Kert

2021.11.06. 09:10

Őszi talajmunkák: a megüresedett kert előkészítése a tavaszi ültetésre

Az ősz egyik legfontosabb teendője a megüresedett kert talajának előkészítése a tavaszi ültetésre. Októbertől egészen az erős fagyok beálltáig van lehetőségünk a talajmunkák elvégzésére, és ha gondosan tesszük azt, a következő tavasszal könnyebb dolgunk lesz.

Szabó Csilla

Az ősszel felásott talaj előnye, hogy szerkezete, vízgazdálkodása és tápanyagfeltáró képessége kedvezőbb, mint a tavasszal ásott talajoké. Október végétől november közepéig aktuális ez a munka, miután felszedtük a termést és gaztalanítottuk az ágyásokat. A kézi ásás komoly fizikai munkát igényel, éppen ezért sokan átváltottak inkább a tavaszi rotálásra, ami a vetési, ültetési munkát ugyan segíti, de a növények számára kevésbé kedvező, a talajélet szempontjából pedig kimondottan hátrányos – kezdte ennek az őszi munkának a jelentőségét hangsúlyozva Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja.

A házikertekben a talajforgatásos ásás helyett áttérhetünk az ásóvillás talajlazításra, amellyel csak lazává, levegőssé tesszük a talajt.

Ásás helyett ásóvillás talajlazítás

„Ha kötött a talaj, ősszel ássuk fel ásóval vagy ásóvillával. A húsz centiméteres fogással kiemelt hantok a tél folyamán a fagy hatására felaprózódnak” – szól a hagyományos jó tanács. És a kertművelők többsége minden ősszel így tesz – tette hozzá. Ilyenkor szokták kiszórni a komplex műtrágyát, amelyet beforgatnak a talajba. Sajnos a szántóföldeken a modern nagyüzemi talajművelődési technológia, a talajforgatásos szántás, a gyomirtózás, a műtrágyázás tönkreteszi a talajban élő mikroorganizmusokat. Ennek hiányában pedig a növények nehezebben veszik fel a talajban lévő tápanyagokat.

A talajélet helyreállításával a gyökérkapcsolt mikorrhiza gombák által ez a probléma megszüntethető – hívta fel a figyelmet Ujhelyy Károly. A talaj mélységi rétegeiben más és más mikroorganizmus és talajlakó élő szervezet van, amely csak a saját zónájában fejti ki jótékony hatását. Ha ennek helyzetét a forgatásos műveléssel, ásással megváltoztatjuk, sok időnek kell eltelnie, mire visszaáll a rend. A házikertekben a talajforgatásos ásás helyett áttérhetünk az ásóvillás talajlazításra, amellyel csak lazává, levegőssé tesszük a talajt. Ráadásul az évek óta a mélyben szunnyadó gyommagvakat nem hozzuk a felszín közelébe, hogy újra kikeljenek. A talajlazítás után három-öt centiméter komposztföldet vagy marhatrágya-granulátumot terítsünk a felszínre, amelynek ásványi- és tápanyagtartalma bemosódik a talajba. A talaj téli kiszáradása ellen és a talajflóra védelmére a komposztáló még el nem korhadt anyagával terítsük be a talajt. Ha így teszünk, kertünk talaja egyre élőbbé válik, és egy átgondolt vetésforgó alkalmazásával, ellenálló, egészséges növénytermesztést eredményez.

Elfagyás ellen felkupacolás

A fagyok beköszöntéig még földben hagyhatjuk a gyökérgumós virágokat, kardvirágot, dáliát, kannavirágot, hogy azok teljesen beérjenek. A felszedett gumótörzseket tíz centiméteres szárral tároljuk fagymentes helyen. Ujhelyy Károly tanácsolja továbbá azt is, hogy az egy–két éve telepített fákat, rózsákat, szőlőket kupacoljuk fel az elfagyás ellen. Ahol szükséges, a talajban alakítsunk ki csapadék-elvezető árkokat, mert a tavaszi hóolvadáskor a fagyott földben ez nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában