Mutatós örökzöld

2021.12.02. 11:08

Grincsfa: manó ihlette ünnepváró dekoráció

A grincsfa népszerűsége egyre nagyobb a világon, így hazánkban is elterjedt az utóbbi néhány évben. A vélemények megoszlanak, sokan antikarácsonyfának vagy a gonosz jelképének vélik, mások szerint csak egy ártalmatlan, ám annál díszesebb ünnepváró dekoráció, ami nem is akar alternatívája lenni a karácsonyi fenyőnek vagy akár az adventi koszorúnak, naptárnak.

Szabó Csilla

A manófa, vagy ahogy sokan nevezik, grincsfa egy mesebeli lényről kapta a nevét. Theodor Seuss az 1950-es években írt meséjének főszereplője Grincs, aki nem szerette a karácsonyt és az embereket sem. A története happy enddel végződik, bár szándéka az, hogy ellopja a városból a karácsonyt, az ajándékokat, díszeket, fenyőfákat, de az ünneplő, zenélő és éneklő embereket látva és hallva az ő szívét is betölti a karácsony üzenete, visszaadja az ajándékokat, megbánja bűnét, az emberek pedig megbocsának neki. Tanulságos példa arra, hogy a rossz jó útra tér, a megbocsátás a legnagyobb erény és a szeretet pedig mindent legyőz.

A grincsfa vagy manófa egy ártalmatlan, ám annál díszesebb ünnepváró dekoráció, ami nem is akar helyettesítője lenni a karácsonyi fenyőnek vagy akár az adventi koszorúnak, naptárnak. Fotó: KSZ

 

Filmből eredő népszerűség

A manófa elterjedéséhez nagyban hozzájárult a 2000-ben Jim Carrey főszereplésével bemutatott Grincs című amerikai mesefilm, sokak szerint innen indult a grincsfa divatja. Karácsony előtt az adventi koszorúk, tálak, ajtódíszek és karácsonyfának szánt fenyők mellett grincsfát is árusítanak a kertészetekben, virágüzletekben és a piacokon is. A negatív vélemények is szárnyra keltek a megjelenésével, vannak, akik az ördög kísértésének tartják, lefelé kunkorodó végét pedig a pokol felé mutatónak vélik. Mindenki eldöntheti, szeretne-e ilyen díszt az otthonában, talán akkor hozunk jó döntést, ha nem gyártunk összeesküvéselméleteket, csak egy modern dekorációt látunk benne, ami színesítheti a meglévők körét. Nem a karácsonyfa és adventi koszorú, naptár helyettesítőjének vesszük vagy készítjük, hanem az ünnepvárás egyik apró eszközének, amely hangulatot, látványt erősít. És ne feledjük, a zöld szőrős manócska is azt érzi a mese végén, ami a legszebb a karácsonyban: a szeretetet, az ünnep nyújtotta melegséget a szívében.

A saját gyártású még szerethetőbb

Aki saját manófával készül az ünnepekre, annak van egy jó hírünk: nagyon gyorsan elkészíthető, a hozzávalók beszerzése is egyszerű, a hobbi vagy kreatívboltoktól a bevásárlóközpontokig találunk díszeket, alapanyagokat, de interneten is rendelhető hozzá minden. Venczel Brigitta virágkötő bemutatja készítésének alapkellékeit: a kaspót, nedves tűzőhabot, zanótot és a díszeket. A grincsfa alapját többnyire a zanót adja, de használhatunk hozzá ciprus, tuja és fenyőágakat is. A zanót félék közül a közönséges seprűzanót a legjobb, nem örökzöld, csupán vesszőszerű ágai télen is zöldek, így ebben az évszakban is dekoratív növény. A lényeg, hogy bármilyen örökzöld gallyakból elkészíthetjük a manófát, amelyeket egy kaspóba helyezett nedves oázisba szurkáljunk bele.

A díszítés menete

Vékony dróttal vagy madzaggal a tövétől kezdve körbetekerjük a növényünket, egy folyamatosan vékonyodó formát tudunk így kialakítani. A formánk vége lefelé kunkorodik, mint egy manó sipkája, amelyre egy gömböt akaszthatunk. Az ízlésünknek megfelelő dekoráció már a saját fantáziánkra van bízva, de előtte egy szép szalaggal is áttekerhetjük a formánkat. Különböző színű és formájú, kisebb méretű, akár természetes anyagokból készült betűzős és ragasztós díszeket használjunk, amelyek lehetnek feliratok, bogyós termések, glitteres golyók, fafigurák és apróbb karácsonyfagömbök egyaránt.

A virágkötő azt tanácsolja, a grincsfa aljára kerüljenek a nagyobb, majd felfelé haladva tegyük az egyre kisebb díszítőelemeket. Most nagyon divatosak a jeges színek, a fehér, ezüst, mentazöld, amely a hókristályok érzését adják vissza. A legkeresettebbek a klasszikus, a karácsony színeit idéző zöld piros manófák, de egyre többen kérik a letisztult fehér, szürke és barna színkombinációjúakat. Az elmúlt két évben a rózsaszínű és ezüst kiegészítőkkel feldíszített grincsfát kislányos családok vagy fodrászatok, kozmetikák keresik. A kültéren elhelyezettekre szoktak égősort helyezni, a beltérieknél azonban a fűtött lakás miatt a tűzőhabot ajánlott vízzel öntözni, hogy a benne lévő növény tovább zöld maradhasson. Nem kell hozzá nagy kézügyesség sem, és fél óra alatt elkészül a saját grincsfánk, amelynek díszítésében-színesítésében csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt.

Aprótól a méretesig

Ennek a színes, meseszerűen szűrreális dekorációnak a beszerzése egyszerűvé vált, szinte mindenhol kapható, ahol az adventi időszakhoz kapcsolódó díszeket, egyéb tárgyakat lehet találni, a kertészetekben éppúgy, mint a piacokon, virágboltokban. A kicsi asztaldísztől a méretes szoba- illetve kertdíszig hatalmas a választék, ennek megfelelően az árak is változók. Természetesen olcsóbb a saját készítésű, de mérettől függően kapható már 3000 forinttól, a nagyobbak 5000 és 10.000 forint közötti áron vásárolhatók vagy rendelhetők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában