Egészség

2021.11.24. 14:00

Az eredményes fogyókúra alapja a személyre szabott diéta

Sokan vagyunk, akik már többször próbálkoztunk különböző fogyókúrás módszerekkel, ám az eredmény nem mindig volt tartós. Vajon mit csináltunk rosszul, hogy a leadott kilóknál még több jött ránk vissza a későbbiekben? A titok nem csak az akaraterőn múlik, a tudatos életmódváltás és a személyre szabott étkezés, valamint a mozgás eredményezhet látható, ám hosszú időn át is megtartható sikeres súlyvesztést.

Szabó Csilla

Mikor sikeres egy fogyókúra? Szabó Richárd dietetikus, gyógynövény-fitoterapeuta, reflexológus azt mondja, amikor az elért eredményt legalább egy évig meg is tudjuk tartani. A koplalós és néhány hetes kúrák nem tartósak, azok felborítják a szervezet anyagcseréjét, kialakul a jojo-effektus, aminek következménye, hogy többet hízunk vissza, mint ahonnan kiindultunk. Akkor érünk el jó eredményt, ha a fogyásunk szenvedés- és stresszmentes. A saját ízlésünknek, napirendünknek és egészségi állapotunknak megfelelően táplálkozzunk, és ne sanyargassuk a testünket. Olyan ételeket együnk, amiben minden tápanyag benne van, amire a szervezetünknek szüksége van.

A sikeres fogyókúra 70 százalékát az étrend, 30 százalékát a mozgás révén érjük el.

 

Falásrohamok nélkül

Ha a mértékletességre helyezzük a hangsúlyt, akkor megelőzhetők a „falásrohamok” is. Az elfogyasztott ételek tartalmazzanak hosszan felszívódó szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonából, durumlisztből készüljenek, a tojás, a sajt, a hús és a zöldség, gyümölcs minél több legyen az étrendünkben, és válasszuk a zsírszegény termékeket.

Harmadolni a tányért

Szabó Richárd azt tanácsolja, hogy képzeljünk magunk elé egy tányért, amelynek harmadán lassan felszívódó szénhidrát, másik harmadán fehérjedús, harmadik harmadán pedig zöldségdús – például párolt zöldség, zöldségmártás, vagy –püré – legyen, amit fogyasztunk. Ezáltal valószínű, hogy az új elosztással tálalt ételeknek alacsonyabb lesz az energiasűrűsége, mint amit korábban ettünk. A napi legalább háromszori étkezés az ajánlott, a „hosszú-hosszú órákon át nem eszünk semmit” időszak alatt valójában kiéheztetjük a szervezetet, és nagyon hamar jelentkezhet a „kompenzáló falás”. Az sem jó, ha csak csipegetünk, mert akkor folyamatos lesz az éhségérzetünk, amit stresszhelyzetben vagy ünnepekkor, különleges alkalmakkor esetleg szintén egy „jól belakmározásssal” enyhítünk majd.

Kellemesen komfortos jóllakás

Hogy ne kelljen folyamatosan pszichésen küzdenünk az evés terén, a dietetikus azt tartja követendőnek, hogy kellemesen komfortosan lakjunk jól a kisebb energiasűrűségű komponensekből összeállított fogásokból. Fontos még, hogy ne elérhetetlen célt tűzzünk ki magunk elé, a megszorító diéták azért nem sikeresek, mert nagyon rövid idő alatt történik a fogyás, amikor is a zsírréteg mellett az izomrétegünkből is veszítünk, ami szintén káros a szervezet működésére. A heti fél-egy kilogramm fogyási tempó az ideális cél, ami a hormonális vagy anyagcserebetegségben szenvedőknél még lassabb is lehet.

Egyéni stílus, egyéni étrend

A sikeres fogyókúra 70 százalékát az étrend, 30 százalékát a mozgás révén érjük el, és az életmódváltás az egyéni stílusunknak feleljen meg, hiszen nincs olyan diéta, ami minden embernek beválik. Bár fontos az akaraterő is, de ha megtarthatjuk azt a szabadságot, hogy fogyni tudunk azokkal az ételekkel, amit megszoktunk, amit kedvelünk, akkor jobban tudjuk tartani az új evési szokásunkat, megszokjuk azt, és hosszú távon is eredményesen követjük. Gondolkodjunk „mélyebben” a számunkra ideális testsúlyról, hiszen a siker az lesz, hogy egészségesebb testben élhetünk, ezért érdemes egyfajta „életünk végéig tartó projektként” kezelni a normál testsúly elérését és megtartását. Higgyük el, hogy győztesek lehetünk, amiben a harc nem kell, hogy emberfeletti legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában