online zajlik. Ne a kezdési időpontban állítgassuk a laptop kameráját, vagy a hangot, a hívás pillanatára legyen ideális minden körülmény. Állásinterjúra ápoltan, szolidan elegáns öltözékben illik megjelenni, a ruhát, a sminket, a parfümöt illetően kerüljük a túlzásokat! Ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat, hogy minden energiánkat a beszélgetésre tudjuk fordítani, érkezzünk kipihenten, együnk pár falatot és igyunk is az interjú előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában