Hív a természet

2021.10.14. 08:35

Kirándulás gyerekekkel: Az ősz számtalan lehetőséget tartogat

A munkahely vagy az iskola kihívásokkal teli világából jól esik egy kicsit kilépni, és erre a családi kirándulások, a gyerekekkel való túrázások kiváló lehetőséget nyújtanak. Az együttlét örömét koronázza meg a gyönyörű, őszi színekben pompázó természet, és nem utolsó sorban jótékony hatása van a friss levegőnek és a mozgásnak is az egészségünkre.

Pankerné Szabó Csilla

Hétvégén vagy az iskolai szünetekben kiváló lehetőség egy tartalmas nap eltöltésére, ha családi kirándulást szervezünk. A természet közelsége jótékony hatással van ránk, és a gyerekek is nagyon élvezik a túraútvonalak nyújtotta vidám barangolást, remek alkalom lehet nem csak az együttlétre, hanem a körülöttünk lévő világ felfedezésére és tanulásra is. Az ősz a természetkedvelő emberek legfőbb szezonja, ebben az évszakban már nincs kánikula, egészen más érzés ilyenkor az erdőt, mezőt járni, a télre készülő természet színeivel nem lehet betelni.

Térképezzük fel az ingyenes kirándulóhelyeket, és mondjunk igent a családi együttlétre a természetben!

Gere Gergő, a Bakancskoptató blog szerzője néhány jó tanácsot adott ahhoz, hogy az őszi túrázás felhőtlen legyen, és visszaidézve, ne a kellemetlenségek, inkább a csodás helyszínek jussanak eszünkbe. Egy alapfelszereltség az őszi túrázáshoz mindenképpen hozzátartozik – mondta el Gere Gergő. A megfelelő mennyiségű élelem és folyadék mellett legyen a hátizsákban – főleg ha a család legfiatalabb tagjai is velünk tartanak – elsősegélycsomag – ha valami kis baleset történne az úton. Ilyenkor már nem árt a vízálló bakancs vagy túralábbeli, mivel az időjárás változékonyabb, az esőkabátnak is sok esetben nagy hasznát tudjuk venni. A családi túrához, ha nem vagyunk gyakorlott természetjárók, a gyerekek miatt könnyen megközelíthető helyszínt válasszunk, és tájékozódjunk az időjárásról, ha sok eső volt addig, ne akarjunk a sáros, csúszós útvonalakon menni, hiszen azok rendkívül balesetveszélyesek, sőt, az erdészek akkor le is zárják azokat. A váltás ruha, cipő sem árt a kisebbekre gondolva, de figyeljünk a csomag súlyára is, ésszerűen és előre tekintően pakoljunk a hátizsákokba. A korai sötétedés miatt egy fej- vagy zseblámpát sem árt betenni, az útvonalból előzetesen készüljünk fel, térkép vagy telefonra letölthető applikáció mindenképpen legyen nálunk. A ruházatunk pedig jól szellőző és hamar száradó legyen, a technikai öltözék a megfelelő rétegezéssel kiváló viselet az izzadság ellen.

A kirándulások ugyan előzetes szervezést igényelnek, de egy jól megválasztott célpont biztos siker lehet, a kisvasút, kalandpark, várak, tanösvények mindig felkeltik a gyerekek érdeklődését, ezért vágjunk bele a túrázásba nyugodtan. Ha pedig költeni sem akarunk a belépőkre, térképezzük fel az ingyenes kirándulóhelyeket, és mondjunk igent a családi együttlétre a természetben. A közösen eltöltött idő, a szabad levegő, a játék pedig azt eredményezheti, hogy gyermekünk aztán alig várja a következő kalandot, gyűjteni kívánja nem csak a gesztenyét, leveleket vagy érdekes köveket, hanem az élményeket is.

Balaton, te csodás…: A Káli-medence őrszeme

A Balaton-felvidék lenyűgöző geológiai természeti csodája a Zánkától nem messze magasló Hegyestű. A hajdani kőbánya udvara fölé magasodó, kétszintes, függőleges bazaltoszlopokból álló sziklafal lenyűgöző látványt nyújt, és a páratlan kilátást nyújtó hegytetőre is fel tudunk menni. A bejárat melletti fogadóépületben az egykori bazaltbánya épületében kiállítást alakított ki a Nemzeti Park a környék jellegzetes geológiai és természeti értékeiről, ill. a bazaltbányászat nem mindennapi technológiájáról. Nyitva tartás: Március 1.-től november közepéig minden nap 9-17 óra között.

Lenyűgöző panoráma a déli partról

A Balaton egyik legszebb panorámája a fonyódi hegyekről feltáruló fantasztikus látvány. Az északi part tanúhegyei a magyar tenger víztükrével igazán képeslapra illő kép. Mindkét fonyódi hegycsúcsot magas kilátótorony koronázza, sétánk során jól jelzett utakon hódíthatjuk meg a Vár-hegyet és a Sipos-hegyet.

Végvári vitézek és plüssállatok

A Balatonszentgyörgy közelében fekvő Csillagvár elsősorban a kisgyerekes családok körében népszerű kirándulóhely, amely a végvári katonák életét bemutató látványos panoptikum kiállításnak és a pincében található érdekes baba- és plüssállat kiállításnak ad otthont. Nyitva októberben hétfőtől vasárnapig 10-16 óra között.

Családi barangolás a tihanyi gejzírek között

A Tihanyi-félsziget páratlan látnivalóit, egyedülálló földtani értékeit, a gejzírkúpokat fedezzük fel ezen a rövid, könnyű, családi kirándulásnak is ideális körtúrán. Felkapaszkodhatunk az Aranyházhoz, a legnagyobb sziklához, majd a Lóczy Lajos-tanösvényen sorra vehetjük a legjellegzetesebb geológiai alakzatokat, a káprázatos kilátást nyújtó Akasztó-dombtól pedig csak néhány lépés a Belső-tó.

Gyadai tanösvény és Hangya Dani a Pilisben

A Gyadai tanösvény Vác közelében, a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be. Öt kilométeren tucatnyi állomáson interaktív ismerkedést biztosít a természettel a gyerekek számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában