Kert

2021.11.30. 14:57

Tárolás kamrában, pincében és verandán

Mit tehet az a háztulajdonos, aki saját kerttel rendelkezik, termését maga takarítja be, és saját zöldségét, gyümölcsét tavaszig is el akarja tartani? Erre alkalmas helyiségek a pince, a padlás, a kamra vagy veranda, de ha a tároló túl száraz, a termények kiszáradnak, a túl magas páratartalom pedig a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodását segíti elő.

Szabó Csilla

A „modern” pincékben a burgonya már decemberben csírázni kezd, a sárgarépa és egyéb zöldségek pedig kiszáradnak, megromlanak. A termények számára fontos, hogy a padló talajnedves legyen. A beton alapú pince esetében, jó, ha az mélyebben kerül a földbe, így tárolásra alkalmasabb. Nagymamáink úgy tartották, a kamra mindig szellős, hűvös, ahol az ablak télen és nyáron is nyitva. Ott a zöldségeket kosárban tartották a földön – mutat rá Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja, aki felhívja a figyelmet arra is, ha a tárolóhelyiség túl száraz, a termények gyorsan kiszáradnak, összezsugorodnak, viszont a túl magas páratartalom a penész, illetve egyéb romlást okozó mikroorganizmusok szaporodását segíti elő.

A pince különböző pontjain eltérő a hőmérséklet és a páratartalom, amit vegyünk figyelembe a termések elhelyezése során.

 

A megfelelő páratartalom és hőmérséklet

A jó tárolópincékben általában 70-95 százalékos a páratartalom, ahol a hőmérséklet a legnagyobb hidegben sem megy nulla Celsius-fok alá, ugyanakkor tavasszal sem melegszik fel. A leveles zöldségek a nagy levélfelületükön könnyebben leadják a nedvességet, ezeket 95 százalékos páratartalmú helyiségben ajánlatos azokat tárolni. A hagyma a vastag héj védelme alatt a viszonylag száraz, 70 százalékos páratartalmú helyen áll el tovább. A tárolandó zöldség és gyümölcs ismeretében, ha szükség van rá, a pincében a nulla Celsius-fok feletti hőmérsékletet biztosítsuk, és a magas páratartalom eléréséhez helyezzünk el vödörben vizet.

A pince különböző pontjain eltérő a hőmérséklet és a páratartalom, amit szintén vegyünk figyelembe a termések elhelyezése során – mutat rá Ujhelyy Károly. A magasabb részeken szárazabb és melegebb levegő gyűlik össze. Az alacsonyabb pontokon nyirkosabb és hűvösebb a levegő, ami az ajtótól távolodva egyre fokozódik.

Tiszta ládák, elég hely

Ha nincs pincénk, akkor védett teraszon is eltarthatóak a zöldségek, ehhez azonban mindenképpen szükségünk lesz nagyobb ládákra. Tárolás előtt azokat minden esetben mossuk tisztára és szárítsuk meg, ha pedig a hőmérséklet nulla Celsius-fok alá süllyed, akkor terítsünk a ládákban lévő terményekre valamilyen meleg ruhadarabot. Egy átlagosan hideg télen így akár márciusig is megőrizhetőek a zöldségek.

A vöröshagymát jól szellőztethető kamrában, ritka szövésű zsákokban vagy rekeszekben érdemes tárolni. A pince kevésbé jó, mert ott általában túl nagy a páratartalom, így a hagymát könnyebben támadja meg a baktériumos rothadás. A vöröshagymának sokkal szárazabb tárolási körülmények kellenek, mint más zöldségféléknek, a fokhagyma is hasonló körülményeket igényel, a karfiol és a kelbimbó viszont már nehezen viseli el az ilyen egyszerű tárolást, ezért inkább gyorsfagyasztott állapotban ajánlatos azokat eltenni a felhasználásig.

Száraz letisztítás, mosás helyett

Bárhol is tárolunk, az edények mindig legyenek tiszták, nedvességmentesítettek, mielőtt a terményeket elhelyezzük bennük. Ugyanakkor felszedés után nem szabad vízzel tisztítani a gyökérzöldségeket, mert nem biztos, hogy tökéletesen szárazak lesznek, amikor eltesszük őket, ez pedig óhatatlanul megindíthatja a romlási folyamatot. Ezért Ujhelyy Károly inkább a száraz letisztítást javasolja, valamint azt, hogy semmiképpen ne ömlesszük egybe a zöldségeket, és ne tároljunk egymás mellett zöldséget és gyümölcsöt. A gyümölcsökből a levegőbe kerülő érési hormon – az etilén – a zöldségeket növekedésre, csírázásra serkenti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában