Édesség

2021.12.26. 05:43

A híres karácsonyi sütemény – Alfajore

Számunkra újdonság lehet, de a déli városokban a legnépszerűbb aprósütemények egyike az alfajore. Aki szereti a karamell ízét, a roppanós vajas kekszet, annak a kedvence lesz idén ez az új édesség. 

Szarka Zsófi, gasztroújságíró

A krém önmagában is mennyei akár palacsintába vagy kenyérre kenve is. Fotó: Sz. Zs.

Karácsony előtt én egy hónappal már megtervezem, hogy milyen süteményeket készítek az ünnepek alatt. A bevásárlások során már most bebiztosítom hozzá az alapanyagokat, így nem kell félnem attól, hogy az utolsó pillanatban már elkapkodják a hozzávalókat. A sütemények közé minden évben egy-egy újdonságot is becsempészek, ahogy idén is. Nem ritkaság, hogy átnézek a közeli országok nagymamáinak receptes füzetébe, és a mi ízlésünknek is tökéletes finomságokat találok. Az alfojores éppen ilyen, ami Argentínában, Spanyolországban is Peruban minden ünnepi asztalon megtalálható. Vaníliás keksz töltve sűrű karamellkrémmel, amit olykor belemártanak még csokoládéba vagy kókuszreszelékbe, de így önmagában is mennyei. Elronthatatlan, ha a receptet követjük és gasztroajándéknak is tökéletes, mert hónapokig eláll a dobozban. 

 

Az alfajore süteményt már a 15.században jegyezték a spanyol szakácskönyvek. Eredetileg csak természetes összetevőkből készülhetett, mint a méz, mandula, mogyoró és a fahéj. A különlegessége, hogy ez a recept apáról fiúra száll, nem pedig a hölgyek között terjedt el. 

Az alfajore készül csokiba mártva és csokoládékrémmel is, ízlés szerint. Fotó: Sz. Zs.

 

Alfajores- karamellkeksz

Hozzávalók (50 db-hoz)

250g puha vaj

8 dkg porcukor

egy csipet só

2 csomag vaníliás cukor

450g finomliszt

60g étkezési keményítő

1 citrom reszelt héja

1 kk fahéj

1 púpozott teáskanál sütőpor

6 tojás sárgája

Karamellkrémhez

300 g sűrített konzerv tej

 

Elkészítés

 

Először a konzerves sűrített tejet készítem el, amit konzervestül (nem bontjuk fel) egy fazékba, félig töltve vízzel, 3 órán keresztül főzök lassú tűzön. Van úgy, hogy már a sűrített tej mellett karamell változat is kapható, de amennyiben nincs, így készül a tökéletes karamellkrém ebbe a süteménybe. 

A keksz tésztájához kézi mixerrel kidolgozom a puha vajat a porcukorral, sóval és a vaníliával. Egy másik tálban összekeverem a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához adom. Jöhetnek a tojások sárgái és egyenletes tésztát gyúrok belőle. Fóliába csomagolva min. egy órára a hűtőbe teszem. A tésztából vékony lapot nyújtok, és 100 darab 5 cm átmérőjű korongot szúrok ki. Négy tepsire szokott mindez kijönni. Előmelegített, 170 fokos sütőben, 15 perc alatt világosra sütöm. Miután kihűlt, egy teáskanál krémmel ragasztok össze kettőt, majd másnapig állni hagyom. Ezután lehet az oldalait kókuszreszelékbe forgatni, de szerintem e nélkül gusztusosabb.

 

Szarka Zsófi, gasztroújságíró

Címkék#édesség

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában