A halak ízvilága változatos 

2021.12.18. 06:01

A legkeresettebb a ponty, növekszik az igény a harcsára

Az élőhalra karácsony előtt növekszik legjobban az igény, hiszen a halászlé és az ünnepi fogások alapanyagául vásárolják az emberek. A legkeresettebb a ponty, de sokan keresik a ragadozó halakat, főleg a harcsa és a süllő fogy nagyobb mennyiségben.

Szabó Csilla

A karácsonyi ünnepek előtt és húsvétkor állnak kígyózó sorok a halárusítással foglalkozó üzletek előtt, hiszen Magyarországon ilyenkor kerülnek a halból készült hagyományos fogások a családok asztalára. Halászlé, rántott, sült vagy ecetes hal, bármit is készítünk, ízleni fog, hiszen rendkívül egészséges hozzávalója az ételeknek. Bár az éves átlagfogyasztás halból hazánkban évek óta emelkedőben van, de így is csak az uniós átlag alig harmada. 

 

Fehérjedús édesvízi termékek

 

Hernitz Tibor, a Vidra Kft. ügyvezetője szerint bár a hal nem a legolcsóbb élelmiszeripari termék, de megéri fogyasztani, mert rengeteg fehérjét tartalmaz és rendkívül ízletes. Advent idején és a karácsonyi ünnepekre a legkeresettebb továbbra is a ponty, az összes ilyenkor eladott halmennyiség felét teszi ki, de a ragadozó halak közül növekvő igény mutatkozik a harcsára, süllőre, de csukát, amurt, kárászt is vásárolnak. A szakember szerint kiváló választás az afrikai harcsa, bár sokan nem is tudják, hogy hazai tenyésztésű, ráadásul nagyon jó minőségű, a szürke harcsánál még jobb ízű, és szinte szálkamentes. Örömmel tapasztalja, hogy a fogyasztók egyre nagyobb mennyiségben keresik a konyhakész, irdalt, szálka nélküli halfiléket is, ezért egyre népszerűbbek azok a halboltok, ahol megtalálhatók ezek a fagyasztás nélküli, friss halkészítmények. 

Karácsonykor az ünnepi fogások között szinte mindenhol szerepel valamilyen halétel.

 

Hazánkban elégséges a halkínálat, mégis aránylag kevesen eszik egész évben. Ennek oka az lehet az ügyvezető szerint, hogy szinte csak egy-két félét - jó esetben a pontyot, harcsát, keszeget - ismerik, kóstolták eddig. Pedig ha a magyarok is kipróbálnák a többi, számukra még ismeretlen édesvízi vagy tengeri fajtákat, biztosan megtalálnák az ízlésüknek megfelelőt, és aztán, mondhatni kedvencük lennének a különböző halból készült ételeket. A halak ízvilága nagyon széles skálán mozog, egész évben kellene fogyasztani, ahogy Hernitz Tibor is teszi heti rendszerességgel, de húsvétkor és karácsonykor kötelező lehetne a halból készült menü az ünnepi tálaláskor. Nagyon fontos mindemellett, hogy minőségi árut vásároljunk, mert akkor nem csalódunk, nem iszapízt érzünk evés közben. A szakember a kezdő vagy gyakorló háziasszonyoknak és főzést kedvelő háziuraknak azt tanácsolja, a halászlé készítéstől nem kell félni és nem kell túlvariálni sem, nagyon finomat főzhetünk csak pontyból, esetleg hozzáadva még harcsát, és javasolja, hogy ne csak szenteste fogyasszuk, hiszen nyáron, de az év bármely szakában is nagyon jól tud esni egy tányérral ebből az ízletes fogásból. 

 

Megtartani a vásárlót

 

Van elég hal karácsonyig a készletet tekintve, bár az árakban emelkedés tapasztalható, ennek oka többek között az, hogy kevesebb hal érett be, ahogy szaknyelven mondják, és a takarmány árában is robbanásszerű drágulás következett be. A vásárlóerő megtartása a cél a kereskedőknél, üzlettől is függ, hol mennyiért jutunk hozzá az ünnepekre szánt halhoz. A karácsonyi kínálatban megtalálhatók külföldről érkező fagyasztás nélküli, friss tengeri halak is, ezek viszont a hazainál sokkal drágábbak, a fagyasztottak valamivel olcsóbbak fajtától függően. Lazacfilét kilónként 6500 forinttól, hekket 1390 forinttól kaphatunk.

 

Fajták és körülbelüli alapárak

Élő halak: ponty 1360 Ft/kg, kárász 780Ft/kg, busa 870 Ft/kg, amur 1180 Ft/kg, szürke harcsa 3100 Ft/kg.

Pucolt: ponty 1890 Ft/kg, busa 1290 Ft/kg, amur 1690 Ft/kg, kárász 1380 Ft/kg, harcsa 4290 Ft/kg, 

Szelet: ponty 2980 Ft/kg, busa 1990 Ft/kg, amur 2950 FT/ kg, szürke harcsa filé 7200 Ft/kg, afrikai harcsafilé 3250 Ft/kg.

 

Címkék#hal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában