Konyhakert otthon

2021.11.16. 10:36

Karnyújtásnyira a friss fűszernövények

Ha szeretnénk, hogy karnyújtásnyira legyen tőlünk a friss fűszernövények, akkor késő ősszel a verandában és a konyhában alakítsunk ki egy mini fűvészkertet. Egy kis kertészkedési kedvel „megfűszerezve” sokféle növényt termeszthetünk az ablakok mellett.

Szabó Csilla

A veranda igazi ékszerdoboz lehet, ahol csak egy üvegfal választ el bennünket a kerttől, beragyogja a napfény és búraként ölel körül bennünket a látvány, akár esik, akár fúj odakint. Ha szeretjük a fűszernövényeket, ha szeretnénk, hogy főzés közben frissen csipegethessünk róluk, akkor a veranda mellett a konyha is kiváló minikertként működhet. Ujhelyy Károly hobbikertész, a Kertszövetség országos elnökségének tagja elmondta, kis konyhakertünk lehet a verandában, de ott 10 Celsius-fok felett legyen az állandó hőmérséklet. A növények közül elsősorban a fűszernövények alkalmasak itt a termesztésre, amelyekből frissen a tőről letépve, vagy szárítva is felhasználhatunk az ételeink ízesítésére. A bazsalikom, a metélőhagyma, a rozmaring vagy éppen a kakukkfű tökéletes erre a célra, de jó választás a menta, illetve a citromfű is, ha friss leveleket szeretnénk felhasználni teának vagy szörp ízesítésére.

Ha szeretnénk, hogy karnyújtásnyira legyen tőlünk a friss fűszernövények, akkor késő ősszel a verandában és a konyhában alakítsunk ki egy mini fűvészkertet.

 

Ne érjen az ablaküveghez!

A sikeres termesztéshez nem árt néhány alapismeret Ujhelyy Károly szerint. Ha ezeket betartjuk, élvezhetjük a verandai vagy konyhai minikert előnyeit. Aki csak kipróbálni szeretné, hogyan működik a benti növénynevelés, kezdetben válasszon metélőhagymát (snidlinget), petrezselymet, oregánót, bazsalikomot. Ha a levelek nem érnek a hideg ablaküveghez, sokáig díszlik mindegyik, sőt, a kertből ősszel bevitt chili is tovább nevelhető cserépben.

Hagyjunk időt a növénynek!

Hagyjunk elég időt a növénynek, hogy megszokja az új környezetét! Amikor látható már, hogy új hajtást hozott, akkor kezdhetjük is felhasználni. A legtöbb növényből öt-hét centiméteres darabot érdemes lecsípni, hogy elősegítsük a gyarapodását, hogy bokrosabb legyen a növényünk, de például a petrezselyem vagy a koriander esetében levághatjuk az egész ágat, az összes hajtást, új fog helyette nőni.

Magasság szerint rendezzünk!

A lakásban az ablakhoz közeli helyen is nevelhetünk fűszernövényeket a magasságuk szerint elhelyezve, az alacsonyabbakat közelebb a fényforráshoz. Ujhelyy Károly egy magassági sorrendet is megmutatott a bőséges választékból. Alacsony zöldfűszerek: petrezselyem, majoránna, kakukkfű, oregánó (szurokfű). Középmagasak: menta, zsálya, citromfű, bazsalikom, metélőhagyma vagy snidling, borsikafű, turbolya. Magasabbak: izsóp, tárkony, lestyán, kapor, rozmaring, cickafark. A magasság mellett azt is vegyük figyelembe, melyek az évelők, és melyek az egynyáriak. Ez a következő évi kiültetési tervünk szempontjából is fontos. Évelők például a tárkony, borsikafű, rozmaring, lestyán, menta citromfű, izsóp, zsálya, kakukkfű, levendula, oregánó. Egynyáriak pedig a bazsalikom, kapor, petrezselyem, koriander, turbolya.

Bazsalikom és chili

A bazsalikomot semmikképpen ne ültessük túl hideg helyre! Szereti a sok vizet, de ettől függetlenül nem kíván sok gondozást. Előnye, hogy a téli fényszegény időszakot is kibírja. Ne locsoljuk túl, de a túl száraz földet sem kedveli.

A chili kis helyen, cserépben is nevelhető. Sok fajtája van, a magokat még akár postán is megrendelhetjük, a választék igazán széles, a legnagyobb gondot valószínűleg a megfelelő fajta kiválasztása okozza majd. Ujhelyy Károly azt tanácsolja, hogy elsőre ne a legcsípősebb fajtával kísérletezzünk. Ha pedig magról neveljük, 30 Celsius-fokon (radiátor mellett) csíráztassuk, és kezdetben a palántáknak is kedvez a jó meleg környezet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában