Cipődivat

2021.12.03. 10:12

Trend és a kényelem keveredik a kínálatban

Végleg magunk mögött hagytuk a jó időt, lassan elköszönünk az ősztől is, már a téli cipőinket, csizmáinkat is elővehettük a gardróbból vagy esetleg most indulunk egy divatos vagy kényelmes darabot vásárolni. A naponta előttünk álló lépéseink mikéntjére is figyelhetünk a választásnál, szerencsére nagyon széles a kínálat, évek óta hódít a retro stílus, a cipők sarka is egyre hangsúlyosabb.

Szabó Csilla

Divatos és kényelmes is?

A következő hónapokban az időjárás miatt is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a lábbelik, hiszen a védelmi szempontoknak is meg kell felelniük, hogy biztonságos léptekkel induljunk utunkra. A cipők hangsúlyos kiegészítői a ruhatárunknak, és ebben a 2021-es trend tényleg mindenkinek, korosztálytól és öltözködési stílustól függetlenül tartogat választási lehetőséget. Piros Erika stylist, stílusoktató úgy látja, a tervezők figyelembe vették, hogy a pandémia alatt az otthoni kényelemhez szoktunk, így az idei őszi és téli cipő-és csizmaválasztékban is a trend és a kényelem keveredik egymással. De ügyesen felajánlottak a fogyasztóknak választási lehetőségeket, amelyek között alacsonyabb sarkú vagy platformos csizmákat vagy akár füles talpú oxfordokat (vékony formájú cipő, melynek felső részén a díszes varrások mintákat alkotnak, valamint díszített a fűzőrész) is találnak azok, akik egy kis magasságra vágynak. Összességében azt láthatjuk, hogy mindent befolyásol a világjárvány, így a divatipar is változott. Letisztult, kényelmes darabokat is gyártanak, hogy könnyen beilleszthető legyen a meglévő ruhatárunkba. Évek óta a retro stílus hódít a cipők terén is, az idei téli szezon kiegészült az 1970-es évek stílusát idéző csizmával, intelligens cipővel, luxus edzőcipővel és fűzős bakanccsal. A nyári négyszögletes cipőorr őrület után visszatérünk az elegáns hegyes orrú cipőkhöz. A hegyes forma megnyújtja a lábakat, és eleganciát kölcsönöz az egyébként egyszerű megjelenésnek, ám ettől függetlenül a tavaly útjára indított szögletes orr is folytatja diadalmenetét. A különböző cipőorrmegoldások látványosak és vonzzák a tekintetet.

A cipőmodellek sarkai idén bizony megkövetelik a figyelmet, az extravagáns geometrikus sarokmegoldások a legegyszerűbb fazonú lábbeliket is új szintre emelik. Fotók: Blondi-Juhász Andrea

 

Magas sarok vagy balerina?

Piros Erika hozzátette, a balerina cipő mára vesztett népszerűségéből, a mokaszinek, loaferek (papucscipők) tökéletes alternatívái lehetnek a balerináknak, ezek a típusok ráadásul nem teljesen laposak, gyakori az egy-két centiméteres sarokmagasság, ami viselésüket is kényelmesebbé teszi. Ugyanakkor a vastag talpak és a magas robosztus sarokmegoldások is népszerűek. A gumírozott csizma, túracipő, motorkerékpár-stílus, vagy éppen dizájnos hócipő is gondoskodik a napi lépéseink kényelméről.

Csipkék, kövek, láncok

A rátett kiegészítők – mint csipkék, kövek, láncok – is nagyon divatosak idén a cipőknél, ami újkori huncutság, az a mini táska, ami bakancsokon, csizmákon jelenik meg, valamint csatok is kiegészítik a különleges darabokat. A 80-as évek brit ellenkultúrájára bólintás a nehéz talpú fűzős modellekben jelenik meg, ami ismét körbefogja az őszi-téli divatot, boka és magas szárú változatban is elérhetőek. A stylist azt ajánlja, hogy párosítsuk ezeket zoknival és velük „összehangoló” pulóverrel, és friss téli megjelenést kapunk.

A fehér mindenhez megy

Piros Erika véleménye szerint a nude szín Jolly jokernek számít, mivel minden öltözékhez, színhez, mintához felvehető. Másik nagy előnye, hogy hosszítja a lábat, ha bézs vagy nude színű harisnyával vagy nadrággal viseljük.

Combig vagy lábszárközépig érő csizmák

A combig érő csizmák kifejezetten a vékony lábakra ajánlottak, míg a lábszárközépig érő fazonok különböző lábvastagságra is felvehetők. Gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a csizma, amely közvetlenül a térd alatt ütközik, ismét stílusos alapanyaggá válik, mert ez a klasszikus sziluett jól illik különféle szoknyákhoz és nadrágokhoz egyaránt. A lovaglócsizmát örök alapdarabnak hívja a stílusoktató, mivel könnyen beilleszthető a saját ruhatárunkba. Letisztult formavilága minden öltözékünk kiváló kiegészítője lehet, akár farmerszoknyához vagy maxiruhához viseljük.

A chelsea csizma minden kétséget kizáróan az igényes ruhatár egyik alapdarabja, mivel nagyon jól kihasználható és bármilyen ruhával kombinálható. Kialakításuk és oldalsó rugalmas gumiszalagjaik eleganciát kölcsönöznek a dizájnnak, és hideg időben a legideálisabb választás az alkalmi cipő helyettesítésére. A chelsea csizma az első olyan lábbeli, amely elasztikus anyag hozzáadásával készült. Az anyag rugalmas része a csizmát a lábhoz rögzíti, így nem kell bajlódni sem a gombokkal, sem pedig a fűzőkkel. Tökéletes választás olyan emberek számára, akiknek a kényelem elsődleges szempont, és nincs idejük vagy kedvük a fel- és levétellel bajlódni.

Állatmintákhoz, extravagáns sarokmegoldáshoz minimalista öltözék

Az idei cipőszezonban a csillogásé a főszerep, de hódítanak kígyó- és párducmintás lábbelik is. Ha a klasszikus irányzatot kedveljük, akkor elfogatható a táska-cipő harmonizálása, de ha szeretnénk egyediek lenni, akkor válasszunk állatmintás cipőhöz letisztultabb táskát. Juhász Andrea, egy győri divatáru üzlet vezetője még azt is hozzáteszi, hogy a cipőmodellek sarkai idén bizony megkövetelik a figyelmet, az extravagáns geometrikus sarokmegoldások a legegyszerűbb fazonú lábbeliket is új szintre emelik, Mindehhez azonban tanácsos a minimalista öltözék, hogy a hangsúlyos cipővel „vegyük le a lábáról a világot”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában